Drukāt šo lapu
18.07.2018 11:43

Patriks Grīva un Nacionālo vērtību fonds

Autors  Liene Ozola, "Kodols"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Patriks Grīva un Nacionālo vērtību fonds LETA

Šī gada martā tika dibināts Latvijas Nacionālo vērtību fonds. Fonda mērķis ir attīstīt Latvijas vērtības, vispirms izveidojot vienotu komunikācijas platformu starp uzņēmējiem, valsts institūcijām un darba meklētājiem. Tā idejas autors ir Patriks Grīva, kurš 20 gadus nostrādājis vadošajās Latvijas komerciālajās radiostacijās, bet šobrīd ir Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklis.

Šī gada martā esat bijis idejas autors Latvijas Nacionālo vērtību fonda dibināšanai. Ir jābūt lielai ticībai Latvijai, lai veltītu spēkus darbam sabiedriskajā sektorā. Kas Jums bija dzinulis?
Manā dzīvē ir bijis daudz brīžu, kad jūtu, ka vēlos sasniegt kaut ko jaunu, iet kādā jaunā virzienā, kā arī svarīgi, lai tas dotu labumu ne tikai man, bet arī citiem. Šogad man ir 40 un iespējams, jutu, ka ir īstais brīdis iesākt plašu, nozīmīgu projektu, kas pozitīvi ietekmētu sabiedrību. Es apzinos, ka tā ir ideja, iniciatīva un mums ir jāpadara ļoti daudz, lai šī ideja aizrautu cilvēkus, lai mēs nonāktu pie jēgpilniem sasniegumiem.

Fonda ideja lielā mērā bija saistīta ar manu iepriekšējo pieredzi, darbojoties uzņēmējdarbībā. Redzu, ka ir jāpieliek pūles, lai sekmētu to uzņēmumu un organizāciju darbību, kas rada Latvijas produktu – ne tikai taustāmo produktu, bet tas var būt arī kultūras un intelektuālais potenciāls.

Kādi būtu fonda darbības praktiskie rezultāti?
Tiekoties ar uzņēmējiem, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kas pārstāv uzņēmēju intereses, izkristalizējās konkrēta problēma – tā ir darbaspēka problēma. Reģionos daudziem tā ir izteiktāk nekā Rīgā. Kvalitatīvi darbinieki ir liels retums, un mēs sapratām, ka fonda pirmajai iniciatīvai ir jābūt vērstai tieši uz darbaspēka problēmas risinājumu.

Mēs saskatījām trīs iespējamās mērķgrupas ‒ jauniešus, kas ir nākotnes darbaspēks, otrkārt, cilvēki virs 50 gadiem, kas, iespējams, ir nepamatoti aizmirsti darba tirgū, un treškārt – Latvijas diaspora ārvalstīs. Mēs sapratām, ka ir jāveido komunikācijas platforma starp ieinteresētajām pusēm, veidojot veselu kustību, kas vispirms apzina vajadzības, pēc tam radot praktiskus risinājumus.

Drīzumā paredzēti fonda rīkoti forumi "Latvijas vērtības" dažādās Latvijas pilsētās, kas tur plānots un kas notiks?
Jā, augusta pirmajās nedēļās notiks reģionāli diskusiju forumi, katrā no pieciem Latvijas plānošanas reģioniem. Tur aicināsim piedalīties pašvaldības, Vides un reģionālās attīstības ministrijas, Nodarbinātības valsts aģentūras, diasporu pārstāvošo organizācijas, vietējo uzņēmēju un arodbiedrības pārstāvjus. Mērķis ir apzināt problemātiku un pēc tam sagatavot secinājumus, ko iesniegt atbildīgajām institūcijām un iesaistītajām pusēm. Fonds pats uzņemas veicināt labas iniciatīvas, lai sasniegtu rezultātu.

Ja cilvēks būs atgriezies, Latvija būs ieguvēja, ja cilvēks saņems darbu ‒ Latvija būs ieguvēja, ja uzņēmējs dabūs labu darbinieku, Latvija būs ieguvēja. Paredzēts, ka šādus diskusiju forumus rīkosim katrā plānošanas reģionā, uzsverot, ka galvenā Latvijas vērtība ir cilvēks.


Pilnu interviju ar Patriku Grīvu lasiet 17. jūlija laikrakstā "Kodols".