Drukāt šo lapu
29.02.2016 17:12

Ziedu dāvināšanas māksla. Konsultē Kristīna Sprūdža

Autors  Kristīna Sprūdža*
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziedu dāvināšanas māksla. Konsultē Kristīna Sprūdža Einārs Binders

Latvijā ziedu dāvināšana ir skaista tradīcija, par ko priecājas un brīnās daudzi mūsu valsts viesi un tūristi. Ziedi ir skaista dāvana un arī lielisks dāvanas papildinājums. Tomēr daudziem svētku diena var sagādāt galvassāpes un uztraukumus, domājot, kā neapjukt ziedu piedāvājuma klāstā, kā izvēlēties atbilstošāko pušķi un kā to pareizi pasniegt.

Dāmas un kungi! Īsa pamācība ziedu dāvināšanā.

Dāvina dzīvus ziedus. Mākslīgos ziedus, kā arī sauso ziedu kompozīcijas dāvināt nav pieņemts.

Ziedu izvēle ir katra paša ziņā. Jauki, ja tos dāvina, ņemot vērā gadalaiku, kā arī saņēmēja gaumi un vēlmes. Lai dāvātu prieku, nav jāmetas dārgu ziedu pušķu pirkšanā – arī lauku ziedi, ceriņa zars vai paša saplūktu vizbulīšu pušķis iepriecinās. Ja vēlaties būt īpaši oriģināls, varat pacensties sagādāt pavasara tulpju un hiacinšu pušķi lietainā rudens vakarā.

Pēc vispārpieņemtās tradīcijas, dāvina nepāra skaitu ziedu: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13 utt. Ja jūs dāvināt pušķi, kurā ir vairāk par 15 ziediem, ziedu skaitam vairs nav nozīmes neatkarīgi no tā, vai tajā ir saskaitāms daudzums vai ne.

Ziedus pieņemts pasniegt bez papīra iepakojuma, ja vien celofāns, sudrabotais papīrs, kaste vai grozs nav daļa no mākslinieciskās kompozīcijas. Ziedus pasniedz ar kātiem, kas vērsti uz leju. Ārējo ziedu iesaiņojumu, kurā tie ietīti veikalā, noņem pie ārdurvīm.

Dāvināšanas brīdī ziedus vislabāk turēt kreisajā rokā, lai ar labo roku var sarokoties vai apskauties.

Ja uz mājas svinībām ierodas pāris – vīrietis un sieviete –, ciemos atnākušais vīrietis pasniedz ziedus namamātei. Šo etiķetes principu var ievērot arī tādā gadījumā, ja svētki ir par godu namatēvam. Ja durvis atver tikai namatēvs, ziedus var nodot arī viņam, piebilstot, ka tie domāti namamātei, bet var arī ziedus pasniegt namamātei personīgi, apsveicinoties pēc brīža.

Jāpatur prātā, ka daži ziedi var izraisīt alerģiju vai klepu, kā arī nosmērēt tērpu vai sadurt rokas. Dāvinot rozes, noteikti palūdziet floristam notīrīt ērkšķus no ziedu kātiem, bet no liliju ziediem izkniebt putekšnīcas.

Ja ziedus plānots pasniegt vīrietim, dāvātais pušķis ir vienkāršāks, askētiskāks. Dāmas pušķis ir romantiskāks, raibāks, intensīvāk smaržojošs. Mazām, jaunām meitenēm ieteicams dāvināt mazus, raibus, spilgtus ziedu pušķīšus.

Lietišķā vidē – darba kolēģiem, biznesa partneriem un priekšniecībai – nav pieņemts dāvināt jebkādu toņu sarkanus ziedus, jo tie tradicionāli tiek uzskatīti par mīlestības un romantisma simbolu. Laba un droša izvēle gan dāmas, gan kunga sveikšanai ir citas krāsas grieztie ziedi.

Aizvien lielāku popularitāti pēdējos gados arī Latvijā gūst ziedu piegāde ar kurjeru. Ja esat nolēmis kādu pārsteigt vai iepriecināt šādā veidā, svarīgi atcerēties, ka ar kurjeru sūtītiem ziediem ir pieņemts pievienot kartīti vai vizītkarti, lai saņēmējam nav jāzīlē sūtītāja personība. Šādos gadījumos saņēmējam noteikti ir jāpasaka paldies ziedu sūtītājam – telefoniski, e-pastā vai klātienē.

