Drukāt šo lapu
15.07.2013 17:30

Ļoti stilīgi ļautiņi ieskandinās Saulkrastu džeza festivālu

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ļoti stilīgi ļautiņi ieskandinās Saulkrastu džeza festivālu www.verycoolpeople.org

Katru gadu Saulkrastos džeza mīļotājus iepriecina augstas klases mūziķu koncerti, un šogad tie notiks veselu nedēļu.

Otrdien, 16. jūlijā, plkst. 19 Saulkrastu džeza festivālā "Saulkrasti Jazz 2013" uzstāsies arī viena no populārākajām džeza grupām Latvijā "Very Cool People".

Grupas aizsākumi meklējami 2007. gadā Rīgā, kad kopā sanāca puiši ar degsmi un pieredzi mūzikā. Sākumā viņi bija tikai trīs, bet pašlaik grupā ir pieci dalībnieki – Elvijs Grafcovs (ģitāra), Māris Jēkabsons (saksofons), Māris Vitkus (taustiņinstrumenti), Valters Sprūdžs (bass) un Kaspars Grigalis (bungas).

"Grupas nosaukums, bieži vien arī mūzika, rodas spontāni, ierakstot pirmo demo," saka grupas dibinātājs un galvenais komponists Elvijs Grafcovs. Nekāda zemteksta un slēptās domas tur neesot, vienkārši mūziķi mazliet ironiski pasmejas paši par sevi. Lai nu kā – no iedomības tur neesot ne smakas, varbūt mazliet, bet "pārliecība par sevi un to, ko tu dari, vienmēr, kaut nelielās devās, tomēr ir vajadzīga".

Grupai ir iznākuši divi albumi: debijas albums 2009. gadā, bet pavisam nesen, 2012. gadā, – otrais grupas albums "Cruising In The Trolley".

Šobrīd pasaules džeza mūzikā jau ir pierasts, ka mūziķi eksperimentē ar dažādiem mūzikas stiliem, izveidojot lielākoties interesantus skaņdarbus. Arī klausoties "Very Cool People", var sadzirdēt dažādu mūzikas žanru apvienojumus. E. Grafcovs stāsta, ka gan viņam, gan pārējiem grupas dalībniekiem patīk improvizēt, tāpēc viņu mūzikā ir saklausāms jebkas, kas tajā brīdī dalībniekiem ir sirdij tuvāk.

"Very Cool People" nedomā šovasar atpūsties. "Parasti mums vasarā ir brīvlaiks, taču šogad pēc apmēram piecu gadu starplaika atkal nolēmām koncertēt vasarā." Grupai paredzēti koncerti brīvdabas atpūtas parkā "Egle", festivālā "Positivus" un, protams, jau pavisam drīz, festivālā "Saulkrasti Jazz 2013".

Saulkrastu džeza festivālā grupa spēlēs pirmo reizi, bet citos Latvijas festivālos tā ir spēlējusi ne reizi vien. Puiši uzstājušies ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā. Poliju mūziķi atceras ar patīkamām atmiņām, taču pašlaik lielā noslogojuma dēļ neiznāk uz turieni aizbraukt. Tagad grupa pievērsusies jaunu skaņdarbu radīšanai, kuri nav vēl iekļauti nevienā albumā, toties tos varēs dzirdēt otrdien Saulkrastos.