Drukāt šo lapu
28.07.2018 12:27

"Kodols" iesaka: Maizes dienas svinības Āraišu vējdzirnavās

Autors  Una Griškeviča, Gita Čaupale
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka: Maizes dienas svinības Āraišu vējdzirnavās publicitātes

Svētdien, 29. jūlijā, tuvi un tāli viesi, maizes cepēji un tradīciju zinātāji tiek gaidīti atjaunotajās Āraišu vējdzirnavās, lai iepazītu grauda ceļu no tīruma līdz maizes kukulītim, kopīgi iegrieztu atjaunoto dzirnavu spārnus un svinētu Latvijas simtgades Maizes dienu.

Pie lielā Jēkabu galda ar dziesmām un sirsnīgiem stāstiem norisināsies jaunās maizes griešana un garšošana. Kā jau katrā Maizes dienā tiks godināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki – Jēkabi un Annas.

Maizes dienā norisināsies gan kulinārās meistarklases, gan Jēkaba maizes cepšana, degustācija. Savukārt Kukuļtirdziņā varēs iegādāties apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumus.

Kopš pagājušā gada Maizes dienām dzirnavas ir piedzīvojušas vērienīgas pārvērtības – lai atjaunotu spārnus un dzirnavu mehānismus, notikuši būtiski remontdarbi. Šogad pasākumā būs vienreizēja iespēja vērot dzirnavu ratu ritējumu, kā arī varēs izstaigāt visus stāvus, apskatīt dzirnavu mehānismus un iepazīties ar jaunajiem mūsdienīga dizaina informācijas stendiem.

Siera un kartupeļu ligzdiņas

Šis ēdiens pieder ziemas "smagajai artilērijai", bet, ja jūs to pagatavosiet tā, kā es, varēsiet pasniegt pat karstā dienā ar salātiem piedevās.

Tātad mums nepieciešams: 1 ēdamkarote sviesta, 500 g stingru kartupeļu, 1 smalki sagriezts sīpols, 1 smalki sakapāta ķiploka daiviņa, 1 lauru lapa, 200 g bekona gabaliņu, 100 ml sausa baltvīna, 250 g rīvēta cietā siera.

Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem un iesmērējiet sešvietīgo mafinu formu ar sviestu. Nomizojiet kartupeļus un sagrieziet tos smalkos salmiņos.

Ielieciet sīpolus, ķiplokus, lauru lapu lielā pannā un cepiet, līdz sīpoli kļūst zeltaini, pievienojiet bekona gabaliņus. Kad viss ir smaržīgs un zeltains, pievienojiet vīnu un novāriet, līdz atliek tikai pāris ēdamkarošu šķidruma. Iemaisiet kartupeļu salmiņus un noņemiet no uguns. Izņemiet lauru lapu un iemaisiet siera gabaliņus.

Sadaliet šo maisījumu 6 mafinu formiņās un cepiet 15–20 minūtes, līdz ligzdiņas kļūst zeltainas un burbuļojošas.

Lai labi garšo!