Drukāt šo lapu
25.11.2011 15:12

Filma “Medības” viesojas dzimtenē

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Andra Miziša režijas debija pilnmetrāžas spēlkino uz ekrāniem iznāca 2009. gadā. Tās filmēšana notika Kangaru dzelzceļa stacijā un apkaimē, darba tapšanā piedalījās arī ropažnieki. 7. oktobra  vakarā par to atgādināja novada Kultūras un izglītības centra rīkotais kinodarba seanss bijušās stacijas uzgaidāmajā telpā

Vakara ievadā par Kangaru vēsturi, ļaudīm, viņu dzīves gaitām stāstīja stacijas apkaimes ilggadēja iedzīvotāja Daina Bērziņa. Viņa atsauca atmiņā gan pirmskara laikus, kad stacija bija īpaši svarīga lauku labumu transportēšanā uz lielpilsētu; karu, kad vācu armija atkāpjoties pa dzelzceļu braukusi “ar tādu kā arklu, kas grieza gulšņus uz pusēm”; pēckara atjaunošanas darbus un to, cik svarīgs Rīgas–Ērgļu dzelzceļš bija tiem, kas pie tā dzīvoja. Pasažieri, kas vilcienā ik dienas mēroja ceļu uz darbu un atpakaļ, cits citu pazinuši ļoti labi. “Tie, kas brauca otrajā vagonā no beigām, cits par citu zināja visu – kur katrs dzīvo, kur strādā,” atceras D. Bērziņa, piebilstot, ka nebijis nekas neparasts atrast un nākamajā dienā paziņam atdot kādu vilcienā aizmirstu mantu.

Telpās saglabājies vilcienu kustības saraksts no Rīgas - ­Ērgļu dzelzceļa pēdējā – 2007. – darbības gada un stacijas nodošanas akts, kas vēsta par ēkas pirmā stāva slēgšanu 2002. gadā. Visus šos gadus labi saglabājusies uzgaidāmā zāle un personāla telpa, jo tās nav izmantotas. Kā pēc seansa atzina novada Kultūras un izglītības centra vadītāja Sanita Megere-Klevinska, apmeklētāju atsaucība rosina apsvērt ieceri organizēt sarīkojumus šeit arī turpmāk. Stacijas zālē bija sapulcējušies aptuveni pussimts ropažnieku, kas dzīvi reaģēja filmas komiskajās epizodēs un, ārā nākot, nekavējās paust iespaidus par redzēto. Filmā redzamo aktieru vidū ir Rolands Zagorskis, Guna Zariņa, Andris Keišs, Indra Burkovska, Santa Didžus, Kaspars Znotiņš un citi. Scenāristi Elvita Ruka un Kaspars Odiņš vienā riska, joku, intimitātes, kaisles un traģiskuma mezglā centušies sasiet policista, vīriešu iekarotājas, ekstrēmā sporta cienītājas, vētraina jaunā pāra un citu neparastu ļaužu piedzīvojumus vienā diennaktī. “Filmas beigās ir pārsteigums – vai tiešām viss jau galā? Nav viegli salikt kopā dažādos stāstus, kas veido sižetu,” atzina novada Domes deputāte Sarmīte Šukste. Neizpratni par erotiskajām ainām, necenzēto leksiku un, daudzuprāt, vēstījuma pārliecīgo sadrumstalotību pēc seansa, nākot ārā no stacijas, pauda ne viens vien vecāka gadagājuma apmeklētājs. No citu skatītāju izteikumiem gan bija noprotams, ka viņiem redzētais šķitis gana interesants, kolorīts un A. Miziša debija spēlkino – daudzsološa.

“Medību” seanss notika ar projekta “Kinopunkts” atbalstu. Šis projekts sagādājis iespēju skatīties latviešu un ārzemju kino 26 vietās Latvijā, par biļeti maksājot tikai vienu santīmu. Kā atgādināja S. Megere-Klevinska un sarīkojumu organizatore Līga Mekša, projektā iekļautas vairākas kino rādīšanas vietas Ropažu novadā.