Drukāt šo lapu
30.08.2013 16:17

"Riga Food 2013" – īpašs notikums gan profesionāļiem, gan ikvienam gardēdim

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Riga Food 2013" – īpašs notikums gan profesionāļiem, gan ikvienam gardēdim publicitātes

18. starptautiskā pārtikas izstāde "Riga Food 2013" notiks no 4. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Tās piedāvājumā būs gan vērienīga nozares uzņēmumu un organizāciju ekspozīcija, gan plašs konkursu, šovu un citu atraktīvu un interesantu pasākumu klāsts.

"Riga Food" ir plašākā pārtikas nozares izstāde Baltijā un iezīmē nozares attīstību, izceļ jaunumus un palīdz iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. Šogad izstādē piedalīsies 664 uzņēmumi no 35 valstīm un prezentēs savus jaunākos produktus un pakalpojumus. "Riga Food 2013" būs arī 11 valstu nacionālie kopstendi – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Itālijas, Beļģijas, Kanādas, Ungārijas, Uzbekistānas, Moldovas un Polijas.

Lai arī katru gadu arvien vairāk palielinās ārvalstu uzņēmumu interese par dalību izstādē "Riga Food", šogad īpaši kupli būs pārstāvēti Latvijas uzņēmumi. Turklāt šogad Latvijas uzņēmumi būs pārstāvēti ne tikai atsevišķos uzņēmumu stendos, bet arī Latvijas nacionālajā kopstendā un 4 reģionu kopstendos.

Kurzemes stendā pulcēsies vairāk nekā 20 mājražotāji un sīkražotāji. Daļa no tiem jau apmeklētājiem ir zināmi – "Garšu fabrika" ar ekoloģiskām garšvielām bez sāls, z/s "Smilškalni" ar Kuldīgas pusē tapušiem mājas vīniem, z/s "Garīkas" ar šitaki sēņu produkciju, Mārtiņš Barkāns ar Sabiles pusē darītajiem mājas vīniem. "Suitu maize" piedāvās gardos suitu sklandraušus, savukārt "Spēlmaņu krogs" aicinās nobaudīt suitu ēdienus. Turpat varēs iegādāties SIA "Satori Alfa" smiltsērkšķu produkciju vai SIA "Purva dzērvenīte" audzētās dzērvenes, SIA "Ievlejas" Pāvilostā cepto maizi, gardos Vītolberga sierus. Savukārt "Talsu ciparnīca" piedāvās keramikas traukus, kuros gatavots ēdiens ir īpaši gards. Apmeklētājus kārdinās dažnedažādi lauku labumi, kurus lielpilsētā atrast nav nemaz tik viegli, – dažādi piena produkti, jaunā ābolu raža, svaigi ceptas tortes un kūciņas, medus produkcija, strausu gaļas produkcija, kazas piena saldējums u. c.

Viesmīlīgā Latgale izstādes apmeklētājus aicina nobaudīt tradicionālos latgaļu ēdienus. Stendā varēs nogaršot un iegādāties "cīši gordu" lauku maizi, sieru, medu, cūkas cauraudzīti, kūpinātas zivis, kā arī rudens veltes – augļus, ogas, marmelādes, žāvētus augļus, ogu vīnus. Latgalieši piedāvās ne tikai vēderpriekus, bet arī šo to miesai un garam. Apmeklētājiem, kuri būs īstajā vietā īstajā brīdī, varēs nobaudīt "šmakovceņu". Ja medniekiem izdosies nomedīt izmanīgo bebru, tad ikviens varēs nogaršot arī smeķīgo bebru zupu.

Plašākā reģionu ekspozīcija šogad būs vidzemniekiem, kas savā gardumu grozā līdzi būs paņēmuši gan Lubānas pusē kūpinātas zivis, gan pēc īpašām vecmāmiņas receptēm gatavotas olu nūdeles "EkoMako", gan "Inamammas" pelmeņus, gan "Lucky pumpkin" ražotās sulas un biezeņus. Būs arī tradicionālie gardumi – "Rožkalnu", z/s "Jaunkalēji" un Madonas maize, medus no Andra Zepa, Imanta Dauksta, Annas Kļaviņas un SIA "NG līnija" bišu dravām. Vidzemnieki piedāvās septiņpadsmit dažādus sierus, kas tapuši z/s "Kalna Pakalnieši", SIA "MŪ siers" un "Lazdonas piensaimniekā", gardus gaļas produktus no SIA "Āma" un z/s "Lejas Kaļļi", kā arī īpaši maigu truša gaļu no SIA "TD Sveķi". Varēs nobaudīt arī īpašos z/s "Kronīši" ražotos dārzeņu konservus un tomātu pastu, kas tiek ražota pēc pavāra Mārtiņa Sirmā izstrādātās receptes.

