Drukāt šo lapu
06.03.2018 08:28

Komentārs. Caur ērkšķiem uz zvaigznēm

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pie kasēm cilvēki lielākoties paši organizējās, veidojot rindā stāvošo sarakstu un dalot numuriņus, kas deva iespēju uz brīdi no rindas atiet, piemēram, lai pasildītos automašīnā. Pie kasēm cilvēki lielākoties paši organizējās, veidojot rindā stāvošo sarakstu un dalot numuriņus, kas deva iespēju uz brīdi no rindas atiet, piemēram, lai pasildītos automašīnā. Marta Dzintare

"Mainu divas Dziesmu un deju svētku biļetes pret trīsistabu dzīvokli Vecrīgā," – šādi un līdzīgi joki klejo internetā kopš sestdienas, kad tirdzniecībā nonāca biļetes uz simtgades Dziesmu un deju svētku pasākumiem. Uz 94 tūkstošiem pieejamo biļešu pieprasījums bija aptuveni miljons.

Taču tas nav nekas jauns. Scenārijs atkārtojas katru reizi, kad tiek tirgotas biļetes uz šiem svētkiem. Jāpiemin gan tas, ka svētku pasākumi šogad būs pieejami plašākam apmeklētāju lokam nekā citkārt, jo pēc rekonstrukcijas ievērojami palielināts vietu skaits Mežaparka estrādē un Daugavas stadionā. Taču neapmierinātība paliek. Par ko ir lielākie pārmetumi, un kādi ir ieteikumi?

Biļešu tirdzniecības sistēma strādāja lēni un ar tehniskām problēmām. Es pati Siguldā pieredzēju, ka mana pirkuma laikā kasiere datoru restartēja vairākas reizes. Biļešu paradīze?

Drīzāk biļešu elle. Sestdienas vakarā uzņēmums paziņoja, ka sistēmā notikusi ļaunprātīga ielaušanās. Nav pamata apšaubīt šādu informāciju, taču, jo biežāk arguments par uzbrukumu no ārpuses tiek izmantots, jo mazāk ticams tas izklausās. (Sociālajos tīklos cilvēki joko, ka patiešām noticis uzbrukums no ārpuses – biļešu pircēji mērķtiecīgi uzbruka biļetēm.)

Pēc iepriekšējiem Dziesmu svētkiem "Biļešu paradīzes" pārstāvji ieteica celt biļešu cenas atbilstoši lielajam pieprasījumam vai organizēt biļešu izlozi. Pirmajā variantā tas nozīmētu padarīt svētkus ekskluzīvi pieejamus tikai sabiedrības turīgajai daļai, savukārt izlozes gadījumā nejaušs interesents tiktu pielīdzināts motivētam apmeklētājam.

Protams, liela neapmierinātība ir arī par to, ka bija jāstāv rindās. Tas atgādinot padomju laikus. Taču izskatās, ka rindas ir nezūdoša parādība cauri laikiem neatkarīgi no valsts. Pat turīgajā Amerikā cilvēki nakšņo pie veikaliem, kur paredzēts sākt tirgot jaunākos "IPhone" modeļus. Kad pieprasījums vairākkārt pārsniedz piedāvājumu, bez rindām neiztikt ne virtuāli, ne reāli.

Dzirdēti arī ierosinājumi, ka tirdzniecību varētu organizēt tikai internetā. Tas nozīmētu to, ka tūkstošiem cilvēku iesniegtu pieprasījumu pēc biļetēm identiskā sekundes simtdaļā, bet visiem biļešu tāpat nepietiku. Olimpiskajās spēlēs bobslejistiem tika pasniegtas divas zelta medaļas par identisku laiku trasē, taču kopīgais medaļu skaits no tā nemainījās.

Ieņemot rindu pie biļešu kasēm, darbojas princips, ka tiem, kuri ir vairāk motivēti, t.i., ieņem rindu savlaicīgi, ir lielākas iespējas tikt pie biļetēm nekā tiem, kuri atnāk pēdējā brīdī. Vai tas ir netaisnīgi? Nedomāju vis. Pie kasēm cilvēki lielākoties paši organizējās, veidojot rindā stāvošo sarakstu un dalot numuriņus, kas deva iespēju uz brīdi no rindas atiet, piemēram, lai pasildītos automašīnā.

Tur, kur cilvēki šādi neorganizējās, valdīja daudz lielāks satraukums. Piemēram, tirdzniecības centrā "Domina" atskanēja signalizācija, un visiem, kuri stāvēja rindā pēc biļetēm, tika pavēlēts pamest telpas. Tā kā nebija izveidots saraksts, grūti pēc tam bija pierādīt, kurš kurā vietā rindā ir stāvējis.

Neatkarīgi no tā, vai dabūtas biļetes uz Dziesmu un deju svētku koncertiem vai ne, svētku noskaņu varēs izbaudīt ikviens – kopumā notiks 54 svētku pasākumi, no kuriem lielāko daļu iespējams apmeklēt bez maksas. Nebija biļešu paradīze, bet dziesmu un deju paradīze būs!

Nu, lūk! Pēc nieka astoņu stundu gaidīšanas biļetes rokā gan!Nu, lūk! Pēc nieka astoņu stundu gaidīšanas biļetes rokā gan!