Drukāt šo lapu
04.01.2017 07:44

Komentārs. Nestāvēsim malā

Autors  Ieva Karlsberga, "Rīgas un Apriņķa Avīzes" galvenā redaktore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Nestāvēsim malā arhīvs

Nebūšu oriģināla, ja teikšu, ka laiks ir skrējis vēja spārniem un aiznesis līdzi 2016. gadu, tā īsti nemaz neizbaudītu. Tā katra gada noslēgumā parasti sakām: atkal jau paskrēja...

Šoreiz par to nemaz nesūkstījos un zināmā mērā vēlējos, lai tas ātrāk beidzas, jo nebija no tiem mierīgākajiem un priecīgākajiem: dabas katastrofas, nelaimes gadījumi, kari, teroristu uzbrukumi, Brexit, prezidenta vēlēšanu ažiotāža... Kā gribējās to visu ātrāk norakstīt pagātnē!

Bet tad nāca 1. janvāra nakts un ziņa par teroristu uzbrukumu Turcijas nakts klubā. Tas likās tik neticami, ka sākotnēji nodomāju: tas taču tikai joks vai veca ziņa! Diemžēl – patiesība...

Skaudri.


Runā, ka mazi bērni spēj sajust realitāti tiešāk nekā pieaugušie. Vecā gada vakarā ģimenes un draugu lokā mums uz galda ar krītu bija jāuzraksta vēlējums citiem. Man klēpī sēdēja piecgadīgā krustmeita, kura, pat neļaujot apdomāties, steidza nodiktēt, kas man jāraksta. "Raksti!" viņa teica. "Lai Latvijā nebūtu karš!"

Es centos pierunāt, ka mēs varētu uzrakstīt mazliet citādi, piemēram, "lai pasaulē būtu miers", bet viņa nepiekāpās un uz visiem maniem piedāvājumiem atbildēja: "Nē, raksti – lai Latvijā nebūtu karš!"

Varētu domāt, ka piecgadīgs bērns tā runā, jo ģimenē to vien dzird. Bet, kā apgalvoja vecāki, viņi nekad par to nav runājuši. Tātad mazi bērni nav tikai mazi bērni, kas spēlējas ar rotaļlietām un skatās multenes. Viņi redz un dzird daudz plašāk. Un ir tiešāki.

Ja mēs pieaugušie parasti cenšamies būt politkorekti un šādas vēlmes vispārināt, pieminot mieru visā pasaulē (kas ir samērā utopiski), mazais bērns formulēja konkrētu mērķi. Zinām taču, ka teorijas par mērķu izvirzīšanu vēsta: jo konkrētāks mērķis, jo lielāka iespēja to sasniegt.

Jaunajā gadā gan sev, gan jums vēlam sasniegt savus lielos un mazos mērķus, nestāvēt malā, ja redzat, ka kaut kas iet greizi, pielikt roku, ja redzat, ka varat piestutēt, neklusēt, ja esat pārliecināti, ka varat ietekmēt, iesaistīties, ja redzat, ka citi dara "nepareizi".

Mēs, "Rīgas un Apriņķa Avīzes", "Kodola" un portāla "Apriņķis.lv" komanda nestāvēsim malā – rīkosimies, pētīsim, rakstīsim, stāstīsim. Jau tagad esam gandarīti par pagājušajā gadā iesākto analītisko publikāciju rezonansi – lasītāji ir novērtējuši "Kodola" saturu un pieprasa vēl un vēl. Šogad neapstāsimies pie iesāktā – turpināsim pētīt, vētīt, celt gaismā un arī izklaidēt.

Savukārt no jums, lasītāji, kā jau katru gadu, gaidīsim ierosinājumus, aktualitātes, stāstus.

Lai mums visiem mierīgs, tomēr darbīgs gads!