Drukāt šo lapu
14.10.2017 08:52

"Kodols" iesaka: gatavoties ziemai, nebēgot no tās

Autors  Ieva Karlsberga, Marta Dzintare
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Kodols" iesaka: gatavoties ziemai, nebēgot no tās publicitātes

Drēgnais rudens un rokas stiepiena attālumā esošā ziema jau biedē ar iespējamām iesnām, klepu, galvassāpēm, vārdu sakot – vitamīnu un imunitātes trūkuma dēļ izraisītām kaitēm. Var sākt intensīvi lietot vitamīnus, bet var arī pieradināt savu ķermeni pie laikapstākļiem.

Es izvēlos otro – katru dienu dodos ārā, lai nūjotu, sēņotu, brauktu ar riteni vai vienkārši pastaigātos. Mans šā rudens atklājums – vingrošana brīvā dabā, ko šobrīd bez maksas piedāvā vairākas Latvijas pašvaldības. Jūtu, ka ķermenis gluži neviļus pierod pie arvien zemākas temperatūras.

Galvenais nosacījums – lai galvā būtu cepure. Mana pieredze liecina, ka, tiklīdz vējš iepūš neapsegtā galvā, tā iesnas klāt.

Tātad – gatavojamies ziemai, nevairoties no aukstuma, bet pierodot pie tā! Vislabāk – dodoties dabā.

Ābolu kalniem – "Ābolu mājas"

Foto: abolumajas.lvFoto: abolumajas.lv


Kad dārzā bagātīga ābolu raža un sāk pārņemt satraukums, ko darīt ar ābolu kalniem, lai tie neaiziet postā, ērts un efektīvs risinājums ir "Ābolu mājas".

Tas ir pakalpojums, kurā ietilpst ābolu mazgāšana, sulas izspiešana, pasterizēšana un iepildīšana atbilstošos traukos. Grūtākais, kas jāizdara pašiem, – jāsalasa āboli un jāaizved līdz "Ābolu mājām", jo tālāk visu izdarīs uzņēmuma darbinieki, un jau pēc pāris minūtēm jūsu acu priekšā ābolu pārstrādes iekārta pakās safasēs gatavu sulu!

Cenas ir dažādas – tā atkarīga no iepakojuma un tā, vai sula tiek pasterizēta 80 grādu temperatūrā. Piecu litru iepakojums pasterizētas sulas maksā 2,50 eiro.

Galvenie ieguvumi ir ietaupīts laiks un ērtais sulas uzglabāšanas veids. Neatvērtu sulas paku istabas temperatūrā var uzglabāt līdz 12 mēnešiem, atvērtu – mēnesi. Esmu novērojusi, ka šo sulu bērni dzer vairāk nekā to, kuru ieleju no stikla burkas. Iemesls – koša, krāsaina sulas paka un ērts krāniņš, no kura viņi paši var ieliet sulu, kad vien iegribas.