Drukāt šo lapu
18.05.2014 14:38

Gūsti dzīvotprieku, apmeklējot Elitas Patmalnieces gleznu izstādi Ropažos

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Elitas Patmalnieces gleznu izstādi Ropažu Kultūras un izglītības centrā var apskatīt līdz 30. maijam. Elitas Patmalnieces gleznu izstādi Ropažu Kultūras un izglītības centrā var apskatīt līdz 30. maijam. www.kasjauns.lv

"Es visu mūžu esmu arī gleznojusi," saka spilgtā un talantīgā modes māksliniece Elita Patmalniece.

Izstādē Ropažos E. Patmalniece piedāvā tādu kā savu darbu izlasi. "Izvēloties darbus, man gribējās, lai cilvēkiem būtu ieskats visā, ko es daru glezniecībā. Manas gleznas ir gan gleznotas ar krāsām, gan izšūtas ar krāsainiem diegiem. Es jau sen strādāju šādā tehnikā. Apgūstot tērpu dizainera profesiju, viena no manām mīļākajiem nodarbībām bija gleznošana, un pienāca brīdis, kad es tai nolēmu pievērsties profesionāli. Izšūtās gleznas tehniski man palīdz realizēt izšuvēja. Es darbu uzzīmēju, salieku krāsainos diegus, visu sarakstu, un pēc tam viņa to izšuj."

"Uz tikšanos ar Elitu Patmalnieci bija atnākuši tie cilvēki, kuri ļoti gribēja satikt mākslinieci pašu," stāsta Ropažu novada pašvaldības Kultūras un izglītības centra kultūras pasākumu organizatore Līga Mekša. "Vizuāli Elita ir tikpat spilgta, cik viņas veidotie tērpi teātra un operas izrādēm, televīzijas šovu vadītājiem, bet pārsteigums bija tas, cik ļoti vienkārša un sirsnīga viņa ir sarunās ar cilvēkiem.

Ļoti iedvesmoja tas, ka Elita pati ir ļoti vienkāršs cilvēks. Viņa teica, ka vispirms būt cilvēkam ir pats galvenais jebkurā profesijā. Elita dalījās savās pārdomās par to, ka patlaban mēs daudz laika veltām dažādu filozofisku mācību apgūšanai un sekojam tām. Ir labi tās zināt un ņemt vērā, taču savu ceļu dzīvē un profesijā labāk iet pašam, nevis sekojot citu norādēm. Viņa ieteica vairāk laika un darba veltīt tam, kā pašam attīstīties un augt."

"Kad Elita sāka stāstīt par savām gleznām, tās it kā atdzīvojās pie izstāžu zāles sienām," turpina L. Mekša. "Katrai gleznai ir savs iedvesmas avots, un tas var būt gan ikdienišķs notikums, gan saruna ar kādu cilvēku, gan ceļojums. Ļoti krāšņi un ekstravaganti ir darbi, uz kuriem mākslinieci ierosinājusi Parīze. Savukārt darbu cikls "Princeses" tapis, iedvesmojoties no Pikaso daiļrades.

Katrai gleznai ir sākums, tapšanas process un brīdis, kad glezna ir pabeigta un gatava dzīvot savu dzīvi pasaulē. Pēc šiem stāstiem katru darbu uzlūkojām ar pavisam citām acīm. Un pāri visam Elitas gleznās ir krāsu košums, spilgtums un ekstravagance. Tas rada dzīvīgumu, prieka sajūtu, optimismu un pozitivitāti, kas ar tādu spēku staro no Elitas gleznām!"