Drukāt šo lapu
05.07.2013 09:23

Zaķumuižas "Ozolzīles" ar lepnumu dzied jau 33. gadu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Zaķumuižas jauktajā korī dalībnieku vecums ir no 20 līdz pat 70 gadiem. Zaķumuižas jauktajā korī dalībnieku vecums ir no 20 līdz pat 70 gadiem. Līga Greiškane

Starp tūkstošiem dziedātāju no visas Latvijas uz Mežaparka skatuves dzied arī 25 Ropažu novada Zaķumuižas jauktais koris "Ozolzīles".

Dziedātāji un kora vadītāja neslēpj gandarījumu, ka lielais darbs nesis augļus. Pašlaik kori vada diriģente Daiga Galēja. Viņa teic, ka ceļš līdz nokļūšanai uz Dziesmusvētku skatuves nav bijis viegls, taču ir ļoti lepna par "Ozolzīles" panākumiem – otrās pakāpes diplomu. "Tikai darbs un entuziasms mūs ir aizvedis tik tālu, jo neviens no dziedātājiem nav profesionāls mūziķis. Ne velti viens no svētku virsdiriģentiem Ivars Cinkuss pēc skates izteicās, ka šis esot tāds īsts pagasta koris, un tieši uz tādiem pašdarbniekiem – entuziastiem lielā mērā arī balstās svētki," lepojas kora diriģente.

"Ozolzīlei" ir sena vēsture. Tas dibināts tālajā 1980. gadā un pirms trim gadiem nosvinēja apaļos trīsdesmit, kas cilvēka mūžā nozīmē brieduma iestāšanos. Pie kora dibināšanas stāvējusī Ināra Aleksandrova tajā dzied arī šodien. Tiesa gan, viņas alts ik pa laikam no kora skanējuma izpalicis, jo bija periods, kad kundze nedziedāja. "Pēc kora 30. jubilejas, kura bija ļoti skaita, es atkal atgriezos dziedātāju rindās. Turklāt man tā visa arī pietrūka. Korī ir tik daudz jauku cilvēku, tādēļ gūstu pozitīvas emocijas ne tikai no dziedāšanas, bet arī līdzcilvēkiem," teic viena no kora dibinātājām.

Dziedāšana ļauj aizmirst ikdienas rūpes arī trīs bērnu māmiņai Ilzei Valgei. "Tā kā biju dziedājusi arī pirms tam, dzīvojot Zaķumuižā meklēju savu kori un atradu. Tagad par visiem 100 procentiem, ka "Ozolzīle" ir mans koris," tā triju bērnu māmiņa. Tā kā vīrs nav no dziedātājiem, Ilze smejot saka, ka visas cerības liekot uz bērniem, it īpaši jaunāko meitu.

Taču "Ozolzīles" draudzīgajā kolektīvā ir arī tādi dziedātāji, kuri ir ne tikai kora biedri, bet arī dzīvesdraugi ārpus tā. Viens no šādiem pāriem ir vietējie zemnieki Anda un Modris Lauvas. "Korī dziedam jau 20 gadus, un, tā kā Ropažos esmu ienācēja, tad caur kolektīvu man bija tā iespēja iepazīties labāk ar vietējiem. Mans vīrs gan ir vietējais," stāsta A. Lauva. Viņa atminas, ka dziedāt korī uzrunājusi toreizējā diriģente Iveta Krūmiņa. Pāris piekrita un tā jau divas desmitgades abi ir no "Ozolzīles" dziedātāju pulka. Lauvas ir īsta dziedātāju ģimene, jo dažādos koros dziedot arī meitas.