Drukāt šo lapu
14.12.2016 16:25

Sociālo tīklu etiķete jeb Kā nesabojāt savu reālo un virtuālo dzīvi

Autors  Kristīna Sprūdža
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sociālo tīklu etiķete jeb Kā nesabojāt savu reālo un virtuālo dzīvi pixabay.com

Virtuālā pasaule piedāvā simtiem sociālo tīklu lapas, kurās parādīt sevi, biznesu, savas prasmes, dibināt kontaktus un sekot līdzi interesējošām tēmām. Kā populārākās būtu jāmin "Facebook", "Youtube", "Twitter", "Linkedin", "Pinterest", Latvijā noteiktās vecuma grupās arī "Draugiem.lv".

Protams, katrs pats no mums izvēlās sev piemērotāko virtuālo "tusiņu" vietu un izlemj ar kāda veida informāciju vēlas dalīties. Visbiežāk izvēle ir starp to, vai konkrētajā lapā publicēsiet savu profesionālo vai personīgo informāciju. Kaut arī bieži vien robežas starp privāto un darba dzīvi nav ļoti precīzas un daļa no sociālo tīklu lietotājiem uzskata, ka labākā uzmanības piesaistīšana ir pārējo šokēšana, tomēr virtuālajā vidē pastāv labas uzvedības principi, kurus būtu jāievēro, lai nesabojātu savu privāto dzīvi un potenciālo vai jau esošo karjeru.


Profesionālajā jomā sociālos tīklus pārsvarā izmantojam, lai atspoguļotu savas prasmes, pieredzi, izglītību, intereses, publicētu savus vai sev interesantu cilvēku viedokļus, uzturētu kontaktus, attiecības ar esošajiem un bijušajiem kolēģiem, rastu jaunus domubiedrus un meklētu biznesa partnerus, kā arī popularizētu savu biznesu.

Personīgajā jomā varam dalīties ar jebkuru personīgās dzīves aspektu, sākot ar svarīgiem dzīves notikumiem, fotogrāfijām, ēdienu receptēm un beidzot ar garastāvokļa maiņām. Svarīgs jautājums, kas jāuzdod katram sev – ko mēs ar publicēto informāciju vēlamies pateikt un kam.

Daži ieteikumi, lai jūsu izklaides, kā arī nopietns laika un darba ieguldījums sava profila izveidē un uzturēšanā turētos pieklājības robežās.

Izvairieties izmantot vienu un to pašu sociālo tīklu personīgo un profesionālo mērķu sasniegšanai. Ja tomēr to darāt, tad ieteicams izveidot atsevišķus profilus: vienu sev kā privātpersonai un otru – biznesam.

Ja vēlaties par sevi radīt uzticama cilvēka iespaidu, personīgajā profilā izmantojiet savu īsto vārdu un fotogrāfiju. Atcerieties papildināt profila informāciju ar aktuāliem datiem. Ja izvēlaties pseidonīmu, tad nopietni pārdomājiet, kādu signālu ar to sūtat. Vēlme sevi dēvēt par bučmūlīti var nebūt ilgstoša, tāpat arī mājdzīvnieka foto ilgtermiņā nebūs labākā izvēle jūsu personīgā profila vizuālā tēla veidošanā. Savukārt, ja specializējaties dzīvnieku aprūpes pakalpojumos, tad mīlīgs kaķa foto būs tieši laikā.

Veidojot profila aprakstu, pārdomājiet kāda informācija noderētu tiem, kas par jums neko nezina. Gari un izplūduši apraksti par jums vai jūsu kompāniju neļaus ātri uztvert galveno. Regulāra, kompakta un precīza informācijas ievietošana noteikti palīdzēs atpazīstamības veidošanā un popularitātes celšanā, kā arī radīs pozitīvu iespaidu.

Esiet piesardzīgi, apstiprinot draudzību ar svešiniekiem. Virtuālajā vidē ievērojiet tos pašus pieklājības un drošas uzvedības standartus kā reālajā dzīvē.

Nerakstiet, nepublicējiet internetā neko tādu, ko neesat gatavi aizstāvēt klātienē. Iedomājieties, ka jūsu rakstīto lasīs jūsu vecāki, priekšniecība, potenciālie sadarbības partneri, mīļotais cilvēks vai bērns.

Ja kāds nevēlas būt jūsu draugs, neatbild draudzības uzaicinājumam, jāprot šādu lēmumu pieņemt ar cieņu. Ikvienam ir tiesības izvēlēties savu kontaktu loku, kā arī savas domas ar laiku mainīt.

Atturieties no ierakstu veikšanas, kad esat pārguruši, dusmīgi, nikni, aizvainoti vai sāpināti. Vai arī nupat esat veikuši 15h pārlidojumu. Ļaujiet emocijām mazliet pierimt. Izgulieties un labāk parunājiet ar kādu tuvu cilvēku klātienē vai pa telefonu.

Nepārspīlējiet ar ierakstu biežumu. Ja jūs vienas dienas laikā veicat jau trešo ierakstu, atcerieties par piemirstu zelta likumu – "mazāk ir vairāk" jeb less is more.

Ja vien jūsu darba pienākumos neietilpst sociālo profilu uzturēšana, neveiciet ierakstus sociālajos tīklos, kā arī nerakstiet komentārus darba laikā. Tā ir uzprasīšanās uz nepatikšanām.

Kas attiecas uz sociālo tīklu aktivitātēm pēc pusnakts, tad arī ar tām jābūt uzmanīgiem. Naktī emocijas sit augstu vilni un viss rādās daudz biezākās krāsās nekā no rīta. Ja jums ir sakrājies sakāmais – uzrakstiet, noglabājiet un ejiet gulēt. Ja no rīta uzrakstītais vēl šķitīs publicēšanas vērts – uz priekšu.

Ja vēlaties publicēt fotogrāfijas, video un cita veida informāciju, kurā ir arī citi cilvēki, pirms publicēšanas jums jāsaņem šo cilvēku piekrišana. Īpaši pārdomājiet, pirms publicējiet savu bērnu, krustbērnu, mazbērnu vai draugu bērnu fotogrāfijas. Cilvēkiem ir ļoti dažādi viedokļi par privātās dzīves neaizskaramību, un tas ir jārespektē.

Ir jārēķinās, ka ne viss, kas tiek rakstīts sociālos tīklos, ir patiesība. Pirms jūs pārpublicējat vai pārsūtat kaut ko tālāk, pārdomājiet satura nozīmi un vismaz nedaudz papētiet ziņas, viedokļa vai foto izcelsmi. Jūs diezin vai gribat iesaistīties troļļu brigādē, kas manipulē ar sabiedrības viedokli.

Ja jums sociālajā vidē rodas konflikts, tā atrisināšana publiskā sarakstē ir ļoti apšaubāma. Ja iespējams, konfliktu atrisiniet klātienē, pa telefonu vai vismaz privātā vēstulē. Atcerieties arī par iespēju pārtraukt saraksti vai komentārus, pirms situācija ir kļuvusi pārāk sakaitēta.

Sociālie tīkli ir lielisks saziņas rīks – jūs redzat citu sacīto, citi redz un sadzird jūs. Un šis komunikācijas kanāls jums ir pieejams jebkurā laikā un vietā. Izmantojiet un baudiet tehnoloģiju sniegtās iespējas, tomēr atcerieties, ka gramatikas likumu ievērošana virtuālajā vidē nav atcelta. Tāpat atcerieties senu latviešu sakāmvārdu, kas turpina būt spēkā kā reālajā, tā virtuālajā vidē – nedari otram to, ko tu negribētu, lai dara tev.