Drukāt šo lapu
15.07.2013 10:22

Siguldas tornī atdzīvosies Kristīnes Luīzes Avotiņas "Dārzs"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas tornī atdzīvosies Kristīnes Luīzes Avotiņas "Dārzs" www.kulturaskarte.lv

No 12. jūlija galerijā "Siguldas tornis" apskatāma mākslinieces Kristīnes Luīzes Avotiņas personālizstāde "Dārzs".

Tajā būs skatāmas lielformāta gleznas, kas ļaus izbaudīt dabu visā tās pilnībā. Pasaulē atpazīstamās latviešu gleznotājas Kristīnes Luīzes Avotiņas darbi ir unikāli ar savu krāšņumu, spilgtumu, ziediem, putniem, augiem un dzīvniekiem, kas kopā veido neatkārtojamu sajūtu gammu.

Siguldā uzziedēs sajūtu dārzs Kultūras un mākslas telpā "Siguldas tornis". Jaunā, daudzsološā gleznotāja Kristīne Luīze Avotiņa (1983) latviešu mākslas pasaulē sevi jau paguvusi pieteikt gana spilgti. Absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu un pašlaik turpina studijas akadēmijas maģistrantūrā. Kristīne Luīze Avotiņa dzimusi mākslinieku dzimtā, kur glezniecība ir pārmantota – Kristīnes Luīzes vectēvs bijis gleznotājs Harijs Kārkliņš, viņas mamma ir gleznotāja Ilze Avotiņa, arī vecākā māsa Katrīna Avotiņa ir gleznotāja. Māksliniece ir arī "Fondazione Romualdo Del Bianco" Florencē Itālijā organizētā glezniecības plenēra laureāte. Kopš 2003. gada sarīkotas jau desmit personālizstādes – Rīgā, Jūrmalā, Valmierā.

Kristīnes gleznas izsolītas arī vairākās Ivonnas Veihertes mākslas galerijas izsolēs. Kristīne Luīze dzīvojusi un smēlusies iedvesmu Parīzē un Barselonā. Pati māksliniece atzīst, ka izstādi "Dārzs" viņa ir iecerējusi kā nelielu savu darbu retrospekciju, kurā būs skatāmi paši jaunākie darbi, no kuriem daži tapuši Parīzē, kā arī viena glezna no 2004. gada, kuru viņa uzskata par savu profesionālās glezniecības ceļa sākumu. "Izstādes nosaukums nav nejaušs, jo dārza tēma man vienmēr ir bijusi aktuāla. Manās gleznās ir ļoti daudz kas no dabas – augi, dzīvnieki un putni. Daba mani patiesi iedvesmo, jo tikai dabā es spēju atrast un ieraudzīt visas krāsas, kas redzamas manos darbos. Dabas tēlu klātesamība man savos darbos palīdz izteikt savas sajūtas un emocijas pret pasauli, kurā dzīvoju," saka Kristīne Luīze Avotiņa un papildina, ka savos darbos ieglezno visas savu jūtu gammas – mīlestību, prieku, vilšanos, laimi un arī sapņus.

"Man ir sajūta, ka visa cilvēka dzīve ir kā dārzs, kurā nemitīgi uzplaukst vai novīst kāds zieds. Arī es savu dzīvi dzīvoju dažādos dārzos, kuri katrs ir jākopj, lai tie turpinātu ziedēt, – draudzības dārzs, mīlestības dārzs un vēl, un vēl... Savos darbos es vēlos uzgleznot šīs dzīves un pasaules skaistumu, kurā dzīvojam!" Kristīne Luīze Avotiņa savas sajūtas pauž ne tikai gleznās – pēdējā gada laikā viņai ir bijuši sadarbības projekti ar kompāniju "Samsung", tipogrāfiju "Veiters", bet šobrīd kā māksliniece viņa ar saviem darbiem piedalās vēl trijos projektos. Viens no tiem ir saistīts ar rūpniecisko dizainu, bet pagaidām tas vēl ir izstrādes procesā, līdz ar to sīkākas detaļas māksliniece neizpauž.


Tāpat viņa ir sākusi darbu pie trauku līnijas apgleznošanas. "Manī šobrīd ir brīnišķīga sajūta, ka mans darbs ir novērtēts un vajadzīgs ne tikai man, vienai! Šis man ir ļoti radošs laiks, un neslēpšu, ka to sagādā ļoti lielu prieku!" pauž māksliniece un uzsver, ka ir gandarīta par iespēju savus darbus izstādīt Siguldā.

"Sigulda ir viena no skaistākajām Latvijas pilsētām un man tuva, jo, braucot uz lauku mājām, ik reizi te iebraucu. Es ļoti ceru, ka man izdosies ar šo izstādi skaisti bagātināt Siguldas vasaras kultūras dzīvi!" Lai gan Kristīne Luīze Avotiņa ir dzīvojusi ārpus Latvijas – Barselonā un Parīzē –, viņa atzīst, ka nekur nav tik labi kā mājās: "Ceļojumi un jauna pieredze mani ļoti iedvesmo un paver jaunu redzējumu uz to, ko daru, bet Latvija man ir vismīļākā!" 

"Katram savā sētā ir savs dārzs, par kuru mēs priecājamies un ar kuru lepojamies. Domāju, ka Sigulda ir dārzs, ar kuru lepojas visa Latvija. Kristīnes Luīzes Avotiņas darbi ir elpu aizraujoši, un tas ir likumsakarīgi, ka tie tiks izstādīti vietā, kas ir tuvu mūsu lepnumam – atjaunotajai stacijas ēkai un laukumam ar "Laimas" pulksteni. Un šie mākslinieces īpašie darbi, izvietoti galerijā, kas ļauj būt tuvāk debesīm, paplašinās Siguldas dārza robežas," sajūsmu par iespēju uzņemt košos, ar vasaras sajūtu piepildītos darbus pauž galerijas "Siguldas tornis" pārstāve Ilona Daukšte.