Drukāt šo lapu
01.08.2013 16:23

Mākslas plenērā izglezno Inčukalnu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Plenerā piedalījās ka lielie, tā mazie inčukalnieši. Plenerā piedalījās ka lielie, tā mazie inčukalnieši. Publictiātes foto

28. jūlijā Inčukalnā pie Tautas nama norisinājās biedrības "Inčukalna izaugsmei" organizētais pasākums "Mākslas plenērs Inčukalnā".

Tā ietvaros jau otro gadu pēc kārtas ikvienam bija iespēja radoši izpausties mākslas darbnīcās, doties izjādē ar zirgiem, piedalīties sporta aktivitātēs, kā arī piedalīties mākslas darbu izsolē. Plenēra tēma bija "Inčukalns". Tas norisinājās kā brīva, radoša darbība Inčukalna teritorijā, tā mērķis bija atklāt katra mākslinieka individuālo un savdabīgo skatījumu uz notikumiem, cilvēkiem, vietām, bet saglabājot vienojošo motīvu – Inčukalns.

Plenēra dalībnieki par savu iedvesmas vietu varēja izvēlēties jebkuru Inčukalna novada stūrīti kā gleznaino Gaujas ieloku, tā novada vēsturiskās vietas, tādejādi apliecinot mākslas ciešo saikni un dabas klātbūtni radīšanas procesā. Pasākuma noslēgumā notika plenēra ietvaros radīto mākslas darbu izsole, kurā par novada mākslinieku darbiem iegūti 255 lati, kas tiks ziedoti Annas Ludiņas "Mākslinieku dārza" informatīvās zīmes uzstādīšanai.

Pasākuma laikā apmeklētājiem bija iespēja ne tikai skatīt kā top iemūžināts Inčukalns uz audekla, bet arī pašiem radīt mākslas darbus. Vēlme radoši izpausties bija liela, ikviens gan mazs, gan liels vēlējās atspoguļot Inčukalnu savā skatījumā. Savukārt biedrības "Inčukalna izaugsmei" radošajā teltī ikviens varēja izveidot sev kādu atmiņai paliekošu pašdarinātu mākslas darbu – apgleznotu krūzīti, maisiņu, rotu kastīti vai no pērlītēm darinātas rotas.

Tāpat visas dienas garumā pasākuma apmeklētājiem bija iespēja piedalīties dažādās bezmaksas aktivitātēs – sportiskos konkursos, piedalīties izjādēs ar zirgiem, izlēkāties piepūšamajā pilī, našķoties ar cukurvati, kā arī apgleznot sejiņu un ierakstīt video novēlējumu Inčukalna novadam, kas tuvākajā laikā būs apskatāma biedrības mājas lapā.

Biedrības "Inčukalna izaugsmei" valdes priekšsēdētājs Modris Jaunups atzīst, ka pasākums, tāpat kā pagājušogad bija izdevies – bērni bija priecīgi, visi aktīvi darbojās mākslas darbnīcās, vairākās aktivitātēs pat veidojās rindas. Esam gandarīti par paveikto un ceram, ka "Mākslas plenērs Inčukalnā", kļūs ne tikai par iemīļotu pasākumu novadnieku vidū, bet arī par neatņemamu kultūras dzīves tradīciju novadā. Ir liels prieks, ka pasākuma organizēšanu šogad atbalstīja aizvien vairāk novadnieku sākot ar Inčukalna mākslinieku kopu, Jāņa Zvirbuļa vadībā, novada domi, kas šogad nodrošināja autobusu novadnieku atvešanai uz pasākumu un protams vietējiem uzņēmējiem.

Pasākumu organizēja biedrība "Inčukalna izaugsmei", kuras mērķis ir veicināt Inčukalna novada ilglaicīgu attīstību finansiāli un organizatoriski atbalstot novadā notiekošās ekonomiskās, izglītības, kultūras, sporta un sociālās dzīves norises. Sekmēt Inčukalna novada iedzīvotāju iesaistīšanos sabiedrībā notiekošajos procesos un veicināt biedrību savstarpēju sadarbību reģionālā līmenī.