Ja ziedus pasniedzat restorānā, to novietošana un ielikšana vāzē ir jūsu ziņā. Ja esat atnesis ziedu pušķi, nekautrējieties palūgt viesmīlim piemērotu puķu vāzi, kurā ielikt ziedus. Parasti gan restorānu darbinieki paši to pamana un steidzas piedāvāt ziediem piemērotu trauku. Dodoties prom, nav nepieciešams tukšo ziedu vāzi nest atpakaļ viesmīlim. Paņemiet savus ziedus, pasakiet paldies un dodieties mājās, trauku un galdu nokopšana ir iekļauta restorāna ēdienu cenā.

Lielāki un mazāki dzīves notikumi – ziedu pasniegšanas etiķetes pamatprincipi

Randiņš

 

Ir jauki, ja puisis, ejot uz randiņu, ir padomājis par skaistu ziedu vai nelielu pušķīti, kas ļaus meitenei sajusties īpaši. Tomēr ar pārāk liela un grezna pušķa dāvināšanu, it īpaši pirmajā randiņā, nevajag aizrauties. Tas nostādīs meiteni neērtā situācijā un, runājot "caur puķēm", signalizēs meitenei, ka puisis cer uz seksu jau pirmajā vakarā. Ja plānots, ka randiņā meiteni vedīsiet uz kino vai teātri, padomājiet, vai dāvātie ziedi nekļūs par traucēkli visa vakara garumā. Varbūt labāk pārsteidziet viņu ar skaistu ziedu pušķi otrā dienā, tādējādi pasakot paldies par kopā jauki pavadītu vakaru?

Raudzības

Ziedu pušķis vai griezti ziedi laimīgajai māmiņai un kāda neliela dāvaniņa mazulim būs laba izvēle neatkarīgi no tā, vai to nogādāsiet uz dzemdību palātu vai atnesīsiet kā dāvanu, ejot ciemos. Ziedu saloni piedāvā dažādas interesantas idejas, kā pārsteigt, un šis ir brīdis, kad var atļauties ko radošu. Mazs ziedu pušķītis – piekariņš pie zara māmiņas pušķim – padarīs raudzību pušķi īpašu.

Dzimšanas, vārda vai citu īpašu svētku diena

Ziedu skaitam nav nozīmes – varat atnest vienu ziedu vai veselu klēpi. Ziedošu zaru vai ziedu paklāju. Pušķots krēsls vai ziedu vainags. Fantāzijai nav robežu. Galvenais būs jūsu doma un ziedu noformējums. Jūsu vēlme iepriecināt, spēja uzminēt to, kas iepriecinās un liks otram sajusties īpaši savā svētku dienā. Varbūt pienācis laiks noskaidrot savas mammas, sievas, draudzenes, māsas, vecmāmiņas, krustmātes utt. mīļākos ziedus, ziedu krāsu? Ticiet man, mirdzums jūsu mīļo acīs būs šīs "ziedu sarunas" vērts!

Sālsmaize

Uz mājas vai dzīvokļa iesvētīšanu var nest gan pušķus, gan puķu podus, kas kalpos kā dekorācija jaunajās telpās. Ja jums ir zināma jaunās mājvietas telpu tonalitāte vai arī augi, kurus saimnieki labprāt tajās vēlētos, jo labāk. Tādā gadījumā telpaugu izvēle dāvanai būs atbilstoša un piemērota izvēle. Citos dzīves gadījumos ar telpaugu dāvināšanu gan esiet piesardzīgs, ja vien tie nav tuvi draugi, ģimenes locekļi, par kuru telpaugu mīlestību esat droši pārliecināts.

Izlaidums

Pasniedzot ziedus lielos, svinīgos pasākumos, jāņem vērā, ka ziedu kompozīcijai ir jābūt ērtai turēšanai un pārvietošanai, kā arī jāspēj saglabāt formu kopējā ziedu klēpī. Īpaši jāpiedomā, lai ziedi nenosmērētu svētku tērpu un nesabojātu svētku prieku. Pēdējos gados izlaidumos vērojama arī tāda kā neveselīga sacensība – kurš apsveicējs atnesīs lielāku ziedu klēpi. Daža laba jauna dāma tiek apkrauta ar tādiem ziedu kalniem, kurus ne tikai nevar panest, bet aiz kuriem sen pazudis jebkāds veselais saprāts, pieklājība un gaumes sajūta.

