Drukāt šo lapu
03.04.2016 11:49

Koncertu, teātru, operas un baleta apmeklējuma etiķete. Konsultē Kristīna Sprūdža (turpinājums)

Autors  Kristīna Sprūdža*
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Koncertu, teātru, operas un baleta apmeklējuma etiķete. Konsultē Kristīna Sprūdža (turpinājums) www.jesselynch.com

Mākslas pasākumu apmeklējuma etiķete, tāpat kā mūzika un teātra māksla, gadsimtu laikā ir būtiski mainījusies. Kā tad īsti ir jāuzvedas kultūras pasākumos mūsdienās, kas jāievēro, kam nav jāpievērš uzmanība?

(Koncerta, teātra, operas un baleta apmeklējuma etiķete I)


Mūsdienās apģērba etiķete pasākumu apmeklētājiem ir salīdzinoši brīva. No mums, kā 30. gadu Latvijā, netiek sagaidīts, ka kungi ieradīsies frakā ar baltu tauriņu, bet dāmas – garajās vakarkleitās ar baltiem cimdiem (melni cimdi līdz elkonim liecināja par to, ka dāma neizprot atšķirību starp dienas un vakara pasākumu, ielas un koncerta apģērbu).

Katrs no mums ar brīvu ģērbšanās stilu var saprast ko mazliet citu, tomēr ir daži vispārēji principi, kas jāievēro. Ierodoties uz pasākumu džinsās, kedās un džemperī, jūs izrādāt necieņu māksliniekiem. Tāpat vajadzētu izvairīties no ierašanās apģērbā, kas ir ar caurumiem un ieplēsts. Pat tad, ja konkrētās dizaineru drēbes jums izmaksājušas vairāk nekā mazā melnā vakarkleita jeb skaistais kostīms, tās nebūs piemērotas nedz operas, nedz koncerta, nedz teātra apmeklējumam. Ja jūs nespējat šķirties no ielas apģērba pat ne uz stundu, labāk doties uz kinoteātri.

Pirms sākt pārlūkot skapja saturu un satraukties, ka viss redzēts un nav ko vilkt mugurā, būtiski ir zināt, uz kādu pasākumu un cikos jūs dosieties. Dienas izrāde, vakara koncerts, operas pirmizrāde vai valsts svētku koncerts – katrs šis pasākums prasa nedaudz citu nopietnību apģērba izvēlē.

Pirms ķeramies klāt pie apģērba smalkumiem, vērts atgādināt, ka jebkura apģērba pirmā sastāvdaļa ir tīrs ķermenis, kopti mati, tīras rokas, nagi un sakopti zobi. Un minimāla smaržu lietošana – tās drīkst sajust, tikai ieejot cilvēka personīgajā telpā, kas ir tuvāk par pusmetru. Ja smaržas vilnis veļas līdzi cilvēkam, tas neliecina par labu gaumi, turklāt slēgtās telpās, kur atrodas daudz cilvēku, blakussēdētājiem var traucēt baudīt izrādi vai pat izraisīt alerģiju. Tātad: duša, pretsviedru dezodorants, tīras drēbes un mazliet smaržu, un jūs būsiet patīkams blakussēdētājs pat jutīgākajiem deguniem.

Ja dodaties uz dienas izrādi vai koncertu (līdz plkst. 18.00), laba izvēle dāmām būs kleita ar žaketi vai pieskaņotu jaciņu. Bikses ar skaistu blūzi, arī svārku un skaista džempera salikums būs ļoti piemērots. Nu, jūs sapratāt! Svarīgi ievērot to, ka darba somu labāk nomainīt pret mazāku, izejamo, somiņu. Teātrī vai koncertzālē lielo somu tāpat nebūs kur uzlikt, turpretim mazo somiņu varēsiet eleganti turēt klēpī.

Par apaviem: tie laiki, kad maiņas apavus nesa līdzi maisiņā un mainīja garderobē, ir pagājuši. Šādi galējas nepieciešamības gadījumā risinām bērnu apavu maiņu. Tomēr labāk būtu ierasties jau tajos apavos, kādos baudīsiet koncertu. Dienas koncertā gan par apavu tēmu nevajag satraukties – tīri, pieskaņoti zābaki arī dāmām ir piemērota apģērba komplekta sastāvdaļa.

