Drukāt šo lapu
11.06.2013 16:32

Aicina uz Stādu gadatirgu botāniskajā dārzā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sestdien, 15. jūnijā, Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī notiks vasaras stādu gadatirgus, kas norisināsies pirmsjāņu noskaņās.

Vasaras stādu gadatirgū pulcēsies aptuveni 100 stādu audzētāju, dārzkopju un amatnieku, savukārt topošajā Salaspils novada Tūrisma informācijas centrā pie Nacionālā botāniskā dārza centrālajiem vārtiem būs iespēja apskatīt ievērojamā Latvijas augļkopības speciālista Jāņa Penģerota 150 gadu atcerei veltīto izstādi, vēsta aģentūra LETA.

Gadatirgū solās būt liela vasaras puķu un ziemciešu stādu daudzveidība, taču nokavējušies dekoratīvo skuju un lapu koku pircēji arī tiks pie savas kārotās preces. Pasākumam pieteikušies arī vairāki pārtikā izmantojamie augu stādi – aktinīdiju, citronliānu, melleņu, aveņu, kazeņu un vīnogu – audzētāji. Plašs būs arī rožu stādu klāsts.

Līdztekus stādiem plašs būs arī amatnieku piedāvājums, jo būs atrodami gan pinumi un keramikas, gan koka darinājumi. Apmeklētāji varēs spirdzināties ar saldējuma kokteiļiem vai siltām uzkodām vai iegādāties līdzņemšanai medu, dažādus mājas sierus, Latvijā brūvētu vīnu, kūpinātu gaļu un citus gardumus. Šajā dienā folkloras kopas "Budēļi" un "Kokle" dalībnieki no plskt. 11 aicinās kopā dziedāt jāņudziesmas, atcerēties ticējumus, iet rotaļās un dejot.

Botāniskais dārzs turpina arī akciju "Uzdāvini podu puķei!", kurā apmeklētāji aicināti saimnieciski izmantot dabas resursus un dāvināt dārzam izmantotos plastmasas puķu podus, lai tos varētu izmantot atkārtoti, tā saudzējot vidi. Nacionālais botāniskais dārzs tos izmanto stādu audzēšanai dārza kolekciju un ekspozīciju vajadzībām. Līdztekus gadatirgum apmeklētāji varēs priecāties arī par krāšņajiem ziediem botāniskajā dārzā, jo tur turpina ziedēt Virdžīnijas sniegpārsliņu koks ('Chionanthus virginicus'), peonijas, un, iespējams, pirmos ziedus vērs arī Amerikas tulpjukoks ('Liriodendron tulipifera'), kas pagaidām vēl ir pumpuros.