Drukāt šo lapu
03.03.2017 16:40

Pieklājības likumi automašīnā. Konsultē Kristīna Sprūdža

Autors  Kristīna Sprūdža, protokola un etiķetes speciāliste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pieklājības likumi automašīnā. Konsultē Kristīna Sprūdža arhīvs

Automašīna ir ne tikai mūsu pārvietošanās līdzeklis, komforta zona vai statusa apliecinājums, tā ir arī vieta, kur nedrīkst aizmirst par pieklājību. Lai negadītos nepatīkami pārpratumi, atsvaidzināsim zināšanas par to, kā tad jāuzvedas šoferītim, kā – pasažieriem.

Šoreiz nerunāsim par profesionāliem šoferiem, kuri vada valsts augstāko amatpersonu auto vai taksometrus, bet par ikvienu no mums, jo katrs kādā dzīves brīdī esam bijuši gan šofera, gan pasažiera lomā.


Kas jāzina šoferītim

■ Pirms aicināt kādu savā auto, padomājiet par to, vai citiem būs patīkami tajā uzturēties, – automašīnas virsbūves un salona tīrība, kā arī svaigs gaiss ir priekšnoteikumi patīkamai atmosfērai.

■ Ātruma pārkāpšana, agresīva braukšana vai kaskadiera cienīgi triki, riskējot ar pasažieru veselību un dzīvību, ir nepieļaujami.

■ Pirms braukšanas uzsākšanas vēlams atgādināt visiem par nepieciešamību lietot drošības jostu. Šoferim ir tiesības nesākt braukt, kamēr visi braucēji nav piesprādzējušies.

■ Pasažieri, iekāpjot automašīnā, kļūst par salona viesiem. Automašīnas vadītājs ir atbildīgs par to, lai līdzbraucēji justos labi, – esiet uzmanīgi un vērīgi, regulējot temperatūru salonā, izvēloties mūziku un braukšanas ātrumu. Saprāta robežās ievērojiet pasažieru vēlmes un lūgumus.

■ Personu novietojums auto atkarīgs no tā, kāds viesis vai viesi tajā sēž. Protams, viesim vienmēr var un vajag pajautāt, kur viņš vēlētos sēdēt, bet pamatprincips ir šāds: augstāku viesi sēdina aizmugurējā sēdeklī no šofera pa diagonāli, sev līdzīgu vai zemāku – blakus. Ja automašīnā brauc vairāk pasažieru, ļaujiet viņiem pašiem sadalīt vietas.

■ Lielīšanās ar savu mašīnu, tās ekstrām vai braukšanas piedzīvojumiem nav labais tonis.

■ Šoferim braukšanas laikā ir jākoncentrējas uz ceļu, tomēr gadās visādi. Ilgstošas telefonsarunas automašīnā noteikti nerisina. Kad automašīnā neesat viens, arī atbildēšana uz zvanu skaļruņa režīmā nebūs laba izvēle. Gadījumos, kad auto braucat kopā ar savējiem – ģimeni, draugiem –, pieklājīgi būtu zvanītāju uzreiz informēt, ka zvans ir skaļruņa režīmā un mašīnā ir vēl citi cilvēki. Šāda pieeja visiem aiztaupīs neērtus brīžus vai pārpratumus.

■ Automašīnā nesmēķē. Tas nav pieklājīgi, turklāt kaitē visu līdzbraucēju veselībai.

■ Pie stūres nedrīkst sēsties alkohola reibumā, un tas pat neprasa tālākus paskaidrojumus.

Kas jāzina pasažieriem

■ Ja automašīnā ir tikai divi braucēji – šoferis un jūs –, labais tonis prasa ieņemt vietu blakus šoferim, nevis aizmugurē.

■ Iekāpjot automašīnā, ir pieklājīgi atvērt durvis līdzbraucējiem, nevis pa galvu, pa kaklu mesties ieņemt labākās vietas.

■ Sasveicināšanās, iekāpjot automašīnā (ja vēl neesat tajā dienā tikušies), ir obligāta, bet sarokošanās gan ne – to parasti dara, pieceļoties kājās. Ja vēlaties sarokoties, tas jādara pie auto, satiekoties.

■ Pasažieriem ir jāatceras, ka viņi automašīnā ir viesi – uzspiest savas vēlmes vai izteikt piezīmes par automašīnas vadīšanu nav pieklājīgi.

■ Pasažieri ir atbildīgi par savu drošību, nepiesprādzējoties jūs izrādāt necieņu šoferim un pakļaujat sevi nevajadzīgam riskam.

■ Pasažieri ar savu uzvedību nedrīkst traucēt un novērst šofera uzmanību no ceļa.

■ Arī tad, ja neesat pie stūres, sarunāties pa telefonu vajadzētu, cik iespējams, maz – veikt tikai neatliekamus zvanus un sarunas ilgumu ierobežot. Citādi sarunā, pašiem to negribot, nāksies piedalīties visiem auto sēdošajiem. Ja nu tomēr ir nepieciešams sazvanīties, vismaz nedariet to paralēli ar vēl kādu – tas traucēs gan šoferim, gan citiem līdzbraucējiem.

■ Lietišķas biznesa sarunas automašīnā parasti nerisina, jo tas traucēs koncentrēties uz ceļu. Labāk runāt par tēmām, kas ir vieglas un "neuzvelk" klātesošos.

■ Ja automašīnā brauc cilvēki ar atšķirīgu dzimto valodu, svarīgi ir sarunāties tajā, ko saprot visi.

■ Automašīnā nav pieklājīgi ķemmēt matus, krāsot lūpas un arī novilkt apavus.

■ Bez automašīnas īpašnieka atļaujas nav pieļaujams automašīnā ieturēt maltīti. Ja vienojaties par uzkodām auto, vēlams, lai ēdiens nebūtu ļoti drupans, lipīgs vai ar izteiktu smaržu.

■ Ja jābrauc ļoti garas distances, iemigšana ir pieļaujama. Tomēr būtu labi pirms laišanās miegā par to painformēt līdzbraucējus. Svarīgi, ka vismaz šofera blakussēdētājs paliek nomodā un uztur sarunu, lai nav tā, ka miegs uzvar visus. Ja nepieciešams, līdzi paņemiet kakla balstu vai spilventiņu, kas ļaus atpūsties, nekļūstot par apgrūtinājumu pārējiem.

■ Atkritumu atstāšana salonā vai to mešana ārā pa auto logu nav pieļaujama.

■ Līdzbraucēji automašīnā nesmēķē, pat lūgt atļauju uzsmēķēt cita cilvēka automašīnā ir slikts stils

■ Ikvienam ir tiesības atteikties sēsties automašīnā, ko vada iereibusi persona.

Vēl daži sīkumi, kas nemaz nav sīkumi

■ Piebraucot pie tikšanās vai pasākuma vietas, šoferis izlaiž pasažierus pēc iespējas tuvāk ieejai, bet pats brauc novietot auto. Pārējie sagaida viņu pie ieejas vai vestibilā. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad ģimene dodas uz teātri vai koncertu.

■ Prestižākā pasažieru sēdvieta automašīnā ir aizmugurē, pa diagonāli no auto vadītāja. Tā ir ne tikai goda vieta, bet tiek uzskatīta arī par ērtāko un drošāko (tas, protams, attiecas uz valstīm, kur satiksme, tāpat kā Latvijā, notiek pa ceļa labo malu).

■ Ja braucat taksometrā un esat vienīgais pasažieris, jums jāsēž aizmugurējā sēdeklī, pa diagonāli no šofera. Ja taksometrā brauc divi pasažieri, abiem jāsēž aizmugurējā sēdeklī. Būtu jauki, ja kungs pie iekāpšanas atvērtu dāmai automašīnas aizmugurējās labās puses durvis, pārliecinātos, vai viņai ir ērti, un tad tās aizvērtu, bet pats ieņemtu vietu viņai blakus, auto kreisajā pusē.