Drukāt šo lapu
05.12.2017 07:55

Viedoklis. Mēs katrs esam savas valsts vizītkarte

Autors  Agita Klapare
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Mēs katrs esam savas valsts vizītkarte Valsts prezidenta kanceleja

Pagājušajā nedēļā mūsu valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga svinēja skaistu, apaļu jubileju. Prezidentes jubilejas gadā Latvijas Televīzijas radošā grupa sekoja līdzi viņas aktivitātēm un tam, kā bijusī valsts pirmā persona pavada no amatpersonas pienākumiem brīvo laiku.

Tautas atmiņās un sirdīs Vaira Vīķe-Freiberga ieņem īpašu vietu, un prezidentes ikdiena arī šobrīd ir blīvi saplānota – viņa turpina aktīvi darboties un strādāt.

Manā skatījumā, mūsu eksprezidente ir gaiša, vieda un dziļi inteliģenta personība, un viņas dzīvesstāsts apliecina arī to, cik stipra savā dziļākajā būtībā ir šī sieviete. Es vienmēr esmu lepojusies un lepošos ar Vairas-Vīķes Freibergas paveikto Latvijas labā. Nevienu mirkli man nav bijis kauns par to, ko mūsu prezidente ir darījusi, pateikusi vai kā rīkojusies. Par citām valsts pirmajām personām gan to nevaru teikt...

Starptautiskā arēnā, politiskā līmenī valsts prezidents ir tas, kurš reprezentē, atspoguļo valsti kopumā. Prezidents ir valsts vizītkarte. Tomēr pasaule nesastāv tikai no politikas vien. Katrā valstī bez augstākajām amatpersonām ir arī tās iedzīvotāji, sabiedrība, tauta. Un mums ir ar ko lepoties, jo mūsu valsti starptautiskā mērogā reprezentē mākslinieki, mūziķi, talantīgi operdziedātāji, komponisti, diriģenti, sportisti, rakstnieki, dzejnieki, ārsti, zinātnieki un vēl, un vēl. Visi šie Latvijas dārgumi ar savu talantu, darbu un sasniegumiem liek Latvijas vārdam gaiši un lepni aizskanēt tālu pasaulē.

Patiesībā valsti reprezentējam mēs visi. Katrs no mums. Katru reizi, kad kādam sakām, ka esam latvieši, ka esam no Latvijas. Mūsu valsts vizītkarte ir ikviens, kurš devies peļņā vai emigrējis no Latvijas uz dzīvi kaut kur plašajā pasaulē. Katrreiz, kad ziņās nākas lasīt tādus virsrakstus kā, piemēram, "Stjuarti no Latvijas Dubaijā tiesā par šantāžu", "Pāri no Latvijas Austrālijā apsūdz vērienīgā krāpšanā" vai "Latvieti Īrijā tiesā par baisu noziegumu", ir smagi. Jo arī šādi cilvēki aiznes Latvijas vārdu pasaulē, liekot tam izskanēt drūmi un tumši.

Lai vairāk gaismas mūsu katra sirdī, mūsu domās un vairāk labu darbu, ar ko varam lepoties gan mēs paši, gan visa Latvija! Mēs katrs esam savas valsts vizītkarte. To nedrīkst aizmirst.