Drukāt šo lapu
13.03.2014 11:08

Gleznotājam Leo Koklem – 90

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Gleznotājam Leo Koklem – 90 no Terēzes Kokles privātā arhīva

Leo Kokles dzīvesbiedre Terēze Kokle un Ādažu Kultūras centrs ielūdz uz piemiņas izstādes atklāšanu "Leo Koklem – 90" Ādažu Kultūras centra izstāžu zālē 14. martā pulksten 16.

Nupat notika Leo Kokles piemiņas izstāde Rīgas Latviešu biedrības namā, ko varēja apskatīt tikai četras dienas un kur bija izstādīti mākslinieka darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Ojāra Vācieša muzeja fondiem, kā arī gleznotāja māsas Ainas Ķirķes privātkolekcijas.

"Izstādē Ādažos būs iespēja aplūkot Leo Kokles gleznas no viņa dzīvesbiedres Terēzes Kokles privātkolekcijas, kurā pamatā ir saglabāti visi izcilā mākslinieka darbi, jo Terēze Kokle ir galvenā viņa gleznu glabātāja," stāsta Ādažu kultūras centra kultūras pasākumu organizatore Elžbeta Bukovska. "Izstādē būs aplūkojamas gleznas, sākot no pirmajiem darbiem jaunībā, līdz pat pēdējiem darbiem, kas tapuši pēc viņa pirmās un vienīgās personālizstādes 1964. gadā."

"Uz izstādes atklāšanu "Leo Koklem – 90" Terēzija Kokle uzaicinājusi cilvēkus, kuri gleznotājam bija tuvi viņa dzīves laikā, bieži viesojās viņa darbnīcā un joprojām uztur labas attiecības ar mākslinieka dzīvesbiedri," turpina E. Bukovska. "Ļoti ceram, ka varēs ierasties arī Raimonds Pauls, kurš, cik zināms, patlaban ir Krievijā, bet nedēļas nogalē plāno atgriezties."

Svinīgajā pasākumā piedalīsies arī Ādažu novada domes un mākslas skolu pārstāvji, un laipni aicināti it visi izcilā gleznotāja Leo Kokles talanta cienītāji.

"Par emocionālu noskaņojumu izstādes atklāšanas laikā ar prieku piekrita rūpēties saksofonists Valdis Zirnis, pianists Jānis Miltiņš un operas soliste Madara Dziedātāja. Mākslinieki izpildīs Leo Kokles iemīļoto "Vaterlo tiltu" un pasākuma laikā viesu priekam atskaņos skaistāko latviešu klasisko mūziku. Valdis Zirnis atzinies, ka brīvajā laikā arī pats labprāt glezno un viņam ir ļoti tuvi Leo Kokles darbi, tāpēc juties ļoti pagodināts par iespēju spēlēt māksliniekam veltītajā jubilejas izstādē," atklāj Elžbeta Bukovska.

Mākslinieks Leo Kokle ir teicis: "Glezniecība ir mana dzīve. Gleznoju visu, taču uzmanības centrā man allaž ir cilvēks. Cenšos uztvert viņa ārējo un gara skaistumu, atklāt viņa patiesību. Mākslā vienmēr esmu centies būt patiess. Māksliniekam jābūt meklējošam, jo dzīvot – tas ir mainīties sevī."Mākslinieks Leo Kokle ir teicis: "Glezniecība ir mana dzīve. Gleznoju visu, taču uzmanības centrā man allaž ir cilvēks. Cenšos uztvert viņa ārējo un gara skaistumu, atklāt viņa patiesību. Mākslā vienmēr esmu centies būt patiess. Māksliniekam jābūt meklējošam, jo dzīvot – tas ir mainīties sevī."