27.02.2012 10:15

Skaistie Opersvētki romantiskajās pilsdrupās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Svētkos tiek radīta īpaša emocionāla vide. Svētkos tiek radīta īpaša emocionāla vide. Publicitātes foto

Opermūzikas svētki Siguldā tiek gatavoti veselu gadu, iestudējot operu «Traviata» un koncertus. 

Šovasar Siguldas Opermūzikas svētkos līdzās iemīļotiem un atzītiem latviešu operdziedoņiem Aleksandram Antoņenko, Ingai Šubļovskai, Kristīnei Zadovskai uzstāsies pasaules mēroga operas zvaigznes Rafaela Angeleti no Itālijas, franču dziedonis Filipe Do, Krievijas opermākslinieks Jevgēņijs Akimovs. Tālās Austrālijas dziedonis Džons Veigners svētku organizatoriem sacījis, ka viņš uz brīdi atteiksies no savas iemīļotās sērfošanas okeāna viļņos un augusta sākumā dziedās Siguldā.

Opermūzikas svētki Siguldas romantiskajās pilsdrupās notiks šīs vasaras beigās no 3. līdz 5. augustam.

Organizators Dainis Kalns ar lepnumu stāsta: «Šie būs jau 20. Opermūzikas svētki Siguldā. Īpašs notikums būs Džuzepes Verdi operas «Traviata» oriģināliestudējums ar burvīgu duetu – latviešu mākslinieci Maiju Kovoļevsku un tenoru no Slovākijas Pavolu Bresliku.»

Operu iestudē režisors Edmunds Freibergs, kas ir viņa pirmais klasiskā darba iestudējums. «Operā nav svarīgi izmantot pekstiņus vai pārcelt iepriekšējo gadsimtu notikumus citā laikā, šī operas mode lēnām zūd», tā par režiju stāsta E. Freibergs, ««Traviata» ir tik zināma, tik populāra, ka ir ļoti viegli to sabojāt. Operas iestudējumā ir svarīgi, lai skatuves dzīve būtu konkrēta.»

Siguldas Opermūzikas svētki solās būt skaisti, izmeklēti un demokrātiski. Programmā iekļauta arī bērnu izrāde, jau minētā opera «Traviata», garīgās mūzikas koncerts Siguldas Evanģēliski Luteriskajā baznīcā un Grand Galā koncerts, par kuru diriģents Aleksandrs Viļumanis izsakās: «Gala koncerts ir kā solistu sacensība. Es nezinu, vai viņi paši to apzinās vai nē. Koncertā mākslinieki strādā par visiem 200 procentiem.»

Galā koncertā dziedās arī latviešu mākslinieks Krišjānis Norvelis - viņam Sigulda ir īpaša vieta. Mākslinieks paskaidro: «Visu savu dzīvi varu mērot ar Siguldas Opersvētkiem. Kad svētki beidzas, es ļoti uztraucos, vai mani paņems nākošgad. Siguldas Opersvētku laikā ir piedzimis mans dēls.»

Biļešu iepriekšpārdošana uz Siguldas Opersvētkiem jau sākusies, un cenas ir no diviem līdz 40 latiem.