Drukāt šo lapu
19.10.2013 16:34

Ropažos var apskatīt Kašera un bērnu radītos "Trakos putnus"

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Vienalga, vai velc melnas, brūnas vai pelēkas drēbes. Ja tava iekšējā pasaule būs sakārtota, apkārtējie redzēs nevis tavu drēbju krāsu, bet tavu smaidu un iekšējo starojumu," novēl Kašers. "Vienalga, vai velc melnas, brūnas vai pelēkas drēbes. Ja tava iekšējā pasaule būs sakārtota, apkārtējie redzēs nevis tavu drēbju krāsu, bet tavu smaidu un iekšējo starojumu," novēl Kašers. publicitātes

"Gribējām atrast veidu, kā bērniem ļaut izbaudīt brīvlaiku maksimāli trakāk. Ļaut vaļu fantāzijai un iekšējiem putniem – nemierīgajam gariņam, kas dzīvo katrā no mums."

Tā pirms foto izstādes "Trakie putni" prezentācijas Ropažos norādīja brīvmākslinieks Kašers jeb Kaspars Blūms-Blūmanis.

Kaspars, ko daudzi televīzijas skatītāji iepazina kā atraktīvo un ekstravaganto talantu šova "Okartes akadēmija" dalībnieku Kašeru, stāsta, ka ideja par izstādes veidošanu tapusi ar žurnāla "Sīrups" galvenās redaktores Lauras Lauzinieces iniciatīvu. Abi savulaik kopā pabijuši Āfrikā, kur strādājuši brīvprātīgo darbu.

"Jau toreiz mums radās joks par putnu laišanu brīvībā," atceras Kaspars un stāsta, ka konkursa laikā ikviens jaunietis bija aicināts izdomāt tēlu un atsūtīt fotogrāfiju, kurā parādīts, kāds tad izskatās trakums. Seši labākie guva iespēju atbraukt uz fotostudiju, kur kopā ar grima mākslinieku, stilistu un frizieru palīdzību tapušas profesionālas fotogrāfijas. "Nemeklējām modeļus, bet izvēlējāmies trakākās bildes. Katrs varēja radīt savu trakumu, ko vasarā laist ārā, lai pēc tam septembrī atkal varētu doties uz skolu un mācīties."

Trakās fotogrāfijas sūtītas gan no Saldus, gan Valmieras, gan citām Latvijas pilsētām. Savukārt jau nākamajā nedēļā šo ideju paredzēts turpināt. "Būs "Trako putnu" otrā daļa, kas sauksies "Trash* putni". Šoreiz bērni ir aicināti iesūtīt fotogrāfijas, kurās iemūžināti no apkārtnē atrodamajiem atkritumiem – plastmasas pudelēm, bundžām, kokiem un citiem materiāliem – pašu pagatavoti tērpi." Kaspars stāsta, ka modes pasaulē patiešām sastopams šāds modes novirziens "trash", kurā tērpi top no otrreiz pārstrādājamiem materiāliem.

Brīvmākslinieks atzīst, ka darbs ar bērniem un jauniešiem sagādā neaizmirstamas emocijas. "Pieaugušie uzliek masku, lai paslēptos, nepasaka, ko domā, kļūst aizvien nopietnāki, taču bērnu emocijas ir tīras. Viņiem nav masku. Prieks ir patiess."

Projekta viens no mērķiem bija jauniešus iepazīstināt ar radošo pasauli. "Nevis, lai jaunieši pēc skolas dzertu un pīpētu, uzņemtu negatīvo, kas ir medijos, bet iemācītos, kā darboties kameras priekšā, izprastu savu radošumu." Šādas aktivitātes ir daļa no Kaspara dzīves. "Šie ir bezpeļņas projekti, taču nekur citur nevaru tik labi iepazīt pats sevi vai palīdzēt citiem atvērt savu radošumu un uzlikt rozā brilles, lai uz pasauli paraudzītos citādi."

Savukārt vaicāts, kā pašam izdodas saglabāt tik krāsainu un atraktīvu tēlu, Kaspars atzīst, ka pašam mīļākā krāsa ir tirkīzzilā, taču šajā rudenī par iecienītāko krāsu kļuvusi melnā. "Tas ir gluži pretēji kā pagājušajā rudenī!" Tomēr aizvien vairāk nākoties pārliecināties, ka drēbes un to spilgtums ir daudz mazsvarīgāks par personību. "Protams, tu vari uzvilkt visas iespējamās pasaules krāsas, bet pats svarīgākais, lai iekšējais mirdzums ir tevī pašā."

Fotoizstāde "Trakie putni" apskatāma Ropažu Kultūras un izglītības centrā.

* Trash (angļu val.) – 'atkritumi, krāmi'