Drukāt šo lapu
14.08.2013 19:10

Ar gleznotāju Jāni Anmani Latvijas kino ienāk suši

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jau vismaz desmit gadus mākslinieks Jānis Anmanis katru vasaru dodas uz Krimuldu, lai ļautos iedvesmai, ko rada romantiskā un senatnīgā muižas gaisotne. Šovasar plenēra laikā tapusi arī kāda neparasta filma.

 

Šo gadu laikā kopā ar Latvijas Bērnu mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas audzēkņiem tapuši sienu gleznojumi muižas kafejnīcai, radītas gleznas, fotogrāfijas, veidotas skulptūras. Kopā ar bērniem izveidots arī divus metrus augsts Zelta zirgs. "Audzēknis, kam bija uzticēts izveidot zirga galvu, to uztaisīja vairāk līdzīgu vilku suņa galvai, bet bērniem zirgs tāpat patika," smej mākslinieks.

Viņš ar humoru stāsta, ka plenērā atvērta Krimuldas kino studija un tapusi īpaša filma "Krimuldas kafejnīcas mistērijas". Tāpat kā pasaulslavenais kinorežisors Federiko Fellīni, J. Anmanis izvēlējies aktierus no "tautas". "Krimuldas apkārtne ir fenomenāla. Ir avots, tāles, tā ir svēta vieta, kurā jūtama pirmatnības elpa. Arī cilvēki ir gaiši, vienīgais netikums ir kādreiz vakaros iedzert aliņu vai uzspēlēt kārtis uz 10 santīmiem," krimuldiešus sirsnīgi raksturo J. Anmanis.

Filmas pirmizrāde paredzēta pirmajā Krimuldas kino balvu pasniegšanas ceremonijā "Oskars". Pirms filmas pirmizrādes mākslinieks atklāj, ka filmā pirmo reizi Latvijas kino vēsturē atainota suši ēšana, kas iepriekš neesot redzēta pat Jāņa Streiča filmās. "Ar to es uzlieku jaunu akcentu latviešu kino." Japāņu uzkodas ar dakšiņu mēģinājusi baudīt kāda smalka kundze, kā arī kungs ar garu bārdu, kurš līdzinājies Dainu tēvam Krišjānim Baronam. "Visiem bija pa diviem kociņiem, bet mums ar kungu – tikai viens. Tad es pārlauzu kociņu un iedevu pusi viņam. Viņš sacīja, ka nu esam īsti draugi," filmas epizodes atceras mākslinieks. "Teicu aktieriem, ka mēģinām, taču patiesībā visu laiku filmēju," metodi kā kino lentē noķert emocionāli patiesus, nesamākslotus brīžus, atklāj J. Anmanis un piebilst, ka tērpi aktieriem viņam esot līdzi vienmēr. "Piebrauc operators, un saku: "Sākam filmēt!" Neļauju nevienam attapties."

Mākslinieks atklāj, ka vēlētos, lai Krimuldas muižā notiekošais plenērs kādu dienu pārtaptu par starptautiska mēroga mākslas notikumu. "Ja plenērs gūtu atbalstu no, piemēram, Siguldas novada domes, bērnu radītos darbus varētu izstādīt Siguldas Opermūzikas svētkos," ar ierosinājumiem dalās gleznotājs un piebilst, ka fantāzijas akadēmijas audzēkņi mākslas darbus Opermūzikas svētkiem jau veidojuši pirms diviem gadiem. Toreiz izvēlēta operas "Madama Butterfly" tēma.

Izstāde apskatāma Krimuldas muižas sauļošanās lievenī jeb vasaras mājiņās ik dienu no 8. līdz 31. augustam.