Drukāt šo lapu
13.02.2017 17:25

Pusdienošanas etiķete. Konsultē Kristīna Sprūdža

Autors  Kristīna Sprūdža, protokola un etiķetes speciāliste
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Fotografēšana. Ēdiena fotografēšana ir sliktais stils, ja vien jūs nestrādājat par restorānu kritiķi, “slepeno pircēju” vai jums nav pasniegts kaut kas tik briesmīgs, ka ir nepieciešams vākt lietiskos pierādījumus tiesai. Fotografēšana. Ēdiena fotografēšana ir sliktais stils, ja vien jūs nestrādājat par restorānu kritiķi, “slepeno pircēju” vai jums nav pasniegts kaut kas tik briesmīgs, ka ir nepieciešams vākt lietiskos pierādījumus tiesai. fluentu.com

Lielākā daļa jau no mazām dienām labi zina, ka nav pieklājīgi runāt ar pilnu muti un slaucīt lūpas krekla piedurknē. Tomēr galda kultūra ar to vien neaprobežojas – ir arī niansētāki pieklājīgas ēšanas likumi, kurus vērts zināt un ik pa brīdim atsvaidzināt atmiņā.

Liekas galda "dekorācijas" nav nepieciešamas. Mobilais telefons, maks, atslēgas un brilles nav jāuzkrāmē uz galda. Tam ir domāta soma vai žaketes kabata.

Salvetes. Pirms ķerties klāt maltītei, uzklājiet salveti uz ceļgaliem. Savējiem. Salvetes mīcīšana aiz apkakles ir pieļaujama, tikai barojot zīdaini vai uzņemot komēdijas. Ja ēdienreizes laikā jums ir nepieciešams piecelties, atstājiet salveti uz sava krēsla. Kad esat paēdis, pirms piecelšanās novietojiet salveti šķīvja kreisajā pusē. Nevajag censties salveti salocīt tās oriģinālajā izkārtojumā. Nekādā gadījumā nelieciet salveti šķīvī. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad restorānā ir tikai papīra salvetes.

Izvairīšanās no katastrofas. Informējiet apkalpotāju, ja jums ir kāda alerģija vai ēdiena nepanesamība. Ne vienmēr ēdienkartē pie katra ēdiena tiek uzskaitītas absolūti visas sastāvdaļas, tāpēc uzreiz pabrīdiniet, ka nevēlaties piena produktus, esat alerģisks pret riekstiem, olām vai konkrētām garšvielām. Labāk lieku reizi to pieminēt, nekā nonākt veselībai bīstamā vai neērtā situācijā, kad jāsūta apkalpotājs atpakaļ uz virtuvi.

Ēdiena sūtīšana atpakaļ. Ja ēdiens jūs neapmierina, jums ir jāuzstāj, lai pārējie jau ķeras pie ēšanas, jo problēmas novēršana paņems laiku un pārējās porcijas tikmēr jau būs atdzisušas.

Cik ēdienu pasūtīt? Vislabāk pasūtiet tikpat daudz ēdienu cik pārējie. Tas ļaus visiem ēst vienā ritmā un neradīs neērtības sajūtu. Labs variants ir arī vienoties par ēdienu skaitu un tad ļaut katram kombinēt to atbilstoši vēlmēm, jo viens varbūt vēlas zupu un otro, otrs zupu un saldo, bet vēl kāds ēdīs salātus un zupu. Tādā veidā neradīsies situācija, kad visi ēd, bet viens tikai dzer kafiju.

Galda piederumi. Līdzko nazis, dakšiņa vai karote ir lietota, tiem nebūtu jāpieskaras galdautam (tas attiecas arī uz spalu). Ja vēlaties galda piederumus nolikt, rīki jānovieto uz šķīvja tā, lai tie neatbalstītos uz galdauta.

