Kļūda
  • JUser: :_load: nav iespējams ielādēt lietotāju ar id: 1341
16.09.2013 13:57

Katlakalnā norisināsies folkloras festivāls "Rudenāji 2013"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Katlakalnā norisināsies folkloras festivāls "Rudenāji 2013" www.parkulturu.lv

20. un 21. septembrī tiks svinēta rudens iestāšanās folkloras festivālā "Rudenāji 2013"

Rudens ir ražas, vasaras un gada veikuma izvērtēšanas laiks, prieka un pateicības laiks. Rudens tradīcijas līdz šim ir salīdzinoši maz apzinātas, koptas un popularizētas, taču rudens bagāto devumu un ziemas tumšā laika perioda iestāšanos, savās tradīcijās tomēr atzīmējam.

Šī iemesla dēļ festivāls uzsvaru liek uz rudens tradīcijām, lai izzinām tās, iepazīstam un svinam kopā ar folkloras kopām, etnogrāfiskajiem ansambļiem – tradīciju kopējiem no visiem Latvijas Lielnovadiem- Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Zemgales, un Vidzemes. Festivālā sagaidīsim arī viesus no citām zemēm, lai iepazītu viņu tradīcijas un parādītu savu tradīciju bagātību.

Festivāla atklāšana notiks 20.septembrī pie Katlakalna Tautas nama, tad Lāpu gājiens uz Sauliešu pilskalnu, kur notiks Rudenāju ugunsrituāls, skanēs viesu un mājinieku dziesmas, danči, rotaļas un kopīgs mielasts.

Sestdiena festivālā būs Novada diena – folkloras kopas dosies koncertēt Baložos, Daugmalē. Šajā dienā iecerētas arī viesu meistarklases gan dziedāšanas, gan instrumentu spēles prasmēs. Vakarpusē Dižkoncerts Ķekavā, bet pēc tam vēl danču vakars līdz pēdējam spēlējošam muzikantam.
Svētdiena, savukārt, būs Amatu un Kaimiņu diena. Festivāla dalībnieki kopīgi iepazīs senās amatu prasmes, sadziedāsies un parādīs sevi kaimiņu novados. Pēc tam, vakara noslēguma koncerts.

Viesu saraksts šajā festivālā ir gana interesants – gan mūsu tuvējie kaimiņi no Lietuvas un Igaunijas, gan arī viesi no Gruzijas, Norvēģijas, Ukrainas un Azerbaidžānas.

Festivāla darba grafiks ir saspringts, taču tas ļaus pilnībā izbaudīt mūsu un viesu tradīciju kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Tikai kopjot un godā turot savas tautas tradīcijas mēs saglabājam savas tautas identitāti. Laiks atklāt rudens tradīciju burvību.

Plašāka informācija par festivāla programmu apskatāma šeit.