Drukāt šo lapu
09.06.2014 16:33

Izstādē "LI gz DOŠANA" - par attiecībām ar vēl nepiedzimušajiem

Autors  www.delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izstādē "LI gz DOŠANA" - par attiecībām ar vēl nepiedzimušajiem Publicitātes foto

Piektdien, 13. jūnijā, plkst. 19 "Sapņu fabrikā" durvis ver Elīnas Vojevodas personālizstāde "LI gz DOŠANA".

Māksliniece norāda, ka izstādes pamattēma ir saistīta ar cilvēku attiecībām ar viņu nepiedzimušajiem bērniem. Vienlaikus to izpēte nav iespējama, neapzinoties arī attiecības pašam ar sevi.

"LI gz DOŠANA" ir multimediāla, kinētiska un interaktīva instalācija. Tā aicina cilvēku nebūt tikai par skatītāju, bet līdzdarboties, kļūt par notikuma aktīvu dalībnieku. Gala ekspozīcija sastāv no stikla kinētiska objekta, ko iekustina skatītājs un kas papildināts ar gaismām.

Autora loma visā šajā procesā ir būt režisoram un vienā laikā un telpā sapulcēt cilvēkus, kuri caur kopīgu darbošanos kļūst par iedvesmas avotu un radīšanas instrumentu, paši sev gūstot jaunu pieredzi un, iespējams, izmainot kaut ko savā dzīvē.

"Ir skaista leģenda par ciemu, kur ir tradīcija – sieviete, kura ir gaidībās, aiziet prom no savas cilts, lai kādu laiku būtu viena un meditētu. Šajā laikā pie viņas "atnāk" dziesma, kas veltīta viņas vēl nepiedzimušajam bērnam. Atgriežoties ciemā, viņa to iemāca visai ciltij, bet tā savukārt dzied šo dziesmu visos jaunpiedzimušā dzīves svarīgākajos brīžos.

Bērna ienākšana šajā pasaulē ir pirmais, galvenais pagrieziena punkts gan viņam pašam, gan vecākiem, gan apkārtējiem. Mēs sākam ietekmēt viens otru jau no ieņemšanas brīža. Vai varbūt jau ātrāk? Dažreiz apzinātas vai neapzinātas rīcības vai kādu notikumu iespaidā ir bērni, kuru nākšana pie saviem vecākiem pārtrūkst pusceļā...

Ir dvēseles, kuras pacietīgi gaida, lai vecāki tās palaistu pasaulē, bet viņi atrod tūkstošiem iemeslu, lai to nedarītu... Ir cilvēki, kuri ļoti cenšas kļūt par vecākiem, bet viņiem vēl nesanāk..." par gaidāmo izstādi stāsta E. Vojevoda.