Drukāt šo lapu
27.03.2018 15:50

Komentārs. Jauna kalkulācija Ķekavā

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Jauna kalkulācija Ķekavā arhīvs

Pēc strīda par pašvaldības degvielas kartes izmantošanu privātām vajadzībām Ķekavas novada domes deputāts, līdzšinējais Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Ķekavas nodaļas vadītājs Neils Kalniņš izstājies no partijas.

Publiski izskanējusī argumentācija par partijas pamešanas iemesliem ir visai samezglota, neskaidra un pretrunīga. Savu vainu un pārkāpumus N. Kalniņš it kā neatzīst, tomēr, lai nemestu ēnu uz visu politisko spēku, esot nolēmis no tā izstāties. Viņa pārkāpumus it kā nesaskata arī partijas vadītājs Jānis Bordāns, tomēr ētikas komisijā N. Kalniņš esot saņēmis aizrādījumus.

Vienlaikus pats Kalniņš uzsver, ka pret viņu tiekot vērsta nomelnošanas kampaņa kā pret taisnības cīnītāju un tiesiskuma aizstāvi, tāpēc viņš esot apņēmies arī turpmāk par to krasi iestāties. Paredzot, ka nomelnošanas kampaņa turpināsies un, lai nemestu ēnu uz partiju, viņš esot nolēmis izstāties.

Tikpat neskaidra cik partijas pamešanas argumentācija ir arī situācija, ko šāds solis nozīmētu Ķekavas novada domes vadībā. Vai saglabāsies līdzšinējais spēku un amatu sadalījums Ķekavas novada pašvaldībā?

Viens scenārijs paredz, ka Neils Kalniņš pamet arī deputāta amatu (presē viņš izteicies, ka šādu varbūtību apsverot). Tādā gadījumā Jaunā konservatīvā partija vismaz skaitliski nezaudē savu pašreizējo pārstāvniecību Ķekavas novada domē un saglabā trīs deputātu vietas. Un tas nozīmētu relatīvi mazāk iespēju pārmaiņām domes struktūrā un vadošajos amatos Ķekavā. Aizejošā JKP deputāta vietā varētu stāties Līga Voldeka, kura sarakstā ir nākamā kandidāte.

Citāds ir scenārijs, ja Neils Kalniņš deputāta krēslu tomēr nepamet. Tādā gadījumā no JKP Ķekavas novada domē paliek vairs tikai divi deputāti. Atcerēsimies, ka pēc atkārtotām vēlēšanām Ķekavā Jaunā konservatīvā partija pārliecinoši ieguva vislielāko pārstāvniecību no visām partijām, proti, piecus deputātus. Tas ļāva šai partijai iegūt domes priekšsēdētāja un vietnieka posteni.

Pašlaik gan JKP pozīcijas stipri vājinājusi Ķekavas novada pašvaldības priekšsēdētājas Viktorijas Baires aiziešana no partijas, un tagad vēl nepatīkamais skandāls un Neila Kalniņa aiziešana. Jāpiebilst, ka Neilu Kalniņu nevar vērtēt tikai kā vienu no ierindas deputātiem. Savulaik viņš bijis pat Jaunās konservatīvās partijas Ķekavas nodaļas vadītājs, kā arī deputāts, kurš pašvaldību vēlēšanās novadā ieguva vislielāko vēlētāju atbalstu – 2589 balsis.

Šāda scenārija gadījumā JKP ar savām divām saglabātajām deputātu vietām vairs nemaz neizskatās pēc partijas ar būtiski lielāku pārstāvniecību un ietekmi domē. Tas savukārt konkurējošajām partijām var likt apsvērt citu kombināciju iespējamību, lai iegūtu varu un amatus Ķekavā, piemēram, pārvilinot savās rindās no JKP aizgājušos deputātus vai, savstarpēji vienojoties, mēģināt veidot vairākumu, lai veiktu amatu pārdali Ķekavas pašvaldībā.

Lai kāda no kombinācijām īstenotos un lai tas notiktu vēl līdz Saeimas vēlēšanām rudenī, būtu jāsakrīt daudziem "saskaitāmajiem". Taču par to, ka tuvākajā laikā šādu kombināciju iespējamība no Ķekavā pārstāvēto partiju puses tiks apsvērta un kalkulēta, – par to varam būt pilnīgi droši.