Drukāt šo lapu
24.10.2013 17:09

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks jauniešu spēle "Rīgas hronikas par godu Latvijas 95. gadadienai"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

8. novembrī Rīgas jaunieši aicināti piedalīties ikgadējā patriotisma spēlē "Rīgas hronikas par godu Latvijas 95. gadadienai".

Jau par tradīciju kļuvusī spēle notiek rudenī, un tajā piedalās Rīgas jaunieši, kuriem interesē Latvijas vēsture un kuri gatavi piedzīvojumiem un spraigām sacensībām brīvā dabā. Šī patriotiskā spēle ir "Rīgas hronikas par godu Latvijas 95. gadadienai".

Lai tajā piedalītos, jāizveido sešu jauniešu komanda (trīs zēni un trīs meitenes) vecumā no 14 līdz 19 gadiem un jāatsūta pieteikuma anketa. Anketā būs jāatbild uz jautājumiem par Latvijas Brīvības cīņām un Rīgas atbrīvošanu, kā arī vajadzēs uzrakstīt savu motivāciju – kādēļ vēlas piedalīties spēlē. Pasākuma organizatori izvērtēs visas pieteikuma anketas un uz spēli izvirzīs 20 zinošākās un motivētākās komandas, kas klātienē varēs piedalīties spēlē un misijas skrējienā "Nosargā Rīgu!".

Spēle simulēs 1919. gada Brīvības cīņas un spēles dalībniekiem būs gandrīz vai reāla iespēja piedalīties vēsturiskajos notikumos, kas kļuva par pamatu Latvijas valsts izveidei. Spēle sadalīta divos svarīgos posmos: apmācības sešās darbnīcās (pārvietošanās dabā pēc kartes un kompasa; komandu došana un izpilde; Latvijas Brīvības cīņu vēsture; slēpta pārvietošanās; pirmās palīdzības sniegšana) un misijas skrējiens "Nosargā Rīgu!", kurā jaunieši varēs pielietot apmācībās iegūtās zināšanas un prasmes.

Pirmo reizi spēles vēsturē tiks noteiktas divas pirmās vietas. Patiecoties uzņēmēju atbalstam, komandas piedalīsies divu galveno balvu izspēlē. Izlozes kārtībā viena uzvarējusī komanda dosies ceļojumā uz Stokholmu ar kompānijas "Tallink Latvija" atbalstu, bet otra spēcīgākā komanda – uz Somijas ūdens atrakciju parku. To nodrošina nekustamo īpašumu aģentūra "Realia".

Spēles mērķis ir izglītot un ieinteresēt jauniešus no dažādām sociālām un etniskām grupām par Latvijas vēsturi, simboliem un politiku, kā arī iepazīstināt ar dažādiem lietderīgiem brīvā laika pavadīšanas veidiem. Ar spēles palīdzību, kurā atraktīvi apvienojas gan spēle, gan izglītība, veicinās dažādu jauniešu sapratni par demokrātisku sabiedrību un pilsonisku apziņu. 

Komandām līdzi dzīvos un pasākumu vadīs grupas "Gainfast" solists, ielu vingrošanas kustības līderis, kā arī raidījumu vadītājs Kaspars Zlidnis.

Spēle jauniešiem ir bez maksas. To organizē Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Latvijas Kara muzeju un biedrību "Media Gids". Projektu līdzfinansē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Šogad spēle notiks 8. novembrī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Jaunieši tiek aicināti veidot komandas un reģistrēties spēlei mājaslapā www.rigashronikas.lv līdz 4. novembrim.

Spēli atbalsta: Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, SIA "Realia", AS "Tallink Latvija", SIA "Maiznīca Flora", SIA "Kronis", Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, SIA "NRJ reklāmai".