Drukāt šo lapu
23.05.2017 15:50

"Atvērtās dienas laukos" šonedēļ notiek gan Latvijā, gan Lietuvā

Autors  Ivo Jirgens
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Atvērtās dienas laukos" šonedēļ notiek gan Latvijā, gan Lietuvā publicitātes

"Lauku ceļotājs" sadarbībā ar Lietuvas lauku tūrisma asociāciju "Atostogos kaime" aicina uz akciju "Atvērtās dienas laukos", kas notiks 27. un 28. maijā. Abās valstīs akcijā apvienojušās 180 lauku tūrisma saimniecības, kas šajās divās dienās apmeklētājiem sarūpējušas īpašus pārsteigumus un akcijas piedāvājumus. Pats pēdējais laiks izplānot braucienu!

Kāpēc doties uz laukiem tieši Atvērtajās dienās?

Līdz ar gadskārtējo akciju "Atvērtās dienas laukos" tiek uzsākta vasaras tūrisma sezona laukos, ar plaši atvērtām durvīm aicinot visus interesentus, klientus, kaimiņus un vienkārši zinātkāros doties uz lauku saimniecībām un iepazīties ar bagātīgo piedāvājumu – ieraudzīt, nogaršot, izmēģināt, iegādāties.

Pēc akcijas rīkotāju vārdiem, šogad akcents likts uz saimniecībām, kurās var iepazīt un pieredzēt lauksaimnieciskos procesus no pirmsākumiem līdz mūsdienīgai ražošanai. Notiks demonstrējumi un meistarklases, iepazīstinot ar senā mantojuma pielietojumu mūsdienās (zivju kūpināšana, maizes, cepšana, podniecība, utt.). Būs iespēja iegādāties svaigi gatavotus lauku labumus tieši no saimniekiem.

Akcijas dienā saimnieki piedāvā atlaides, kā arī īpaši šai reizei sagatavotus pasākumus un programmas. Un kas īpaši svarīgi – nevienā citā reizē tik daudz dažādu saimniecību nebūs atvērtas viesiem vienlaicīgi, līdz ar to šī ir unikāla iespēja izplānot maršrutu ar daudziem interesantiem apmeklējumiem.


Kā nokļūt "Atvērto dienu" saimniecībās?

Vispirms būtu vēlams atvērt "Atvērto dienu" akcijas mājas lapu, kurā var atrast karti, kā arī visu saimniecību aprakstus ar īpašajiem piedāvājumiem un ieteikumiem, kā veiksmīgāk plānot vienas vai divu dienu braucienu. Papildus informācija par Lietuvas saimniecībām atrodama šeit. Akcijas karti ar saimniecību kontaktiem Latvijā un Lietuvā var saņemt arī "Lauku ceļotāja" birojā, novadu tūrisma informācijas centros un degvielas uzpildes stacijās "Circle K" visā Latvijā.

Akcijas rīkotāji aicina dalībniekus par gaidāmo apmeklējumu iepriekš pavēstīt saimniekiem. Vēlamais apmeklējuma laiks ir no plkst. 10 līdz 18.

Ko piedāvā saimnieki Pierīgas novados?

Gana interesantus piedāvājumus iespējams atrast arī tad, ja nav plānots doties pārāk tālu no galvaspilsētas, piemēram, Ķekavas novadā. Zemnieku saimniecība "Dorītes" aicina doties dravā, garšot medu no stropa, gatavot medus podu un bez maksas baudīt dabas un bišu produktus. Zirgu ferma "Dārziņi" piedāvā doties izjādē pa meža takām instruktoru pavadībā, konfelādes ražotne Ķekavā – piedalīties bezmaksas ekskursijā un radošajā darbnīcā, bet atpūtas komplekss "Pirts Līči" – ar ievērojamu atlaidi apmeklēt mini zoodārzu.

Kempings "Leiputrija" Ādažu novada Iļķenē piedāvā nobaudīt skābeņu zupu un latviešu pirti, slavenā ceptuve "Lāči" Babītes novada "Benūžu Skauģos" – doties ekskursijā ar degustāciju, atpūtas vieta "Karpu dīķis Kastos" Jaunmārupē – makšķerēt un bez maksas paturēt vienu karpu, mājražotāja Ilze Kupča Baldonē – piedalīties lauku tortes un zefīra gatavošanā un baudīšanā, bet augļkopības saimniecība "Pīlādži" Siguldas novada Kalnabeitēs – apmeklēt ekskursiju vīna darītavā un piedalīties vīnu degustācijā.

