Drukāt šo lapu
06.01.2018 08:44

Četri padomi tiem, kas svētkos pārēdušies

Autors  Jevgēnija Jansone, “Elvi” uztura speciāliste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Četri padomi tiem, kas svētkos pārēdušies pixabay.com

Gada nogales svētku pārēšanās skar teju ikvienu Latvijas iedzīvotāju. Gan mūsu pašu novērojumi, gan ārstu atziņas liecina — pēc svētkiem ļaudis sūdzas par nepatīkamiem simptomiem gremošanas traktā, smaguma sajūtu vēderā, nogurumu, vājumu un vēdera izejas problēmām.

"Jā" ūdenim un tējām
Ne velti mēdz teikt, ka ūdens ir dzīvības pamats — tas ir vitāli nepieciešams mūsu ķermenim. Taču, ceļot galdā treknus ēdienus ar augstu sāls un cukura saturu, kā arī lietojot alkoholu, viegli varam panākt organisma dehidratāciju jeb atūdeņošanos, proti, izvadīt vairāk ūdens nekā uzņemam. Ir svarīgi neaizmirst dzert tīru ūdeni arī svētku laikā — vidēji astoņas glāzes dienā.

Savukārt tiem, kas svētkos izvēlas ēst izteikti neveselīgu, treknu un cukurotu ēdienu, ir ieteicama zaļā tēja. Tā ir bagāta ar antioksidantiem, kas palīdz neitralizēt vielmaiņas procesā radušās kaitīgās vielas.

"Nē" radikālām diētām
Jūtot vainu par pārēšanos, ir viegli iekrist ātro diētu slazdos. Doma, ka svētkos varēs ēst visu, bet pēc tam attīrīties, ievērojot ātro diētu, ir vilinoša.

Ir svarīgi atcerēties, ka ātrās diētas — kefīra, biezpiena, griķu, zupas, Ķīnas, franču — ir kaitīgas veselībai. Šādas diētas var izraisīt jaunas vai saasināt hroniskas slimības, turklāt svars pēc tām atgriežas ar uzviju, tāpēc pirms diētas uzsākšanas nepieciešams konsultēties ar profesionāli.

"Jā" dabiskam ēdienam
Dabisks ēdiens ir tāds ēdiens, kas ir pēc iespējas mazāk apstrādāts ražošanas procesā. Tā nav tikai ekoloģiska un bioloģiska pārtika, bet ikviens produkts, kurā nav lieku sastāvdaļu. Svaigs biezpiens nav tas pats, kas cukurota biezpiena masa, rūpnieciski gatavota kotlete panējumā nav līdzvērtīga liesai, tvaicētai gaļai, savukārt baltie, pulētie rīsi nav vērtīgi salīdzinājumā ar brūnajiem, melnajiem vai savvaļas rīsiem.

Liesa vistas gaļa vai zivs bez liekā panējuma, svaigu dārzeņu salāti ar augstvērtīgu olīveļļu, augļi, pilngraudu produkti, kuros ir ietverts vērtīgais graudu apvalks, ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām, kas palīdzēs atkopties pēc svētku dzīrēm. Lietojot uzturā tikai dabiskus produktus, pašsajūta uzlabojas jau dažu dienu laikā.

"Nē" rafinētiem produktiem, cukuram un alkoholam
Ja būtu jāsniedz godīgs rafinētu produktu apraksts, tos varētu saukt par no visa veselīgā attīrītiem produktiem. Baltmaize, konditorejas izstrādājumi, baltie rīsi un čipsi dos tikai enerģiju, nevis vērtīgas uzturvielas. Līdzīgi ir ar balto cukuru, kas zibenīgi sniedz lielu enerģijas devu, bet ātri vien noved līdz vēl lielākam izsalkumam.

Taču aizliegt sev našķus nav labs plāns, jo tas ir taisnākais ceļš uz noraušanos un neveselīgas pārtikas patēriņu, pēc kā atkal sākas vainas un sevis nosodījuma cikls. Ja kārojas deserta, var izvēlēties žāvētus augļus. Alkohols savukārt traucē atjaunot ūdens līdzsvaru, dod liekās kilokalorijas un izraisa vēlmi našķēties, tāpēc pēcsvētku periodā no tā būtu vēlams atturēties.

Mēs visi mēdzam pārēsties, tāpēc tad, kad tas ir noticis, es aicinu nevis nosodīt un lamāt sevi, bet pieiet situācijai racionāli, turpmāk liekot uz šķīvja pilnvērtīgu, liesu, veselīgu, dabisku pārtiku.