Apģērbs vīriešiem: bikses un žakete, kā arī bikses un džemperis, zem kura pavilkts krekls, ir piemērots apģērba komplekts. Var vilkt arī uzvalku, bet tad gan jāatceras, ka melnu uzvalku dienas pasākumos nevelk. Ziemas periodā piemērots būs tumši zils vai pelēks uzvalks ar kreklu un kaklasaiti, un kurpes. Kaut arī pēdējā laikā bieži vērojams, ka vīrieši izvēlas savu apģērbu papildināt ar tauriņu, tomēr jāatceras, ka tauriņš nav uzvalka aksesuārs, to labāk atstāt pasākumiem smokingā. Un, kas der maziem zēniem, ne vienmēr ir piemērots pieaugušiem vīriešiem.

Apmeklējot vakara koncertu, izrādi vai baletu, apģērbs būs par kārtu svinīgāks. Apģērba svinīgums atkarīgs arī no tā, vai koncertu apmeklēsiet vietējā kultūras centrā, vai arī dosieties uz Lielo ģidi, Latvijas Nacionālo teātri vai Latvijas Nacionālo operu un baletu. Tad dāmai ieteicams vilkt izejamo svētku tērpu – mazo vakarkleitu, greznu vakara kostīmu, kleitu ar skaistu plecu šalli, apmetnīti –, izvēlēties greznākas rotaslietas, uzlikt nedaudz spilgtāku grimu nekā ikdienā.

Vakara pasākuma apmeklējumam ziemā noteikti jāpārdomā apavu izvēle – nederēs kārtīgi sniega brienamie zābaki. Ja ierodaties uz pasākumu ar auto, vislabāk būtu tos dažus soļus no autostāvvietas līdz pasākuma vietai veikt kurpēs, turoties pie sava kunga elkoņa. Ja jums ir grezni zābaciņi, kas nenomāc koptēlu, varat apavu problēmu atrisināt arī šādi. Vīriešiem ieteicams vilkt tumšu uzvalku (nav obligāti jāvelk melns), gaišu kreklu (balts nav obligāti), kaklasaiti, kurpes.

Bērnus, kuri jau iepazīstināti un pieradināti pie dienas izrāžu vai koncertu apmeklējumiem, drīkst ņemt līdzi arī uz vakara izrādēm. Tomēr vecākiem jāņem vērā bērna dienas režīms un noturība – pasākuma norise vakara stundās. Lai nav tā, ka mazulis pasākuma pusē aizmieg jums klēpī vai dīc, ka grib ēst vai doties mājās. Tikpat būtiski ņemt vērā izrādes vai operas saturu – vai tas būs bērnam piemērots. Ja tomēr izlemjat, ka jūsu mazais ir gatavs vakara pasākuma apmeklēšanai, svarīgi ir iepriekš pārrunāt izrādes sižetu, skaņdarbu saturu, operas vai baleta libretu, lai bērns varētu labāk uztvert un iedziļināties notiekošajā. Tad šis kopīgais pasākums radīs prieku jums visiem.

Virsdrēbes vienmēr saskaņojiet ar apģērba stilu. Pie formālā apģērba piestāv pogājams auduma mētelis, ādas mētelis, kažoks. Sporta jakas ar rāvējslēdzēju, uzšūtām kabatām, dūnu pildījumu, kā arī adītas cepures, beretes vai cepures ar nagu pietaupām atpūtai un sportam. Dāma virsdrēbēm pie izejamā tērpa var izmantot arī apmetni, šalli, plecu lakatu. Dāma ļauj kungam parūpēties par virsdrēbju uzģērbšanu, noģērbšanu, novietošanu un paņemšanu.

* Kristīnas Sprūdžas starptautiskā karjera sabiedrisko pasākumu organizācijas, etiķetes, komunikācijas un protokola jautājumos mērāma intensīvā un daudzveidīgā profesionālajā pieredzē 20 gadu garumā Valsts prezidenta kancelejā, Saeimas kancelejā, Aizsardzības, Ārlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, NATO samita birojā, LR pārstāvniecībā Briselē, Eiropas Komisijas Sekretariātā Briselē un MBA studijās Moorehead University, ASV, kā arī vadot Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas biroju.