Drukāt šo lapu
17.06.2013 15:23

Aicina pavadīt īsto saulgriežu nakti Turaidā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pērnā gada saulgriežu svinēšana Turaidā. Pērnā gada saulgriežu svinēšana Turaidā. http://www.turaida-muzejs.lv

Kā katru gadu 21. jūnijā no plkst. 19 visi, kas grib sajust gada īsākās nakts burvību, tiek aicināti pulcēties Turaidas Jāņkalnā, lai ar greznām dziesmām, dzīvo Jāņu zāļu spēku un senajām teiksmām svinētu vasaras saulgriežu svētkus, līgotu līdz ar sauli debesīs un dzīvības prieku sirdīs.

Šogad vasaras saulgriežu svētki Turaidā ir arī Vidzemes ieskaņu pasākums XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem. Dziesmu svētku norises atslēgvārdi ir "Līgo – lai top!", kas tiek izteikti ar vienojošu domu "Gaisma līgo Latvijā" un sasaucas ar vissenāko saulgriežu svinēšanas tradīciju.

Šā gada saulgriežu svētkos Turaidā pulcēsies un ar savām dziesmām un zināšanām dalīsies nodibinājuma "Māras loks" ļaudis, 21 folkloras kopa no Vidzemes, Rīgas, Latgales un Zemgales. Nakts tumšākajās stundās Jānīti ar dziesmām un kokles skaņām daudzinās Kristīne Kārkle–Puriņa un koklētāja Laima Jansone, degs īpaši Saules, Senču un Zinšu ugunskuri, apliecinot latvisko tradīciju spēku un pārmantojamību.

Svētku svinētājiem lūgums līdzi ņemt pērnos vainagus un lina dvielīšus rīta rasas rituālam, kā arī Jāņu zāles un jau nopītu Jāņu vainagu. Lai līgošana būtu patīkama, ieteicams vilkt tautastērpus un līdzi ņemt cienastu sev un savai saimei (līdz pusnaktij darbosies siltā virtuve un tiks cepta pankūkas pie ieejas vārtiem). Noderēs savi paklājamie vai sēžamie, ērtākai līgošanai, informē Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja.