25.03.2017 15:09

"Kodols" iesaka. Uz Kaņieri pēc pavasara sajūtas

Autors  Ģirts Kondrāts, Maruta Jirgenšteine
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Kodols" iesaka. Uz Kaņieri pēc pavasara sajūtas daba.gov.lv un ekrānšāviņš no youtube.com

Dienas ir kļuvušas garākas un siltākas, un kaut kur gribas paceļot. Var aizbraukt, piemēram, tepat līdz Ķemeru purva laipām un paskatīties, kā no ziemas miega mostas purvs. Turpat netālu ir arī Kaņiera ezers.

Ezera austrumu krastā ir Riekstu pussala, bet uz tās – putnu vērošanas tornis. Tur tad arī var noķert ilgi gaidīto pavasara sajūtu. Tikai mazliet pacietības, un saklausīsiet, kā ezera niedrājos pļāpā meža pīles. Lai arī ezeru vēl sedz ledus, vietām ir ūdens klajumi, kuros rosās gulbji.

Lībiešu valodā "Kaņieris" nozīmējot 'zosu ezers', un tieši šeit ir tā vieta, kur martā aplūkot zemu lidojošus zosu kāšus. Ap šo laiku var saklausīt arī dzērvju saucienus.

Novērtēt dzimtas atmiņas

Lai gan šodien cilvēki iesaka dzīvot šim mirklim un nākotnei, pagājušās nedēļas nogales pieredze lika padomāt citādi. Manā rīcībā nonāca dokumentālā filma "Rītava", kas uzņemta par manu jau aizsaulē aizgājušo radinieci folkloristi Valentīnu Mičuli.

Filmā redzētie kadri atgādināja, ka vismaz piecpadsmit gadus neesmu šķirstījusi dzimtas foto albumus. Tad nu ķēros tiem klāt. Un ticiet man – tas izvērtās par emocionālu un aizraujošu piedzīvojumu. Sapratu, ka ik pa brīdim ir "jāparušina" savas dzimtas saknes un jāizmanto iespēja izzināt savu ģimenes locekļu dzīvi, kamēr tie vēl ir starp mums.

Dokumentālo filmu "Rītava" var noskatīties interneta vietnē "Youtube.com".