Saldumu mīļotāji varēs baudīt z/s "Jāņkalni" veselīgās sukādes un ievārījumus, z/s "Gundegas" lielogu dzērvenes un piemājas saimniecībā "Lielkalni" gatavotos sīrupus, ievārījumus, marmelādes un tējas. Gardas kūkas būs izcepušas saimnieces no SIA "Vinetas un Allas kārumlādes", SIA "Gardums" un konditorejas "Pie Dačuka". Z/s "Kaņepītes" piedāvās miltus, auzu pārslas, klijas, SIA "Perfecto" un SIA "MarLieJ" – sēkliņu gardumus, varēs nobaudīt arī "Dabas spēka" produkciju un z/s "Adzelvieši" tapušo kaņepju aizdaru, "Vecpāpani" ābolu čipšus, Gogelmogela plombīru, IK "55 mārītes" pļavu tējas un Siguldā tapušos "Zilver" vīnus. SIA "Veselības laboratorija" stendā apmeklētājus sagaida iepazīšanās ar Ķirbja nopūtu, Ņipro mistru un Vakara ekstraktu.

Zemgales kopstendā savus ražojumus prezentēs gandrīz 40 mājražotāji, mazie un vidējie uzņēmumi no Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils un vēl citiem novadiem. Zemgalieši izstādes apmeklētājiem ir sarūpējuši arī īpašas prezentācijas, degustācijas, konkursus un spēles. Tā, piemēram, piektdien, 6. septembrī, ģimenes restorāna "Hercogs" īpašnieks, pavārs no Jelgavas Andris Rūmītis ļaus baudīt no Zemgalē ražotiem produktiem gatavotu uzkodu, kuras sastāvā ir krāsnī ceptas bietes, ko pasniedz kopā ar kazas siera bumbām, aveņu medus mērci un bioloģiskās maizes čipsiem. Savukārt visā Latvijā izslavētā mājsaimniece Daira Jātniece no Codes pagasta jau izstādes pirmajā dienā izglītos garšaugu atpazīšanā un klimpu vārīšanas mākā, aizkraukliete Tatjana Bērziņa – mājas kūkas gatavošanā, bet "Svētes maizes" īpašnieks Jānis Dāvids – miltu malšanā un pārslu gatavošanā. Arī citi mājsaimnieki no Zemgales būs gatavi sniegt daudz un dažādus derīgus padomus, piemēram, kā sieru cept, kā ķiploku buntītes veidot un kā dārzeņu ēdienus dekorēt. Pārsteigumu un jautrības netrūks, būs interesanti visiem.

Inovācija pārtikai

Izstādē īpaša uzmanība tiks pievērsta inovācijai pārtikas nozarē – varēs iepazīties ar jaunumiem, ko piedāvā pārtikas nozarē iesaistītās universitātes un pētniecības institūti, kā arī inovācijas atbalsta struktūras Latvijā.

Iesaisties, darbojies un nogaršo!

Izstādē "Riga Food 2013" katrs apmeklētājs varēs būt gan liecinieks dažādajiem gardumu meistaru konkursiem un šoviem, gan pats iesaistīties dažādās aktivitātēs, darboties, mācīties, iedvesmoties un nogaršot visdažādākos produktus. Par visdažādākajām degustācijām visas izstādes dienas rūpēsies dalībnieki stendos, lai uzzinātu patērētāju viedokli par savu produktu un veidotu atgriezenisko saiti ar saviem esošajiem un topošajiem klientiem.

Šogad daudz semināru un prezentāciju būs veltītas veselīgam un kvalitatīvam uzturam, kuras aicināts apmeklēt ikviens interesents.

Sekot līdzi izstādes jaunumiem var mājaslapā www.rigafood.lv.

Izstādes "Riga Food 2013" oficiālā atklāšana notiks 4. septembrī plkst. 11.

Izstādes darba laiks:

4. septembris (Profesionāļu diena) 10.00–18.00
5.–6. septembris 10.00–19.00
7. septembris 10.00–17.00