Drukāt šo lapu
25.11.2011 15:16

Kārlim Padegam - 100

Autors  apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mazliet neticami, ka kopš kādreiz ekstravagantākā Rīgas mākslinieka, vienlaikus dendija un autsaidera Kārļa Padega dzimšanas pagājis vesels gadsimts.

 

Viņš nodzīvoja tikai nedaudz vairāk nekā 28 gadus, bet paša radītās leģendas arī pēckara – padomju – gados neļāva Kārli Padegu aizmirst. 1930. gadu Rīgas vidē mākslinieks bija kā savrups izņēmums, bet jau pirms laba laika pārtapis vienā no tās krāšņākajiem tēliem.

Izstāde Latvijas nacionālajā mākslas muzejā.

Kārļa Padega 100 gadu atceres izstāde „Trauslais izaicinājums” ir iespēja vēlreiz pārliecināties par viņa kā krīzes laika mākslinieka – izsmalcināta zīmētāja un paradoksāla domātāja – mūsdienīgumu šodienas pasaulē, kurā īstenību arvien vairāk aizstāj paralēlā virtuālā realitāte. Atkal sastopoties ar labākajiem Padega darbiem – labi zināmajiem, sen neredzētiem vai pat nekad neizstādītiem – varēsim sev atbildēt, vai starpkaru Rīgu šokējošā māksla un gados jaunā pilsētnieka sastrēdzinātās sajūtas joprojām spēj pārsteigt, mulsināt un uzrunāt pavisam tieši.

Izstādē, kura apskatāma līdz 1912. gada 15. janvārim,  eksponēti Padega darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma un privātām kolekcijām (tostarp viens zīmējums no ASV), aptverot vairākus tematiskos ciklus, kas caurvijuši autora daiļradi.

Kārlis Padegs. Slepkavība. 1929. Papīrs, tuša, guaša. Privātkolekcija. Publicitātes fotoKārlis Padegs. Slepkavība. 1929. Papīrs, tuša, guaša. Privātkolekcija. Publicitātes foto