Drukāt šo lapu
23.06.2013 12:28

Siguldā līgos uz kantri nots

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Gada īsākajā naktī Siguldas pilsdrupu estrādē koncertu sniegs populārā latviešu kantri grupa "Sestā jūdze". Grupas dibinātājs un līderis Agris Gedrovičs atzīst: arī latviskākajā no vakariem – Līgo vakarā – spītīgi turēsies pie sava stila.

"Mana balss nav tāda, lai varētu dziedāt joku dziesmas. Esmu mēģinājis, bet tas beidzās smieklīgi," smej mūziķis. "Jāņu dziesmas lai dzied tie, kam padodas. Piemēram, Aigariņš no Cēsīm. Tam džekam izdodas super!"


Lai gan mūziķiem Līgo nakts būs jāpavada uz skatuves, "Sestajai jūdzei" svētku sajūta nav zudusi. "Mūsu mūzika gan nebūs tik tautiska kā Līgo vakarā pieņemts, bet ceru, ka viss izdosies ļoti jauki." 23. jūnija vakarā mūziķi iecerējuši līgotājus iepriecināt gan ar pašu, gan citu komponistu radītajām dziesmām. Lai gan Jāņu tautasdziesmas kantri mūzikas noskaņās šoreiz nebūs dzirdamas, noteikti neizpalikšot viena no skaistākajām latviešu tautasdziesmām "Div' pļaviņas es nopļāvu". "Šī ir ļoti smuka dziesma, un to spēlējam jau vairākus gadus," stāsta A. Gedrovičs un atklāj, ka pašam viena no mīļākajām Jāņu melodijām esot leģendāro "Čikāgas piecīšu" izpildītā "Līgo dziesma".

Savukārt vaicāts, kur līgos paši grupas mūziķi, A. Gedrovičs atklāj, ka labākās idejas rodoties pēdējā brīdī. "Esam svinējuši gan kopā, gan kur nu kurais. Bet bieži uz koncertiem sabrauc arī mūsu draugi, un tad jau Līgo vakaru pavadām turpat. Neko neplānojam. Tā pirmā ideja būs vispareizākā," izdevušos Līgo svētku formulu atklāj mūziķis un stāsta, ka skaistākās Jāņu svinēšanas atmiņas saglabājušās no bērnības un jaunības.

"Vajag mēģināt sajusties kā īstam latvietim, jo nupat viss aizbīdījies tālu prom no tā, kā būtu jābūt, viss paliek aizdomīgs – pat tautiskais ēdiens Jāņos mums jau ir šašliks, ko tad nu vairāk..." Grupas solists sieru siet un alu brūvēt šajos Jāņos nav plānojis, taču smej, ka varbūt to darīšot vecumdienās, un visiem svētku svinētājiem novēl labu laiku. "Tad būs arī labs noskaņojums!"

Līgošana kopā ar folkloras kopu "Senleja", grupām "Novadnieki" un "Sestā jūdze" Siguldas pilsdrupu estrādē notiks svētdien, 23. jūnijā, no plkst. 22. Darbosies bufete. Ieejas maksa –
Ls 1,50. Ar siguldieša ID karti ieeja – bez maksas.