Ieturot pauzi ēšanā, piederumus novieto uz šķīvja krusteniski, naža asajai pusei jābūt pagrieztai pa kreisi, dakšiņai – ar zariem uz leju. Ja iedomājamies pulksteņa ciparnīcu, tad naža spalam būtu jābūt uz 5, bet dakšiņas spalam – uz cipara 7. Maltītes beigās piederumus novieto paralēli blakus vienu otram uz šķīvja tā, lai spali iedomātā pulksteņa ciparnīcā atrastos uz pieci. Naža asā puse atrodas virzienā pa kreisi.Ieturot pauzi ēšanā, piederumus novieto uz šķīvja krusteniski, naža asajai pusei jābūt pagrieztai pa kreisi, dakšiņai – ar zariem uz leju. Ja iedomājamies pulksteņa ciparnīcu, tad naža spalam būtu jābūt uz 5, bet dakšiņas spalam – uz cipara 7. Maltītes beigās piederumus novieto paralēli blakus vienu otram uz šķīvja tā, lai spali iedomātā pulksteņa ciparnīcā atrastos uz pieci. Naža asā puse atrodas virzienā pa kreisi.


Vīna izvēle. Ja vien neesat labs vīna pazinējs (un arī tad, ja esat), varat jautāt viesmīlim vai ļoti labos restorānos arī someljē, lai jums iesaka piemērotāko vīnu pie ēdiena, ko esat izvēlējušies. Varat norādīt uz 2–3 vīniem, kas ir jūsu vēlamajā cenu kategorijā. Jums nav jānosauc vīna cenas griesti.

Zupa. Atcerieties, ka zupas šķīvis nav jāgāž nevienā virzienā. Tas šķidruma daudzums, ko nevar izsmelt ar karoti, šķīvi neaiztiekot, lai tur arī paliek. Un pūst vai skaļi strēbt šķidrumu arī nav labais stils. Ja zupa ir karsta, nedaudz pagaidiet.

Dzērienu papildināšana. Ja uz galda ir karafe ar ūdeni vai citu atspirdzinošu dzērienu, vienmēr piedāvājiet un ielejiet vispirms pārējiem. Un tad arī sev. Vadošo lomu dzērienu papildināšanā parasti uzņemas vīrieši, bet arī sieviete var uzņemties iniciatīvu, ja pēc lūguma pasniegt karafi ar ūdeni kolēģis vai partneris neprotas.

Dalīšanās ar ēdienu. Atkarībā no tā, cik labi jūs pazīstat cits citu, varat neuzkrītoši uzlikt kādu gabalu no savas porcijas uz maizes šķīvīša un padot tam, kurš vēlas nogaršot. Tas gan jādara, pirms esat ķērušies klāt un jau sākuši notiesāt savu izvēlēto ēdienu.

Sarežģīto ēdienu ēšana. Vārīts krabis? Artišoki? Panika! Pirms ēdiena pasūtīšanas pārdomājiet, cik ērti būs ar to tikt galā. Varbūt tā nebūs labākā izvēle svarīgās biznesa vakariņās vai pirmo reizi ejot kopā pusdienās.

Sarunas. Sarunām pie galda ir jābūt tādām, kas "neuzvelk" pusdienu dalībniekus. Runājiet par braucieniem, grāmatām, atvaļinājumiem, teātri, mākslu, mājdzīvniekiem, bet izvairieties no reliģiskām un politiskām tēmām un aprunāšanas.

Ēdienreizes noslēgums. Novietojiet salveti šķīvim kreisajā pusē – un viss. Atgāzties krēslā, bakstīt zobus vai atraugāties nav nepieciešams. Dāmas, lūdzu, neatjaunojiet savu lūpukrāsu pie galda! Tam ir domāta dāmistaba.

Rēķinu apmaksa. Ja esat bijis ielūgts uz pusdienām, vakariņām vai brokastīm (tas nozīmē, ka aicinātājs apmaksās rēķinu), noteikti pasakieties par kopīgi pavadīto laiku klātienē un neaizmirstiet nosūtīt jauku paldies īsziņu vai elektronisko vēstuli tuvāko 24 stundu laikā. Sūtīt vēstuli vai kartīti kā senākos laikos vairs nav obligāti, bet būs jauki, ja tā izlemsiet.

Ziedi. Ja esat uzaicināts uz dzimšanas vai vārda dienas pasākumu restorānā vai kafejnīcā, atcerieties, ka tiem, kuri atnes ziedus, ir jāpalūdz, lai apkalpojošais personāls palīdz ar piemērotu trauku to novietošanai. Izmisīgi meklēt vāzes nav jubilāra pienākums.

