Drukāt šo lapu
16.05.2014 07:29

Ne tikai sarkans dzintars vien – sarkanie dārgumi Turaidā

Autors  Anda Skuja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ne tikai sarkans dzintars vien – sarkanie dārgumi Turaidā publicitātes

Sestdien, 17. maijā, no pulksten 19 līdz 1 Latvijā norisināsies starptautiskā akcija "Muzeju nakts 2014", kas šogad veltīta tēmai "Sarkanā krāsa – dzintars".

Turaidas muzejrezervāta piedāvātā programma "Ne tikai sarkans dzintars vien – sarkanie dārgumi Turaidā" apliecina, ka ne tikai dzintars vien ir mūsu bagātība.

Turaida ir senām leģendām un vēstures notikumiem apvīta vieta, kur jau 800 gadus sarkanās mūra pils Galvenais tornis tiecas debesīs kā mūsu kultūras mantojuma dārgakmens – atpazīts, novērtēts un godāts. Zemes un tautas vēsturē, tāpat kā Turaidas mūra pils vēsturē, 800 gadi ir stāsts par nemitīgām pārmaiņām, cīņu par varu, par Rīgas arhibīskapiju, cīņu pret svešzemju iebrucējiem un valdniekiem, par zemes sadalījumu un saimniekošanas prasmēm. Par tautas dzīvi un lietu kārtību viduslaikos.

Mūra pils būvēta, pārbūvēta, kara darbības un laika zoba grauta, tomēr izturējusi laiku pārmaiņas, tāpat kā dārg­akmens dzintars gadsimtu gaitā saglabā dabas atstāto informāciju. 21. gadsimtā Turaidas pils ir Latvijas arhitektūras, arheoloģijas un vēstures piemineklis, kas šogad sagaida savu astoņsimtgadi kā liecinājums par viduslaikiem Latvijā.

Sarkanā krāsa visos laikos bijusi un ir dzīvības krāsa. Tā atrodama dabā – smilšakmens klintīs, mālā, priežu sveķos un dzintarā, augu dzīvīgajos asnos un ziedos, saules ausmā un rietā, tāpēc cilvēks jau no senatnes to redz sev apkārt – ieaustu zīmēs, iebūvētu māla ķieģeļu rakstos, satveramu priekšmetos, sajūtamu pavarda ugunī, iespiestu sarkanā vaskā un ierakstītu tekstos sarkanā tintē. Tā simbolizē spēku, izturību, enerģiju, kustību un uzdrīkstēšanos. Sarkanā krāsa saistās ar uguni, sauli, ticību un cēlsirdību. Tā aicina ceļā. Ceļā uz dabas, vēstures, kultūras dārgumu un sevis izzināšanu.