Drukāt šo lapu
09.06.2013 10:28

Pat humoram ir robežas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Latvijas Mākslas akadēmijā karikatūru uzskata par subkultūras žanru, nevis mākslas virzienu. Es tam nepiekrītu un pamazām cīnos, lai atrastu jaunos talantus," stāsta Zemgus Zaharāns. "Latvijas Mākslas akadēmijā karikatūru uzskata par subkultūras žanru, nevis mākslas virzienu. Es tam nepiekrītu un pamazām cīnos, lai atrastu jaunos talantus," stāsta Zemgus Zaharāns. personīgais arhīvs

"No politiķiem karikatūru zīmēšanai pateicīgākais ir Valdis Zatlers. Savukārt Nilam Ušakovam karikatūrās ļoti mainās seja – viņš vienmēr sanāk citādāks," smej karikatūrists Zemgus Zaharāns.

"Karikatūras zīmēju, kopš sevi atceros," atklāj Z. Zaharāns. Kādi bijuši bērnībā iecienītākie paša zīmēto karikatūru tēli, mākslinieks gan vairs neatceras, taču roka pirmo reizi šajā mākslas žanrā iemēģināta, kopējot lielmeistaru darbus.


Karikatūrists stāsta, ka, tieši iepazīstot un pārzīmējot mākslinieku darbus, atradis arī savu rokrakstu un stilu. "Tie bija gan Herlufa Bidstrupa zīmējumi, gan karikatūras no žurnāla "Dadzis"." Savukārt vaicāts par jauno Latvijas karikatūristu talantiem, Z. Zaharāns nosmej, ka sevi arī vēl pieskaitot pie jaunās paaudzes. Tomēr, turpinot sarunu, karikatūrists atklāj, ka pirmās profesionālās publikācijas pašam bijušas aptuveni 18 gadu vecumā deviņdesmito gadu beigās. "Varbūt tomēr esmu jau veterāns," smaidot spriež karikatūrists un uzslavē jaunos censoņus – lai gan izpildījums daudziem vēl tehniski jāuzlabo, idejas esot ļoti labas, īpaši pašu jaunāko topošo mākslinieku darbos.

Tomēr Z. Zaharāns atzīst, ka Latvijā karikatūras nozare esot vien "mazs pīļu dīķītis". Lai attīstītu šo žanru, Z. Zaharāns izveidojis arī savu studiju "Karikatūristi.lv", kurā aicina ikvienu, kas vēlas pievērsties šai īpašajai mākslai.

Viens no smieklīgas karikatūras pamatnosacījumiem ir mākslinieka humora izjūta. "Pat ja karikatūristam īsti nav talanta uz zīmēšanu, viņš to var atsvērt ar lielisku humora izjūtu zīmējumā, un tas ir smieklīgs, kaut ne visai vizuāli baudāms. Tikai tehniski labi zīmējot, laba karikatūra neizdosies."

Tomēr šajā žanrā humoram esot savas robežas. Z. Zaharānam bijusi pieredze, kad no situācijas kariķēšanas atteicies. "Kādā žurnālā bija tēma par vēža slimniekiem. Vēl kādā žurnāla redaktors gribēja, lai uzzīmēju karikatūru par to, kā no avarējušas mašīnas velk ārā cilvēku. Tur taču nav, par ko smieties!"

Jau ceturto gadu Ķekavas novadpētniecības muzejā notika novadniekam leģendārajam karikatūristam Edgaram Ozoliņam veltīts skolēnu karikatūru zīmēšanas konkurss "Pa-smejies!". Konkurss jau noslēdzies, taču muzejā līdz 15. jūnijam aplūkojama izstāde "Zaļais mežs", kurā līdzās jaunajiem karikatūristiem piedalās arī profesionāļi: mārupietis Pāvels Hafizovs, ķekavietis Gatis Šļūka, Kārlis Auzenbergs, Roberts Cinkus un Z. Zaharāns.