Drukāt šo lapu
12.04.2017 12:22

Turaidā izdzīvos Lieldienu latviskās tradīcijas

Autors  Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidā izdzīvos Lieldienu latviskās tradīcijas www.turaida-muzejs.lv

Svinot pavasari, Turaidas muzejrezervāts aicina uz gadskārtu ieražu svētkiem Lieldienām 17. aprīlī plkst. 14.30 Turaidas muižas saimnieciskajā centrā, lai kopā ar ģimenēm un Siguldas folkloras kopu "Senleja" izdzīvotu Lieldienu latviskās tradīcijas.

Svētku priekam notiks:


• Saules daudzināšana,
• Šūpoļu atslēgšanas rituāls un šūpošanās,
• Olu krāsošana pēc senajām tradīcijām,
• Olu ripināšana, mainīšanās, olu cīņas,
• Putnu dzīšana,
• Podu sišana un spēles brīvā dabā,
• Pavasara dziesmas, rotaļas un danči.

Lieldienas ir pavasara svētki, kad mostas zeme un sākas jaunais darbu cikls, kas iezīmē zemkopju aktīvo laiku. Lieldienās, godinot sauli, tiek vairots auglības spēks un dzīvības enerģija. Lieldienas ir laiks, kad zeme atkal savienojas ar debesīm, piepildās ar dzīvības spēku un atdzimst. Telpa un laiks no jauna kļūst jēgpilni un atjaunojas.

Lieldienu laikā vēl saglabājušās daudzas latviskās tradīcijas. Piemēram, lai iemantotu veselību un skaistumu, ļaudis Lieldienās ceļas pirms saules lēkta un steidz mazgāt mutes avota ūdenī. Pūpolsvētdienā, kas pirmie piecēlušies, steidz modināt vēl guļošos ar pūpola vai izplaucēta bērza zaru. Tautas tradīcijā nopērt nozīmē apveltīt nopērto ar dzīvības spēku, veselību un enerģiju, kas mīt pēc garās ziemas uzplaukušajā zariņā.

Arī šogad svētku dalībnieki aicināti ņemt līdzi pūpolu, plaucētu bērzu zariņus, košus dzīparus šūpoļu rotāšanai un krāsotas olas, ar kurām mainīties, spēlēties un dāvināt citiem svētku priekam.

Lieldienu brīvdienās Turaidas muzejrezervāts atvērts būs katru dienu no 10.00 līdz 19.00. Apmeklētājiem pieejamas būs ne tikai brīvdabas un Turaidas pils ekspozīcijas, bet arī Turaidas baznīca, kurā skatāms 18. gadsimta baznīcas interjers un ekspozīcija "Turaidas baznīcas un draudzes vēsture".