Drukāt šo lapu
26.01.2014 14:10

Turaidas pils aicina iepazīt 800 seno gadu vēsturi un, kamēr sals, aplūkot "Laik-kusni"

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Instalācija "Laik-kusnis" būvēta kā simboliska aka, no kuras tiek "smelts" kultūras mantojums – seno grāmatu vēstījums, kas, kūstot ledus bluķiem, atklāj skatītājiem unikālās grāmatas lappuses. Ledus instalācija Turaidā būs apskatāma, kamēr saglabāsies sals. Instalācija "Laik-kusnis" būvēta kā simboliska aka, no kuras tiek "smelts" kultūras mantojums – seno grāmatu vēstījums, kas, kūstot ledus bluķiem, atklāj skatītājiem unikālās grāmatas lappuses. Ledus instalācija Turaidā būs apskatāma, kamēr saglabāsies sals. Krišjānis Grantiņš

Turaidas muzejrezervāts sācis akciju "Iepazīsti Turaidas pils 800 gadu vēsturi un notikumus caur pils priekšmetu stāstiem!".

Tā turpināsies visu gadu, iepazīstinot ar izcilā valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa un pasaules mēroga kultūrtūrisma objekta vēsturi.

Kā stāsta Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja, akcijas mērķis ir aicināt muzeja apmeklētājus pievērst uzmanību senlietām, kas, veicot arheoloģiskos izrakumus vairāk nekā 25 gadu garumā, atrastas pilī, ar to palīdzību atklājot aizraujošus stāstus, kas vēsta par Turaidas pils vēsturi.

"Visa gada garumā ik pēc divām nedēļām tiks daudzināts kāds priekšmets Turaidas pils ekspozīcijās, par kuru būs iespēja uzzināt plašāku informāciju. Kā atzinības balvu par priekšmeta atrašanu un iepazīšanu, muzeja apmeklētāji kasē saņems īpašo akcijas uzlīmi. Priekšmeta stāsti tiks publicēti arī muzeja vietnē un "Facebook.com" profilā, lai ikviens interesents papildinātu savas zināšanas par mūsu kultūras mantojumu," pauž A. Skuja.

Pirmie priekšmeti, ar kuru stāstu var iepazīties, ir svētceļnieku nozīmes, kas eksponētas Turaidas pils rietumu korpusa ekspozīcijā. Pēdējos 30 gados pārsteidzošu renesansi Eiropā piedzīvo svētceļnieku kustība. Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijā "Turaida Rīgas arhibīskapijas sastāvā 13.–16. gs." apskatāmas vairākas arheoloģiskas senlietas, kas saista mūsu zemi ar šo gadu simtiem ilgo tradīciju.

Jēkaba gliemežvāks atgādina par ceļu, kura galamērķis ir Svētā Jēkaba katedrāle Santjago de Kompostellā Spānijā, bet svētceļnieka krusts ar Santo Volto (Svētā vaiga) simbolu ir liecība no Lukas katedrāles Itālijā. Arheoloģiskajos izrakumos Turaidas pilī atrastas vairākas svētceļnieku zīmes jeb relikvijas, kas liecina par svētceļojumiem viduslaikos. Svētceļnieki kā pazīšanās zīmes pie apģērba piestiprinājuši bronzas un alvas medaljonus, gliemežvākus un krustus. Stāstus par šiem priekšmetiem var iepazīt Turaidas pilī vai apmeklējot muzeja vietni.

"Šobrīd muzejrezervātā brīvdabā apskatāma arī mākslinieka Rūdolfa Baltiņa un Mārča Ziemiņa radītā ledus instalācija "Laik-kusnis", kas veltīta grāmatas "Rīgas pilsētas tipogrāfa Nikolausa Mollīna 1593. gadā iespiestais Karaļa pilsētas Rīgas – Vidzemē – godātās rātes atjaunotais kāzu un apģērbu nolikums" faksimilizdevuma atvēršanai. Svinīgais notikums 11. janvārī atklāja "Rīga 2014" – Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu gadu.

Instalācijas "Laik-kusnis" ideja – simboliski atklāt gadsimtiem ilgās "iesaldētās" grāmatas "atkušanu", kas, pateicoties Turaidas muzejrezervātam un pētniekiem, nu pieejama plašai sabiedrībai un dod iespēju iepazīt vēsturi, 16. gadsimta beigu noteikumus par kāzām un to svinēšanu Rīgā, kā arī apģērba greznuma ierobežojumus visām Rīgas kārtām," iepazīt grāmatu aicina A. Skuja un skaidro, ka instalācija būvēta kā simboliska aka, no kuras tiek "smelts" kultūras mantojums – seno grāmatu vēstījums, kas, kūstot ledus bluķiem, atklāj skatītājiem unikālās grāmatas lappuses.

Ledus instalācija Turaidā būs apskatāma, kamēr saglabāsies sals. Grāmata "Karaļa pilsētas Rīga – Vidzemē - godātās rātes atjaunotais kāzu un apģērbu nolikums" iegādājama Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā katru dienu no pulksten 10 līdz 17, laikā, kad muzejrezervāts atvērts ikvienam apmeklētājam.

Iepriekš:
FOTO: Siguldā atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads
Siguldā sācies vērienīgs Vides mākslas festivāls
FOTO: Ar atkārtotu izdevumu par seno rīdzinieku modes paradumiem un noteikumiem atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads
Sigulda pamatīgi nobriedusi Rīgai palīdzēt nest Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu
Turaidā dienas gaismu ieraudzīs atkārtoti izdots unikāls seno rīdzinieku modes un stila nolikums