Drukāt šo lapu
10.04.2016 12:09

Koncertu, teātru, operas un baleta apmeklējuma etiķete. Konsultē Kristīna Sprūdža (nobeigums)

Autors  Kristīna Sprūdža
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Koncertu, teātru, operas un baleta apmeklējuma etiķete. Konsultē Kristīna Sprūdža (nobeigums) arhīvs

Mākslas pasākumu apmeklējuma etiķete, tāpat kā mūzika un teātra māksla, gadsimtu laikā ir būtiski mainījusies. Kā tad īsti ir jāuzvedas kultūras pasākumos mūsdienās, kas jāievēro, kam nav jāpievērš uzmanība?

Pirmizrāde vai valsts svētku koncerts


Pats nosaukums jau saka priekšā, ka šis ir īpaši svinīgs pasākums, kuram īpaši gatavojas gan mākslinieki, gan apmeklētāji. Ja jūs uz šādu pasākumu esat ielūgti, svarīgi ir rūpīgi izlasīt ielūgumu, jo tas viesīs skaidrību par pasākuma formātu jeb dress code. Apģērba formalitāti parasti nosaka, ierakstot vīrieša apģērbu, un šeit iespējami vairāki varianti: tumšs uzvalks, smokings, svētku tērps. Ir arī gadījumi, kad apģērba kodekss ielūgumā netiek norādīts.

Kad esat noskaidrojuši ieteicamo apģērbu, noteikti izlasiet, kam tieši ielūgums adresēts. Ielūgumā norāda, vai pasākumā gaida jūs ar dzīvesbiedru. Ja ielūgums adresēts Kalniņa kungam ar kundzi, ņemt līdzi draugu vai draudzeni būs ļoti nepieklājīgi. Etiķetes izpratnē dzīvesbiedri ir pāris, kuru laulība ir oficiāli reģistrēta.

Savukārt, ja ielūgums ir adresēts jums, bet domāts divām personām, pasākumā drīkst ierasties ar draudzeni, ar meitu vai dēlu, kas ir jau vismaz tīņa vecumā, ar īpašo ielūgumu drīkst pagodināt arī savu māmiņu, māsu utt.

Ja ielūgumā nav minēts, ka tas ir domāts divām personām, kā arī adresātos ir minēta tikai viena persona, piemēram, Liepiņas kundze vai Kļaviņa kungs, ierašanās divatā nav pieļaujama. Ja nevēlaties uz pasākumu iet viens, jums laikus ir jāatsaka ierašanās.

Ja esat saņēmis ielūgumu, uz to ir jāatbild. Parasti ielūguma apakšā ir dota norāde R.S.V.P., kas nozīmē "Lūdzu, atbildiet!" (no franču val.) un tālruņa numurs, pa kuru sazināties. Atbilde ir jāsniedz 2–3 dienu laikā. Uz Valsts prezidenta ielūgumu apmeklēt svētku koncertu jāatbild diennakts laikā. Ielūgums uz pasākumu ir jāņem līdzi. Tā ir jūsu ieejas biļete, kuru, jums ierodoties, var prasīt uzrādīt.

Apģērba kodekss – tumšs uzvalks

Kungi velk tumšu uzvalku – melnu vai gandrīz melnu (tumši zils, tumši pelēks), ko papildina ar baltu kreklu un svinīgu kaklasaiti, melnām kurpēm. Šis ir īstais brīdis arī kungiem mirdzēt – greznas apročpogas, pulkstenis. Dāmas var vilkt greznu kostīmu vai kleitu, kokteiļkleitu, arī greznu bikšu kostīmu. Kleitu un kostīmu ieteicamais garums – ap ceļgalu.

Bieži jautā, kāda ir kokteiļkleitas un mazās melnās vakarkleitas atšķirība. Kokteiļkleita ir spilgtāka, dziļāk dekoltēta, pārsteidz ar krāsainību un fantāziju. Mazā melnā vakarkleita ir izsmalcināta piegriezuma, pieguloša, ar nelielu dekoltē, bez piedurknēm, vienkrāsaina. Klasiski garumā līdz ceļgalam vai pavisam nedaudz virs tā. Abi kleitu veidi lieliski piemēroti šādiem pasākumiem. Pārāk īsas kleitiņas gan labāk atstāt privātām ballītēm, bet kleitas līdz grīdai pietaupīt vakariem, kad kungi velk smokingu. Velk slēgtas, pieskaņotas kurpes, tumšas krāsas zeķes vai zeķbikses. Atvērtā tipa kurpes šādiem pasākumiem nav piemērotas.