Viena izbrauciena laikā iespējams apmeklēt četras tuvu cita citai esošas saimniecības Mālpils novadā. Brīvdienu māja "Jaunlīdumnieki" piedāvā laivu braucienu pa Sudas gida pavadībā un uz ugunskura vārītas zupas baudīšanu. Latvijas Slieku audzētāju asociācija Mālpils novada "Jaunerandā" aicina iepazīties ar modernām slieku audzēšanas tehnoloģijām, ka arī ar atlaidi iegādāties produkciju. Sveču ražotnē "Anima Candles" Sidgundā katram būs iespēja izliet sveci no ekoloģiskā sojas vaska ar dažādu ziedu un aromātisko eļļu kombinācijām. Savukārt saimniecībā "Bandavas" saimnieces pavadībā apskatīt un pabarot dzīvniekus.

Latviskā vide un retro automašīnas

Laika taupīšanas nolūkos akcijas "Atvērtās dienas laukos" rīkotāji iesaka izplānot maršrutu vienā reģionā – ko lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" arī uzskatāmi nodemonstrēja ar konkrētu piemēru, izmetot līkumu Zemgales pusē un apmeklējot saimniecības, kas šīs nedēļas beigās piedalās akcijā un, protams, ir gatavas uzņemt apmeklētājus arī citā laikā.

Pirmais pieturas punkts bija lauku sēta "Caunītes" Ozolnieku novadā, kurā ir visas iespējas izbaudīt latvisku vidi un tradīcijas. "Caunīšu" klēts centrālā vieta ir ar malku kurināma maizes krāsns, kurā apmeklētāji saimnieces Santas Rubenes vadībā paši var izcept un pēc tam nogaršot savu saldskābmaizes kukulīti.

Atbilstoši latviskās gadskārtas ritmam un konkrētajam gadalaikam, šeit arī piedāvā malt graudus rokas dzirnavās, izmēģināt lupatu deķu aušanu trizuļu stellēs, izšūt latviskās zīmes speciāli tam paredzētos galdiņos, noklausīties īsu stāstījumu par mājas vēsturi un latviskās gadskārtas ritmu, veidot puzurus, uzspēlēt no koka veidotas galda spēles vai izdziedāt kādu dziesmu kokles pavadījumā. Vienlaikus "Caunītēs" nav aizmirsts arī par mūsdienīgo, piemēram, iespēju ar slēptās kameras starpniecību pavērot norises putnu būrītī.

Pusdienlaikā vērts piestāt atpūtas kompleksā "Miķelis" netālu no Bauskas, Mūsas upes krastā. Šeit tūristiem piedāvā ne tikai garšīgu maltīti, naktsmājas, pirti, peldvietu un piknika vietu, bet arī iespēju apskatīt tipisku 19.-20. gadsimta zemnieku sētu, kurā izstādīti dažāda laika saimniecības priekšmeti, kā arī Mašīnu muzeju, kurā apskatāmi vairāki desmiti retro vieglo un kravas automašīnu, motociklu, traktoru.

Akcijā piedalās arī Lietuvas lauku saimniecības

Šogad pirmo reizi kopīgajā akcijā iesaistījušies arī gandrīz 70 lietuviešu saimnieki. Nepilns stundas brauciens pāri robežai, un interesentu apskatei ir viens no lielākajiem un populārākajiem Lietuvas lauku tūrisma objektiem – Pakrojas muiža. Kompleksā apskatei ir 26 ēkas – sākot no elegantās muižkungu mājas (tur ir iespēja arī palikt pa nakti) un turpinot ar zirgu stalli, pienotavu, alusdarītavu, moku muzeju, ūdensdzirnavām un citām apskates vērtām mājām.

Maijā sākoties vasaras sezonai, teju katrā nedēļas nogalē Pakrojas muižā rīko īpašus pasākumus, piemēram, aristokrātu svētkus, kuros piedalās arī pats Barons ar savu svītu, tematiskus sarīkojumus, teātra izrādes un brīvdabas koncertus, zirgu un suņu šovus u.c. Tāpat regulāri notiek radošas un praktiskas nodarbības gan bērniem, gan pieaugušajiem (maizes cepšana, sveču liešana, parfimēra izgatavošana). Īpaši muižas pārstāvji lepojas ar to, ka nekas šeit nav apslēpts aiz stikla sienas, visu var ne tikai aplūkot, bet arī pieskarties.

Foto konkurss

Akcijas rīkotāji aicina iemūžināt labākos ceļojuma mirkļus un dalīties ar spilgtākajiem iespaidiem no "Atvērtām dienām laukos", piedaloties foto konkursā un sūtot savu foto uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. līdz 2. jūnijam. Izcilākais foto saņems balvu no "Lauku ceļotāja".