Drukāt šo lapu
28.08.2013 11:43

Vangažu pelēkās garāžas atdzīvinās grafiti mākslinieki

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vangažu pelēkās garāžas atdzīvinās grafiti mākslinieki www.incukalns.lv

1. septembrī Vangažos norisināsies grafiti festivāls.

Ikviens, kurš vēlas padarīt Vangažus krāsainākus un kuram ir ideja, kā to vislabāk izdarīt, var piedalīties un sūtīt savas skices un fotogrāfijas ar jau realizētiem darbiem, norādot vārdu, uzvārdu un telefona numuru uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. līdz 28. augustam. 

Katram konkursantam tiks izsniegti krāsu baloniņi, taču, ja ir nepieciešamība, jāņem līdzi arī pašam savējie.

Festivāls norisināsies svētdien plkst. 10 pie Vangažu garāžām.

Grafiti pirmsākumi meklējami 70. gados. Veidojot grafiti, ielu bandas Amerikas lielpilsētās iezīmēja savu teritoriju, vēlāk šis fenomens izplatījās pa daudz lielākām teritorijām līdz 1980. gadā tā jau bija kļuvusi par smagu problēmu un bandu apkarošana kļuva sistemātiska un ilga apmēram piecus gadus. Tika pasludināts aizliegums par krāsas aerosolu pārdošanu nepilngadīgajiem, likums par obligāto krāsas aerosolu ievietošanu slēgtās kastēs (kas padarīja veikalu apzagšanu grūtāku), un likumdošana ieviesa arī bargākus sodus par sveša īpašuma bojāšanu.

Bija arī mēģinājumi rast kompromisu ar varas iestādēm un grafiti kaut daļēji legalizēt. Ņujorkā drīz vien saprata, ka aizliegumi nespēs iznīdēt grafiti kā tādu, tikai iedzīs to dziļāk pagrīdē, tāpēc nepiecešama organizācija un sistēma, kā koordinēt jauniešus. Tika izveidota grafiti galerija "Fun Factory", taču tur darbus izstādīja tikai talantīgākie grafiti mākslinieki, kuru darbiem bija kāda mākslinieciska vērtība.