Drukāt šo lapu
07.03.2018 11:16

Netradicionāli ēdamie ziedi Sieviešu dienai

Autors  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Netradicionāli ēdamie ziedi Sieviešu dienai publicitātes

Starptautiskajā sieviešu dienā pieņemts dāmas iepriecināt ar pavasarīgiem ziediem, tomēr iecienītās tulpes vai rozes vietā var izvēlēties arī ko netradicionālāku. "ELVI" piedāvā gardu un neparastu ēdienu receptes, kas palīdzēs skaistus un gaumīgus ziedus par godu Sieviešu dienai uzburt nevis vāzē, bet gan uz šķīvja.

Cukīni tartes
Šī smalkā maltīte, kas ar savu izskatu atgādina par pavasara un siltuma tuvošanos, kļūs par perfektām 8. marta brokastīm, ar ko palutināt dāmas jau no agra rīta. Lai arī šī ēdiena nosaukums cilvēkam, kas ikdienā nav pieradis gatavot, varbūt izklausās nopietni, šādu brokastu pagatavošana nebūs sarežģīta.

Sastāvdaļas
(3-4 personām): 1 vidējā lieluma cukīni, 200 g kārtainās bezrauga mīklas, 4 ēdamk. mīksta kazas siera (vai govs piena krēmsiera), 2 ēdamk. sakapātu bazilika lapu, baziliks, rozā pipari rotāšanai.

Pagatavošana

1) Sagatavojiet 1 lielu katlu ar verdošu ūdeni un 1 lielu bļodu ar aukstu ūdeni.
2) Sagrieziet cukīni plānās šķēlēs (šķērseniski, lai sanāk daudz plānu cukīni aplīšu). Ielieciet cukīni gabalus verdošā ūdenī uz 20 sekundēm, pēc kā uzreiz pārlieciet tos aukstā ūdenī – tas jādara, lai padarītu cukīni mīkstākus, bet nevārītus.
3) Izrullējiet kārtaino mīklu aptuveni 2 mm biezumā un sagrieziet apmēram 7x30 cm lielās sloksnēs.
4) Sajauciet sieru ar sakapātu baziliku, un ar šo maisījumu plānā slānītī pārsmērējiet katru kārtainās mīklas gabalu.
5) Kārtojiet cukīni gabalus uz mīklas sloksnes gar vienu sloksnes malu tā, lai puse no cukīni ripiņas atrastos uz mīklas, bet otra puse – būtu pāri mīklas malai. Katru nākamo cukīni gabaliņu lieciet tā, lai aptuveni puse no šī gabaliņa būtu virsū iepriekšējam. Cukīni jāsaliek vienmērīgi visas mīklas sloksnes garumā.
6) Otru mīklas malu, kas palika brīva, uzlieciet virsū sakārtotajiem cukīni (Pārlokiet mīklas sloksni uz pusēm, lai daļa no cukīni paliek mīklas "kabatiņā", bet daļa – ārā no tās.) Mīklu viegli piespiediet, lai krēmsiers "salīmējas" ar cukīni.
7) Mīklas sloksni ar cukīni no viena gala sarullējiet, lai izveidotos ziediņš un, balstot uz tās malas, kur apakšā ir mīkla, lieciet cepamajā pannā, kas izklāta ar cepampapīru.
8) Cepiet līdz 160°C sakarsētā cepeškrāsnī apm. 25 minūtes.
9) Kārtojiet uz šķīvja, rotājot ar bazilika lapām un rozā pipariem. Pasniedziet kopā ar siltu smaidu.

Laša, avokado un krēmsiera uzkodas

Šīs uzkodas būs ne tikai garšīgas un skaistas, bet arī ļoti veselīgas, jo tās ir bagātas ar nepiesātinātām omega-3 un omega-6 taukskābēm, turklāt to pagatavošana neprasīs lielas pūles. Lai pagatavotu šo ēdienu, pietiks, ja iegādāsieties nepieciešamos produktus tos pareizi sagriezīsiet un sakārtosiet pasniegšanai.

Sastāvdaļas
(2-3 personām): 150 g mazsālīta laša filejas bez ādas, 1 liels avokado, 100 g krēmsiera, 1 ēdamk. mārrutku, 50 g sadrupināta Fetas siera, 4-6 pilngraudu maizes šķēles granātābola sēklas, bazilika lapas pasniegšanai.

Pagatavošana

1) Laša filejai izņemiet visas asakas un sagrieziet to plānās šķēlītēs aptuveni 1mm biezumā. No laša gabaliņiem veidojiet "rozītes" – vispirms sāciet rullēt vienu filejas šķēli, tad pakāpeniski no katras puses tai pievienojiet vēl pa vienai šķēlei, rullējiet visu kopā, līdz iegūsiet vēlamo "rozes" lielumu.
2) Pārgrieziet uz pusēm avokado, izņemiet kauliņu un nomizojiet to. Lieciet avokado pusi ar griezuma vietu uz leju un ar asu nazi sagrieziet to aptuveni 1mm plānās šķēlītēs. Tad visas avokado šķēles vienlaicīgi sašķiebiet ieslīpi un veidojiet virteni, taču tas jādara uzmanīgi, lai šķēlītes neatbīdītu pārāk tālu vienu no otras un virtene nepārtrūktu. Saritiniet virtenē izkārtotās avokado šķēles tā, lai izveidotos rozete.
3) Trauciņā samaisiet sierus ar mārrutkiem.
4) No maizes šķēlēm izgrieziet apļus, izmantojot speciālo apļa formiņu, vai glāzes virsmu. Apgrauzdējiet tos! (Arī atlikušos maizes gabalus var apgrauzdēt uz sausas pannas, sadrupināt un izmantot rotāšanai).
5) Kārtojiet uzkodas uz šķīvja – vidū lieciet krēmsieru ar mārrutkiem (ja ir iedvesma, varat izmantot speciālu konditorejas maisiņu un uzgali un arī no krēma izveidot ziedu). Blakus uzmanīgi kārtojiet lasi un avokado. Rotājiet ar sadrupinātu fetas sieru, granātābola sēklām un bazilika lapām.
6) Pasniedziet kopā ar grauzdētu maizīti – tad katrs varēs pats veidot sev sviestmaizi, smērējot uz maizītes krēmsieru un liekot virsū vai nu avokado, vai lasi, vai abus kopā.
Līdzīgi avokado var sagriezt un pasniegt arī tomātus, gurķus, apceptus baklažānus un citus dārzeņus.