Drukāt šo lapu
24.04.2017 16:34

Komentārs. Pētiet, pētiet, pētiet, pirms izdarāt izvēli 3. jūnijā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Pētiet, pētiet, pētiet, pirms izdarāt izvēli 3. jūnijā arhīvs

Pēdējā laikā arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts novadu pašvaldībām. Vairāki mediji ir apkopojuši statistikas datus, lai parādītu kopainu vai atsevišķu jomu rādītājus katrā novadā. Arī LTV 1 raidījums "Tautas Panorāma" dod savu artavu kopainas atrādīšanā.

Tikai, ja esat ievērojuši tautas komentārus sociālajos tīklos un portālos, vietējie iedzīvotāji ir sašutuši, ka viņu dzīvesvieta un pašvaldība ir parādīta kā "lielākā bedre uz pasaules", kur nekas nenotiek, cilvēku nav un vispār dzīve drīz beigsies...


Atzīšos, ka neesmu redzējusi un dzirdējusi "Tautas Panorāmas" veidotāju argumentus, kāpēc tiek rādīti pārsvarā negatīvie viedokļi. Iespējams, tāpēc, ka uz tikšanos ar žurnālistiem ierodas tikai "vaimanologi" vai raidījums vēlas parādīt "objektīvo ainu"? Tiešām nezinu viņu viedokli, bet no tautas komentāriem interneta vidē saprotu, ka sižetu tapšanas laikā bijuši arī pozitīvie viedokļi, tikai tie nav parādīti. Žēl. Tā mēs paši pilinām uz propagandas "viss ir slikti" dzirnavām.

Ko mēs varam darīt lietas labā? Nākamreiz, kad mums būs dota iespēja publiski izteikties, nepaslinkot un aiziet pateikt kaut ko labu. Vai tiešām vietējā pašvaldība nekad neko labu novadā nav izdarījusi? Nav uzceltas jaunas skolas, bērnudārzi, stadioni, sporta centri, pat baseini? Un, ja nepatīk esošā vara, varam taču izkustēties no mājas un aiziet uz vēlēšanām! Tas jādara arī tad, ja viss patīk. Jo vissliktākais, ko varam darīt, – palikt vienaldzīgiem.

Mēs, lai dotu iedvesmu doties uz šā gada pašvaldību vēlēšanām, izmantojam un publicējam portāla "Diena" sagatavoto pētījumu par vienu no pašvaldības deputātu pienākumiem – domes sēžu apmeklēšanu. No savas puses skatāmies arī likumsakarības par apmeklējumu intensitāti, deputātu maiņu un domes sēžu skaitu. Pie viena bija izdevība vēlreiz iziet cauri visu Pierīgas novadu mājaslapām internetā un iepazīt sejā deputātus.

Jāsaka gan, ka visus ieraudzīt neizdevās, jo nav jau tā, ka visi novadi vēlētos tos atrādīt. Tāpat kā daļā novadu nav iespējams uzzināt ne deputāta darbavietu, ne satikšanas iespējas, ne tālruņa numuru (vismaz man neizdevās atrast ne Mālpilī, ne Olainē). Toties ir pašvaldības, kas savus deputātus izlikušas kā uz delnas – redzam gan sejā, gan uzzinām dzimšanas gadu, politisko piederību un nodarbošanos. Visatklātākais ir Carnikavas novads, kura oficiālajā interneta vietnē varam apskatīt katra deputāta CV.

Tomēr – kāpēc ir vērts zināt, cik sēžu ir apmeklējis katrs deputāts? Arī tie, kuri jau nomainīti pret citiem? Kaut vai tāpēc, lai tie, kuri savu posteni pametuši pēc pirmās domes sēdes vai pusceļā, nevarētu tik viegli mānīt vēlētājus arī šajās vēlēšanās.

Protams, teiksiet, ka ne jau no domes sēžu apmeklējuma kvantitātes ir atkarīgs deputāta veikums, bet gan no kvalitātes. Jā, varu tam piekrist, jo var cītīgi nākt uz sēdēm un to laikā pagulēt vai pacelt roku, kā pirms tam partijā nolemts, bet var atnākt divreiz retāk, toties sniegt reālu risinājumu kādai problēmai. Lai to novērtētu, jums jāapmeklē sēdes klātienē vai jāskatās to tiešraides novada interneta vietnē. Lai gan, ja sāksiet to darīt tikai tagad, būs jau par vēlu, jo šajās pirmsvēlēšanu nedēļās daudzi, kā teica kāds novada priekšsēdētājs, "spēlē uz kameru".

Ko vēl varam secināt, pētot un salīdzinot Pierīgas novadu domes sēžu statistiku? Redzam, cik sēžu šajā sasaukumā līdz pagājušā gada beigām katrā novadā ir notikušas. Šis skaitlis ir ļoti atšķirīgs – sākot ar 41 sēdi Sējas novadā un beidzot ar 115 sēdēm Ķekavā. Var jau minēt, ka tas tāpēc, ka Ķekavas novadā ir vairāk "svarīgo jautājumu", bet iespējams, tas tāpēc, ka deputāti neuzticas pašvaldības izpildvarai un visu grib izlaist caur savām rokām? Bet varbūt tāpēc, ka daudz partiju un atšķirīgu interešu?

To redzam arī pēc deputātu mainības – Sējas novadā, tāpat kā Mālpils, Salaspils un Stopiņu novadā, sasaukuma laikā nav nomainījies neviens deputāts. Toties Ķekavas novadā nomainījušies trīs, bet Baldones un Krimuldas – pat septiņi deputāti.

No šīs statistikas katrs var izvilkt to, kas pašam liekas svarīgāk, lai līdz 3. jūnijam pieņemtu lēmumu. Galvenais, lai lēmums būtu pieņemts. Par aktīvu rīcību. Ne palikšanu mājās tajā dienā.

Iepriekš:

Cik bieži darbā ierodas tavas pašvaldības deputāti?