Slimnīca

Slimnīcas noteikumi un slimnieka veselības stāvoklis bieži vien nemaz nepieļauj palātās nest ziedus. Puķu podu nešana klīnikas telpās tiek pieļauta vēl mazāk. Ja vien runa nav par privāto dzemdību palātu (skatīt sadaļu "Raudzības"), labāk būtu no ziedu nešanas un sūtīšanas uz slimnīcu atturēties. Bet, ja reiz esat izlēmis dāvināt pušķi, atcerieties, ka jums arī jāparūpējas par vāzi, kurā ziedus ielikt, jo tas nav nedz slimnieka, nedz slimnīcas personāla pienākums. Varbūt tomēr labāk slimniekam aiznest krāsainu un veselīgu augļu grozu, lai veselība atgriežas ātrāk?

Kāzas

Latvijā ir skaista tradīcija – pēc laulību ceremonijas jauno pāri sveikt ar ziediem. Atkāpe no šādas kārtības ir reta, un par to kāzu viesus pieņemts informēt jau ielūgumā. Kāzās tradicionāli tiek dāvināti balti ziedi, ja vien jaunais pāris nav aicinājis viesus pieturēties pie kādas citas ziedu krāsas vai ziedu veida, kas izvēlēts par viņu kāzu simbolu. Vēlams atturēties no neļķu dāvināšanas, jo tās, kaut arī baltā krāsā, tomēr nav kāzu dienas ziedi. Ja esat ielūgts kāzās citā valstī, labāk noskaidrojiet kāzu etiķeti, jo ziedu dāvināšana jaunajam pārim citās valstīs ir reti sastopama.

8. marts

8. marts ir sieviešu pavasara svētki, kuros priekšroka tiek dota pirmajiem ziediem. Vislabāk izvēlēties ziedus spilgtās, dzīvespriecīgās krāsās – dzeltenas, oranžas, svītrainas un raibas tulpes, smaržīgās hiacintes. Prieku sagādās arī viens zieds vai neliels pušķītis, galīgi nav nepieciešams dāvināt milzīgus pušķus. Koši, oriģināli ziedu kārtojumi lieliski iederas un iepriecinās kā darba kolēģes, tā arī ģimenes dāmas visos vecumos.

Galvenais – izvairieties no standarta pušķiem ar trīs neļķēm vai piecām rozītēm, turklāt plastmasas iepakojumā, kas rada iespaidu, ka dāvinātājs iegādājies ziedu pušķi tā, starp citu, un tagad to dāvina visām dāmām. Kaut daudziem padomju laika atmiņu dēļ ir dalītas jūtas par šiem svētkiem, esmu pārliecināta, ka ziedu un smaidu nekad nevar būt par daudz. Ja vēl ziedu izvēlei un dāvināšanai vīrieši pieiet ar sirdi un dvēseli, tad svētkiem būs būt!

Noslēgumā

Ziedu dāvināšana ir lieliska tradīcija. Ziedus vajag dāvināt. Mīļajiem, tuvajiem, draugiem, ģimenei un arī sev. Ne tikai svētkos, bet arī ikdienā. Ziedi ir lielisks veids, kā pateikt paldies, uzlabot noskaņojumu, pamanīt gadalaiku maiņu, kā arī atzīmēt lielas un mazas uzvaras. Un svarīgi ir prast tos dāvināt un pateikties tiem, kuri jums šādu skaistu dzīves svinēšanas prieka brīdi ir sarūpējuši.

* Kristīnas Sprūdžas starptautiskā karjera sabiedrisko pasākumu organizācijas, etiķetes, komunikācijas un protokola jautājumos mērāma intensīvā un daudzveidīgā profesionālajā pieredzē 20 gadu garumā Valsts prezidenta kancelejā, Saeimas kancelejā, Aizsardzības, Ārlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, NATO samita birojā, LR pārstāvniecībā Briselē, Eiropas Komisijas Sekretariātā Briselē un MBA studijās Moorehead University, ASV, kā arī vadot Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas biroju.

Iepriekš:

Vai mūsdienās etiķete un labas uzvedības manieres ir svarīgas?

Desmit baušļi kinoteātrī