Drukāt šo lapu
16.02.2014 10:28

Mālpilī aplūkojams maģiskais reālisms Ingas Jurovas gleznās

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mālpils kultūras centra izstāžu zālē visu februāri ir iespēja apskatīt mākslinieces Ingas Jurovas gleznas.

Izstādē iekļauti darbi no jaunākā gleznu cikla "Četri gadalaiki Alises brīnumzemē", pie kura māksliniece turpina darbu arī patlaban.

"Alise ir reāla meitene, kura mani iedvesmoja pievērsties figurālajai glezniecībai, jo pēc Mākslas akadēmijas beigšanas es cilvēkus nemaz nebiju gleznojusi," atklāj māksliniece. "Galerijā "Bastejs" bija mana izstāde "Pieci soļi no centra", un tās laikā notika pasākums, uz kuru bija uzaicināti cilvēki, kas vēlējās pozēt. Alise bija viena no viņiem, un es sapratu, ka šo meiteni būtu interesanti gleznot.

Tobrīd biju pabeigusi gleznu ciklu "Slepenais zvēru dārzs", kurā jaušamas maģiskā reālisma iezīmes. Šī estētiskā virziena pārstāvji mēdz saplūdināt ikdienas realitāti ar brīnumainām parādībām, panākot apbrīnojamu ticamību. Literatūrā viens no spilgtākajiem maģiskā reālisma darbiem ir kolumbiešu rakstnieka G. G. Markesa grāmata "Simts vientulības gadu". Tās iedvesmota, es uzgleznoju vairākus darbus un pēc tam pat veselu ciklu "Slepenais zvēru dārzs". Gleznojot dzīvniekus, bet jo īpaši – lūkojoties viņu acīs, bija sajūta, ka, esot mums līdzās, dzīvnieki apdzīvo kādu paralēlu psihes telpu, un realitāte manos darbos savijās ar noslēpumainu, sapnim līdzīgu pasauli."

Es gribēju turpināt strādāt maģiskā reālisma virzienā, bet nu jau pievēršoties cilvēciskajai jūtu pasaulei. Kopš satiku Alisi, jau otro gadu to arī daru, veidojot gleznu ciklu "Četri gadalaiki Alises brīnumzemē", atklāj gleznotāja. "Tas, ko skatītāji redz šajos darbos, vairāk ir mana domu pasaule, es runāju no sava skatpunkta un savā vārdā. Alises brīnumzemē mainās gadalaiki, uzplaukst ziedi, ir prieki un bēdas, ir noslēpums, kam es cenšos tuvināties gleznojot. Ciklā ir parādījies vēl viens cilvēciskais tēls – Cepurnieks. Cepurnieka pasaule man ir mīkla, viņš ir noslēpumains, pārsteidzošs, neizprotams, varbūt pat biedējošs, bet, domāju, viņam ir laba humora izjūta. Varbūt būs vēl kāds, jo šis stāsts, ko veidoju ar gleznieciskiem paņēmieniem, arvien vairāk sāk dzīvot pats savu dzīvi – es turpinu to tikai gleznot."

Mazliet no Ingas Jurovas radošās biogrāfijas

• 2000. gadā absolvē Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūst mākslas maģistra grādu un gleznotājas specialitāti.

Svarīgākās personālizstādes

• 2011 – "Slepenais zvēru dārzs" galerijā "Slazds"
• 2011 – "Pieci soļi no centra" "Galerijā "Bastejs""
• 2007 – "Lapzemes dārzi" salonā "Māksla"
• 2005 – "Fuksija" salonā "Māksla"
• 2004 – "Ainava Zviedrijas karoga krāsās" "Galerijā "Bastejs""
• 1999 – "Vēstules no Itālijas" salonā "Māksla"