Drukāt šo lapu
11.01.2014 11:11

Siguldā divu mākslinieku unikālā redzējumā ienāk koki un gaisma

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Uzmanību pievēršu simbolikai, kas slēpjas šajās koku ēnās, metaforai, ko rada ēnu līnijas. Tas mani piesaistīja," stāsta Arno Marnics. "Uzmanību pievēršu simbolikai, kas slēpjas šajās koku ēnās, metaforai, ko rada ēnu līnijas. Tas mani piesaistīja," stāsta Arno Marnics. no personīgā arhīva

Ieskandinot vides mākslas festivālu "Nature. Urban. Future" ("Daba. Pilsēta. Nākotne"), šonedēļ Siguldas pagasta kultūras namā atklāta Arno Marnica foto un Ilvara Veģa dizaina lampu izstāde "Koki un gaisma pilsētā".

Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Kultūras koledžas fotogrāfijas specializācijas vadītājs Arno Marnics atklāj, ka abu sadarbība ir unikāla. "Ar I. Veģi sadarbojamies pirmo reizi, un tas noticis, pateicoties šim festivālam," stāsta fotomākslinieks, kura izstāde "Koki pilsētā" tapusi piecus gadus – no 2007. līdz 2011. gadam. Taču šoreiz fotogrāfijās nav redzams neviens dzīvs koks, bet tikai to ēnas.

"Koki pilsētā" veidota kā autora interpretācija par koku ēnu sniegto vēstījumu cilvēkiem. Izstādē redzamos darbus jau pašā nosaukumā iezīmē kontrasts: pilsēta kā urbāna vide veido pretstatu koka dabiskajai videi – mežam. Izstādes darbos aplūkojama gaismēnu un smalku līniju mijiedarbība ar dažādiem pilsētvidē sastopamajiem objektiem – fasāžu sienām, durvīm, logiem u. c.

Neatņemams darbu papildinājums ir darbu nosaukumi, piemēram, "Aprēķins", "Evolūcijas koks", "Nostalģija", kas atklāj autora saskatīto vēstījumu fotogrāfijās redzamā tēla saspēlē ar pilsētvidi.

Vaicāts, kas iedvesmojis radīt šo izstādi, fotogrāfs atceras, ka viss sācies ar koka ēnas fotogrāfiju, kas tapusi Cesvainē, un vēlāk jau mērķtiecīgi meklēts tieši šāda rakstura vēstījums. A. Marnics atklāj, ka pārējie darbi tapuši, apceļojot Latviju, un fotogrāfijās iemūžinātas koku ēnas Rīgā, Liepājā, Talsos un citās pilsētās. "Tam bija vajadzīgs laiks, vietu dažādība."

Turklāt koku ēnu fotografēšana ir iespējama tikai dažus mēnešus gadā. "Tas nav iespējams, kad koki ir salapojuši, taču, kad lapu nav, no novembra vidus līdz janvāra vidum ir apmācies un ēnu nav. Ir pusotra mēneša rudenī un pusotra mēneša pavasarī," koku ēnu fotografēšanas specifiku atklāj fotogrāfs.

Savukārt I. Veģis ikdienā nodarbojas ar skaņas ierakstīšanu un apstrādi, taču viņa vaļasprieks radīt interesantu apgaismojumu savstarpēji nesaderīgā savienojumā izraisīs patiesu interesi. Apgaismojums ir svarīgs, it īpaši gada tumšākajā laikā, un izteiksmīgās lampas izstādē "Gaisma pilsētā" ir īpaša odziņa.

A. Marnica fotogrāfiju un I. Veģa dizaina lampu izstāde apskatāma līdz 30. janvārim darbdienās no plkst. 10 līdz 19, sestdienās un svētdienās no plkst. 10 līdz 14. Ieeja bez maksas. Tā ir viena no aktivitātēm, kas iekļauta 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu kalendārā.