Drukāt šo lapu
16.05.2014 09:21

Ikšķilē Dzintara Soduma balvu iegūst Inga Ābele un Andris Zeibots

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Dzintars Sodums bija nenovērtējama personība ne tikai literatūrā ar savu dziļo un īpatno pasaules tvērienu, viņš bija arī īsts savas valsts patriots un sava laikmeta sirdsapziņa. Kad es šobrīd domāju par Dzintara Soduma darbiem, un, cik ļoti viņš tajos aizrāvās ar nacionālās identitātes jautājumu, tad jāteic, ka viņš ir cilvēks, kāda pašreizējai sabiedrībai ļoti pietrūkst," savā uzrunā sacīja kultūras ministre Dace Melbārde. "Dzintars Sodums bija nenovērtējama personība ne tikai literatūrā ar savu dziļo un īpatno pasaules tvērienu, viņš bija arī īsts savas valsts patriots un sava laikmeta sirdsapziņa. Kad es šobrīd domāju par Dzintara Soduma darbiem, un, cik ļoti viņš tajos aizrāvās ar nacionālās identitātes jautājumu, tad jāteic, ka viņš ir cilvēks, kāda pašreizējai sabiedrībai ļoti pietrūkst," savā uzrunā sacīja kultūras ministre Dace Melbārde. www.ogrenet.lv

Ikšķiles tautas namā šonedēļ norisinājās svinīga Dzintara Soduma balvas pasniegšanas ceremonija, kas jau pēc tradīcijas tiek rīkota rakstnieka dzimšanas dienā.

Dzintara Soduma balva pēc radošās inteliģences ierosmes nodibināta tikai pērn, un to jau otro gadu Ikšķiles novada pašvaldība piešķir par novatorismu literatūrā. Dzintara Soduma balvas fonds ir 4269 eiro, un žūrijai, kura izvērtē iesniegtos darbus, ir tiesības piešķirt vienu vai vairākas balvas, raksta portāls "Ogrenet.lv".

Izvērtējot 29 iesniegtos darbus, žūrija šogad nolēma Dzintara Soduma balvu piešķirt diviem autoriem – Andrim Zeibotam par romānu "Okeāniskais es" un Ingas Ābeles kultūrvēsturiskajam romānam "Klūgu mūks". Abu laureātu darbus izdevis apgāds "Dienas Grāmata".

Svinīgajā balvas pasniegšanas ceremonijā piedalījās arī kultūras ministre Dace Melbārde un Ikšķiles novada pašvaldības pārstāvji.

"Dzintars Sodums bija nenovērtējama personība ne tikai literatūrā ar savu dziļo un īpatno pasaules tvērienu, viņš bija arī īsts savas valsts patriots un sava laikmeta sirdsapziņa. Kad es šobrīd domāju par Dzintara Soduma darbiem, un, cik ļoti viņš tajos aizrāvās ar nacionālās identitātes jautājumu, tad jāteic, ka viņš ir cilvēks, kāda pašreizējai sabiedrībai ļoti pietrūkst," savā uzrunā sacīja kultūras ministre D. Melbārde, atminoties, cik liela loma Dz. Sodumam ir Latvijas vārda un latviešu valodas nešanai pasaulē, un aicināja rakstniekus to darīt arī turpmāk. Kultūras ministre arī pateicās Ikšķiles novada pašvaldībai par iedibināto Dzintara Soduma balvu.

Dzintars Sodums sava mūža pēdējos gadus pavadīja Ikšķilē un atdusas Ikšķiles kapos.

"Ikviens, kurš Ikšķili saucis par savām mājām, ir mūsējais. Un mūsu pienākums ir saglabāt dzīvas atmiņas par šiem izcilajiem ļaudīm un nodot tās nākamajām paaudzēm. Balva tika dibināta ne tikai, lai pieminētu Dzintaru Sodumu un viņa daiļradi, bet arī lai saglabātu latviešu valodu un veicinātu tās izkopšanu. Nācijas vērtību saglabāšana primāri ir valsts uzdevums, tomēr Ikšķiles novada pašvaldība nespēja norobežoties un pērn aizsāka latviešu rakstniecības atbalstu. Mēs vēlamies parādīt sabiedrībai, ka nav nozīmes pilsētas vai novada lielumam, bet svarīgi ir lepoties ar mūsu cilvēkiem un saglabāt tiem svarīgās vērtības," – tā Ikšķiles novada domes priekšsēdētāja vietniece Dace Kļaviņa. "Ceru, ka mūsu piemērs mudinās arī citas pašvaldības iet līdzīgu ceļu," viņa norāda.

"Ikšķiles novada pašvaldības ieguldījums un atbalsts šīs balvas dibināšanā un attīstībā tiešām nav pārvērtējams," atzīst ikšķiliete, dzejniece Liāna Langa.

13. maijā, Dzintara Soduma 92. dzimšanas dienā, Ikšķiles tautas namā atklāta arī izstāde "Sodums.Uliss. Vīrieša ceļojums," kas apskatāma līdz 16. jūnijam, kad Ikšķilē pirmoreiz tiks svinēta "Ulisam" veltītā starptautiskā Blūmdiena.

Fotogalerija no pasākuma apskatāma šeit.