Žestu valoda. Viesmīli? Aizvērta ēdienkarte signalizē, ka jūs esat gatavi pasūtīt. Ja jūs turpināt pētīt ēdienkarti, tas apkalpojošajam personālam signalizē, ka jūs vēl neesat izdarījuši izvēli. Vēl ir iespējams mēģināt noķert viesmīļa skatienu, kā arī viegli pacelt roku, lai pievērstu sev uzmanību. Ja jūs ilgāku laiku nesekmīgi esat mēģinājuši pievērst sev uzmanību, drīkstat mierīgā un klusinātā balsī garām skrejošam viesmīlim teikt: “Es atvainojos, vai varētu jūs palūgt?” Žestu valoda. Viesmīli? Aizvērta ēdienkarte signalizē, ka jūs esat gatavi pasūtīt. Ja jūs turpināt pētīt ēdienkarti, tas apkalpojošajam personālam signalizē, ka jūs vēl neesat izdarījuši izvēli. Vēl ir iespējams mēģināt noķert viesmīļa skatienu, kā arī viegli pacelt roku, lai pievērstu sev uzmanību. Ja jūs ilgāku laiku nesekmīgi esat mēģinājuši pievērst sev uzmanību, drīkstat mierīgā un klusinātā balsī garām skrejošam viesmīlim teikt: “Es atvainojos, vai varētu jūs palūgt?”


Grūtās izvēles. Ja plānojat darba vai privātu pasākumu un neesat bijis konkrētajā restorānā, ieteicams turp aiziet, lai novērtētu telpas, galda klājumu un arī labierīcības. Nemaz nesmejieties! Tualete par restorānu jums pastāstīs daudz vairāk nekā sociālie tīkli. Svarīgi pirms pasākuma arī savlaicīgi rezervēt galdiņu, kā arī pašam ierasties restorānā vismaz 15 minūtes iepriekš, lai varētu pienācīgi sagaidīt viesus.

Telefona sarunas. Vienkāršākais būtu teikt "nē!", tomēr dzīve mēdz būt sarežģīta. Ja esat pusdienās, bet jūs gaidāt ļoti svarīgu telefona zvanu, ieteicams pusdienu partneri par to pabrīdināt. Kad saņemat zvanu, uz kuru jums jāatbild, atvainojieties, piecelieties, paejiet nost no galda, lai netraucētu, un pēc iespējas ātrāk pabeidziet sarunu. Ja telefonsaruna jau pārsniedz 5 minūtes, atvainojieties zvanītājam un pārceliet sarunu uz vēlāku laiku. Zelta pieklājības likums ir dzelžains: kopīgas maltītes laikā telefonam jāizslēdz skaņa. Pēc aptuveni stundas pusotras jūs atkal būsiet runājams un varēsiet atzvanīt.

Īsziņas. Arī attiecībā uz īsziņu rakstīšanu ir spēkā tas pats likums: ja nu jums tiešām steidzami jāreaģē, atvainojieties pārējiem un ātri nosūtiet ziņu. Jebkura cita nodarbe signalizē pārējiem, ka viņi nav pietiekami svarīgi un tas, kas notiek citur, jums ir nozīmīgāks par kopīgi ieplānoto tikšanos. Un slēpt telefonu klēpī zem salvetes un neuzkrītoši mēģināt atbildēt arī nevajag.

Slikto paradumu izskaušana. Lielisks ieteikums, kā tikt galā ar mūžīgajiem elektronisko iekārtu bakstītājiem (noderēs arī draugu un ģimenes pasākumos): visi vienojas par laika periodu, ko veltīs kopīgai maltītei, kafijas vai vīna baudīšanai, un ievieto mobilās iekārtas kastē. Tas, kurš pirmais sniedzas pēc telefona, lai atbildētu uz zvanu, nosūtītu īsziņu vai ko citu, apmaksā kopīgo rēķinu. Šāda 1–3 stundu brīvības un cieņas mācībstunda darbojas lieliski un ļauj patiesi izbaudīt vienam otra klātbūtni.