Rotaslietas pieskaņo tērpa stilam, labi derēs pērles, platīna, zelta un sudraba izstrādājumi. Tomēr atcerieties, ka labklājības demonstrēšana, rotājoties ar daudzām greznām rotām, nepieder pie labā stila. Rotu un aksesuāru daudzums apģērbā nedrīkst pārsniegt trīspadsmit vienību. Vēl labāk ir ierobežot savu rotu skaitu zem 10. Pirms izejat no mājas, paskatieties spogulī un saskaitiet visu: katru auskaru, gredzenu (arī laulības), krelles, brošas, kurpju un somiņu rotājumus, jostu, šalli, pulksteni utt. Varbūt kaut kas jānoņem nost? Elegances pirmais likums ir vienkāršība.

Apģērba kodekss – smokings

Šajā gadījumā ar smokingu tiek saprasta melna, uzvalkam līdzīga žakete, kurai atkarībā no modes ir stūraini vai šalles veida atloki. Apkakle vienmēr pārklāta ar zīdu. Biksēm gar sāniem nošūta zīda lente.

Pie smokinga velk baltu, īpaši smokingam piegrieztu kreklu ar atlocītiem stūriem, melnu tauriņu un melnu zīda jostu, kuru apliek ar nošuvēm uz augšu. Pie smokinga velk ļoti smalkas melnas lakādas kurpes un melnas zīda zeķes. Žaketes krūšu kabatiņā var nēsāt kabatas lakatiņu. Dažreiz jostu un tauriņu izvēlas citā krāsā, pieskaņojot dāmas tērpam vai rotām. Smokinga žakete vienmēr ir aizpogāta.

Vēl daži vārdi par smokingu un veselo saprātu. Ja ielūgumu uz pasākumu, kurā jāierodas smokingā, saņemat pirmo reizi, nevajag satraukties un sākt apskraidīt veikalus, tērējot lielas naudas summas, vai krist panikā, ka nevarat atļauties visu smokinga vai vakartērpa "ekipējumu" nopirkt un atteikt savu dalību. Smokingu kopā ar visiem tam piederošajiem atribūtiem – kurpēm, tauriņu, jostu, kreklu – ir iespējams iznomāt. Tāpat arī vakarkleitu. Iegāde atmaksāsies tikai tad, ja jūs uz šādiem pasākumiem dosieties vismaz 3–5 reizes gadā. Bet vismaz reizi dzīvē katram kungam vajadzētu izbaudīt smokinga vakaru, tāpat kā dāmai – vakarkleitas.

Dāma šādā pasākumā velk vakartērpu, izvēloties lielo vai mazo vakarkleitu, vai ļoti greznu kostīmu. Ja ielūgumā nav īpašas norādes par vakartērpa garumu, izvēle ir katras pašas ziņā. Garās vakarkleitas garums vienmēr ir līdz zemei – improvizācijas starp ceļgalu un potītēm garumā netiek pieļautas. Kleita drīkst būt nedaudz dekoltēta, pleciem jābūt apsegtiem. Ja kleitai ir pārāk atkailināti pleci, tos piesedz ar kažokādu, zīda lakatu, plecu šalli.

Svarīgi ievērot, ka vakartērps ir no vienkrāsaina, grezna auduma, citu ierobežojumu krāsas ziņā nav. Pie vakartērpa dāma velk elegantas slēgtas laiviņkurpes no plānas ādas vai lakādas ar augstu papēdi. Kurpes var būt zelta vai sudraba krāsā, darinātas no zīda, brokāta, ar rotājumiem. Velk vissmalkākās zeķes (10–15 DEN).

Somiņa – neliela, eleganta maka izmērā, ar vai bez īsa roktura. Rotaslietas izvēlas greznas: dārgakmeņi, pērles, zelts, dzintars. Somiņu var pieskaņot apaviem, bet tas nav obligāti. Pasākumam veido vakara frizūru, ievērojot balansu – jo greznāks tērps, jo vienkāršāks matu sakārtojums. Un otrādi. Pat ja gatavošanās process ir prasījis pusi dienas, lai citiem tas paliek noslēpums.

Ja pēc pirmizrādes vai svinīgā koncerta esat ielūgti uz glāzi šampanieša, šis ir piemērots brīdis, lai par ielūgumu pateiktos personīgi, kā arī paustu savu prieku un novērtējumu māksliniekiem. Svarīgi gan atcerēties, ka jūs, visticamāk, neesat vienīgais, kas vēlas paust savu atzinību, tādēļ neaizpļāpājaties ar pasākuma galvenajiem "varoņiem" pārāk ilgi.

Koncerti, izrādes, pasākumi, operas un baleta uzvedumi lieliski krāšņo mūsu ikdienu un baro mūsu dvēseli. Ir vērts ik pa brīdim sev un saviem mīļajiem šādus svētkus sagādāt. Lai vairojas prieks!

Iepriekš:

Koncerta, teātra, operas un baleta apmeklējuma etiķete (sākums)

Koncertu, teātru, operas un baleta apmeklējuma etiķete (turpinājums)