Drukāt šo lapu
07.08.2014 16:54

Ksenija Sidorova: "Akordeonam ir īpaša vieta manā sirdī"

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Uz jaunās, talantīgās, pasaules slavu iekarojušās akordeonistes Ksenijas Sidorovas solokoncertu esam aicināti 10. augustā pulksten 21 Ropažu Kultūras un izglītības centrā. Uz jaunās, talantīgās, pasaules slavu iekarojušās akordeonistes Ksenijas Sidorovas solokoncertu esam aicināti 10. augustā pulksten 21 Ropažu Kultūras un izglītības centrā. publicitātes

"Ksenija Sidorova spēj atklāt daudzas līdz šim nepamanītas akordeona krāsu paletes nokrāsas un sajūtas," par jauno, talantīgo mūziķi atzinīgi saka diriģents Normunds Šnē.

Pati Ksenija atceras, ka pirmo reizi mazu, pavisam primitīvu akordeonu viņai iedevusi vecmāmiņa: "Septiņu gadu vecumā mamma aizveda mani uz Rīgas 1. mūzikas skolu apgūt klavieru un akordeona spēli. Tur mācījos sev muzikāli vissvarīgākos desmit gadus. Ar savu pirmo mūzikas skolotāju joprojām uzturu kontaktus. Kad esmu Rīgā, vienmēr piezvanu un cenšos viņu satikt."

Vēlme pamatīgāk iedziļināties klasiskajā un laikmetīgajā repertuārā mudināja Kseniju 17 gadu vecumā doties uz Londonu, kur viņa iestājās Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā un pabeidza maģistrantūru, saņemot īpašo ekselences diplomu.

Patlaban talantīgā mūziķe jau devīto gadu dzīvo Londonā. Viņas koncertu grafiks kļūst arvien piesātinātāks, jo jauno latviešu akordeonisti vēlas dzirdēt klausītāji daudzās pasaules malās. Ksenija Sidorova uzstājas gan pilīs, gan jaunās un modernās koncertzālēs.

"Es akordeonu salīdzinu ar veselu orķestri, jo tajā ir tik daudz krāsu, tik daudz dinamisko un arī artikulācijas iespēju. Viens no akordeona lielajiem plusiem ir arī tas, ka to var spēlēt gan mežā, gan mājās, gan pilī – kur vien gribas," stāsta Ksenija.

Akordeons ir ļoti populārs instruments tautas un populārajā mūzikā, bet nopietnos klasiskās mūzikas koncertos tas sāka skanēt salīdzinoši nesen – pagājušā gadsimta otrajā pusē. Ksenijas Sidorovas virtuozā, artistiskā akordeona spēle, viņas personības šarms, meistarība un pārsteidzoši daudzveidīgais repertuārs ir krietni vien palīdzējis akordeonam iekarot vietu arī uz akadēmiskajām skatuvēm un būt prestižāko mūzikas festivālu uzmanības centrā.

Harizmātiskās Ksenijas izpildījumā akordeona spēle pārsteidz ar jaunām krāsām un iespējām, turklāt viņas koncertprogrammas aizrauj ar drosmi un radošo izdomu, tāpēc Ksenija daudzās pasaules valstīs ir ļoti gaidīta māksliniece.

Jauno mūziķi ir ievērojuši un speciāli viņai skaņdarbus sacerējuši jau vairāki komponisti – Karls Dženkinss, Hanss Ābrahamsens, Stefāno Džervazoni, Nirmali Fena, Samanta Fernando, Karloss Dukeijs, Elspeta Brūka, Patriks Nans. Arī latviešu komponists Arturs Maskats, kurš par jauno mūziķi saka: "Ksenija ir spilgta personība ar fantastisku harizmu un māksliniecisko izjūtu. Viņa pilnībā uztic savu dvēseli akordeonam, un šis instruments viņai atbild ar to pašu – aizrautīgi, kaislīgi, paplašinot mūsu ierastos priekšstatus gan par šo mākslu, gan dzīvi."