Drukāt šo lapu
23.01.2018 07:59

Komentārs. Jādomā uz priekšu

Autors  Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs. Jādomā uz priekšu pixabay.com

Nesen daudzbērnu ģimeņu portālā "Godaģimene.lv" lasīju interviju ar kādu piecu bērnu mammu no Jelgavas. Uz jautājumu, vai visi bērni bija plānoti, viņa atbildēja: "Man visi bērni ir rūpīgi un pārdomāti plānoti, turklāt tā, lai starp viņiem būtu apmēram gada un astoņu mēnešu starpība."

Tas esot gan finansiāli izdevīgi, jo nav pārtraukuma starp māmiņu algu, gan bērniem kopā ir vairāk ko darīt. Lūk, tā ir īsta plānošanas māksla, es nodomāju.

Jauns gada iesākums ir labs ar to, ka nākas padomāt uz priekšu, vismaz apņemšanās līmenī ieplānot, ko vēlamies paveikt šajā gadā. Varam arī paskatīties uz sevi it kā no malas: vai drīzāk reaģējam uz apstākļiem vai arī cenšamies tos veidot pēc sava prāta? Ikdienas darbu gūzmā nereti nepietiek laika padomāt par to, kas mums būs aktuāli pēc mēneša vai vairākiem.

Arī šobrīd ir vairākas lietas, ko būtu labi izdarīt vai savlaicīgi ieplānot, jo vēlāk var izrādīties par vēlu. Tā kā jauns gads nozīmē jaunas kvotas medicīnas pakalpojumiem, ir vērts jau tagad pieteikties pie speciālistiem. Nesen samaksāju 70 eiro zobārstam par divu mazu caurumiņu salabošanu saviem bērniem, tāpēc jau tagad pieteicu visus uz vizīti pie valsts apmaksāta zobārsta jūnijā (tas bija tuvākais pieejamais laiks). Pat ja bērniem nav jālabo zobi, arī profilaktiski apmeklēt zobārstu nenāk par ļaunu.

Tāpat bērniem reizi gadā pienākas valsts apmaksāta zobu higiēnista vizīte, un rindas jau sāk pildīties. Kas attiecas uz pieaugušajiem, tikai nesen uzzināju, ka reizi gadā var saņemt bezmaksas nodarbību kursu pie fizioterapeita. Izvingrināt ķermeni speciālista uzraudzībā nevienam nenāk par sliktu, it īpaši sēdoša darba darītājiem.

Tāpat vēlams paturēt prātā datumu 3. marts – tad sāks tirgot biļetes uz XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem. Ar vīru vienmēr esam stāvējuši rindā vēl pirms kases atvēršanas un dabūjuši kārotās biļetes, kamēr daudzi paziņas palikuši bešā, jo par vēlu attapušies.

Arī teātra un citu kultūras pasākumu apmeklējumu vienmēr plānojam vairākus mēnešus uz priekšu. Piemēram, šobrīd vēl ir pieejamas biļetes uz Latvijas simtgadei veltīto koncertu ciklu "Latvijas gredzens" 25. aprīlī Liepājā un 26. aprīlī Jelgavā. Rēzeknē un Cēsīs šis koncerts jau izpārdots. Koncertcikls jau pagājušajā gadā izpelnījās lielu atsaucību no skatītājiem, jo cik gan bieži izdodas uz vienas skatuves redzēt spožākās Latvijas mūzikas zvaigznes – akadēmisko kori "Latvija", diriģentu Māri Sirmo, pianistu Vestardu Šimku un citus.

Skolēniem šā brīža aktualitāte varētu būt pieteikšanās Ēnu dienai, kas šogad notiks 14. februārī. Ēnu diena Latvijā notiek jau septiņpadsmito gadu, un tā ir iespēja jauniešiem iepazīt sev interesējošo profesiju. Jāpiebilst, skolēniem ir jāprot labi pamatot, kāpēc viņi vēlas "ēnot" konkrētās profesijas pārstāvi, jo ne visi, kas pieteikušies, tiek apstiprināti dalībai Ēnu dienā. 2016. gadā uz piedāvātajām vakancēm pretendēja 41 150 skolēnu.

Vai tā būtu laikus nenopirkta mēnešbiļete, izbeigusies zobupasta vai nokavēta bērna pieteikšana 1. klasei – gan sīkumos, gan lielās lietās īstā brīža nogulēšana var krietni sarežģīt dzīvi. Taču no tā izvairīties nav nemaz tik sarežģīti, vien jāmaina skatupunkts.