Drukāt šo lapu
31.12.2017 12:24

Komentārs. Kad, gadam aizejot, maskas krīt

Autors  Dzintris Kolāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Kad, gadam aizejot, maskas krīt arhīvs

"Kas nu tur daudz nokritīs," teiks pesimists. Sazvērestības teoriju piekritējs sauks, ka maskas tiem trakākajiem negantniekiem nemaz nav noraujamas, tik cieši tās saaugušas ar šo blēdīgo būtību. Kur tad vēl nesen uzvirmojušās kaislības ap "čekas maisiem" un slepeno ziņotāju maskām. Vai tad nu gada pēdējā avīzē to maz iespējams izdarīt?

Iespējams, katram ir sava taisnība. Nākamajā gadā mūs gaida interesanti notikumi, un jau janvāra plānos mums ierakstīts dažs interesants materiāls "masku noņemšanas" darbā, kas nešaubīgi ir masu mediju atbildībā. Arī aizejošais gads vietvaru vēlēšanās Pierīgā parādīja dažu labu kandidātu vai sarakstu gauži nepievilcīgā gaismā, ko lasītāji, iespējams, zina labāk nekā mēs.

Šoreiz mazāk nopietni. Masku lietas vairāk attiecas uz kopā sanākšanas rituālu vēl vecajā gadā – vai tā būtu skaļa ballīte jaunākiem cilvēkiem vai apcerīgas pārdomas cienījamākos gados esošiem. Nākot uz masku balli, ļaudis īstenībā jau zina, kurš slēpjas zem katras maskas. Vairāk interesē – kādu masku tad katrs izvēlējies un kā notiek maskas noņemšanas ceremonija. Tas ļauj par cilvēku uzzināt diezgan daudz jauna.

Novadniekiem tika lūgts atbildēt uz jautājumiem, kuri paši par sevi nav nedz īpaši provokatīvi, nedz atmaskojoši, – nosaukt paveiktos labos darbus vai sarūpēt kaut ko svētku galdam. No tā, ko katrs uzskatījis par svarīgāko, jau daudz ko var uzzināt un vērtēt, vai arī jūsuprāt gads novadā pagājis ar līdzīgām atziņām.

Nāk jaunais gads. Pasaules ritmos ieklausoties, var sajust divas tendences – vienu labu, otru biedējošu. Pēdējā sajūtama jau šogad, jo uz zemeslodes ir ļoti nemierīgi. Te šur, te tur dzird nepatīkamas ziņas par kariem, militāriem konfliktiem. Bēgļu plūsmas nemazinās, Eiropas nākotne nav skaidra, Krievijas un ASV attiecības saspringušas, Ziemeļkorejas diktators ik pa brīdim draud ar raķetēm, nemaz nerunājot par gandrīz mūžīgo krīžu poligonu Tuvajos Austrumos. Tas viss biedē. Arī tādēļ, ka viena cilvēka varā nav gandrīz nekādu sviru, lai to ietekmētu. Ja nu vienīgi – ietekmēt nākamo Latvijas varasvīru un sievu izvēli gaidāmajās vēlēšanās.

Mazliet labāka ziņa ir, ka, neskatoties uz iepriekš pieminēto, tā pasaules daļa, kurā ieskaitām arī sevi, ekonomiski ir augšupejošā līknē. Lielie makroekonomiskie rādītāji un nupat pieņemtais valsts budžets arī par to liecina. Tomēr gudrie skaitļi un līknes uzdzen dusmas, ja nejūtam nekādu pienesumu paši savā dzīvē. Tas ir cilvēcīgi, un ikvienam ir visas tiesības pieprasīt un sajust kaut nelielu atspaidu arī savā maciņā. Mūsu uzdevums savukārt ir norādīt uz iespējām un riskiem, ko nesīs atnākošais 2018. gads.

Veiksmīgu, veselīgu un darbīgu jauno gadu ikkatram no jums, cienījamie lasītāji!