Drukāt šo lapu
21.02.2016 12:00

Desmit baušļi kinoteātrī. Konsultē Kristīna Sprūdža

Autors  Kristīna Sprūdža*
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Desmit baušļi kinoteātrī. Konsultē Kristīna Sprūdža publicitātes

Nesarunājies skaļi. Vislabāk – nesarunājies nemaz. Cilvēki pērk kino biļeti tādēļ, lai baudītu filmu, nevis tādēļ, lai dzirdētu, ka Anna pametusi Robertu un tagad ir kopā ar Jāni (bet, protams, ka Jānim vislabāk būtu kopā ar Ilzi). Nu, tu saprati...

1. Telefonu pārslēdz uz klusuma režīmu. It kā jau pašsaprotami. Ja nepieciešams steidzami nosūtīt īsziņu, apkārtējie to piecietīs, bet runāšana filmas laikā pa telefonu nav pieļaujama. Ja neesi vēl apguvis sava telefona uzstādījumus, kā arī nespēj plānot savu laiku, tad, visticamāk, tev vēl nav pienācis laiks iziet sabiedrībā.


2. Ja filmas laikā tev vai tavam bērnam varētu būt nepieciešams doties uz tualeti, būtu vēlams pirkt biļeti rindas malā, lai ar staigāšanu netraucētu citus skatītājus. Viņi noteikti nav atnākuši vērot tavu ēnu uz ekrāna. Arī popkorna un dzērienu iepirkumus, ja tādi tev šķiet nepieciešami, ir jāveic pirms filmas, nevis jādodas pēc papildporcijas seansa laikā.

3. Daudzos kinoteātros tiek piedāvāti seansi bērniem. Tajos nav pilnībā samazināts apgaismojums, un visi atnākušie rēķinās, ka mazie apmeklētāji vēl tikai mācās, kā pieklājīgi uzvesties. Pirms vest mazuli uz parasto kino seansu, teātri, koncertu vai pat operu, noteikti ir vērts pārbaudīt bērna uzmanības noturību un uzvedību mazliet "maigākā" režīmā.

4. Kājas likt uz priekšā stāvošā krēsla atzveltnes nedrīkst. Arī tad, ja tev ir vakar pirktas stilīgākās kurpes pilsētā. Vilkt kurpes nost un šo pašu manevru izpildīt ar zeķēm vai plikām kājām arī nav risinājums. Arī tad ne, ja tavi nagi ir nolakoti koši sarkani.

5. Ja krēslu rindas ir cieši viena pie otras, garo kāju īpašniekiem pastāv risks ar saviem ceļgaliem "masēt" priekšā sēdošā muguru. Ticiet man, šāda masāža nav ne patīkama, ne atslābinoša, un pēc īsa brīža arī priekšā sēdošais eņģelis pārvērtīsies niknā pūķī. Tas pats attiecas arī uz mazu bērnu niķi spārdīt priekšā sēdošo krēslus. Tāda rīcība nav pieļaujama. Punkts.

6. Arī tad, ja tu jau esi redzējis filmu un zini notikumu tālāko attīstību, nenozodz apkārtējiem skatīšanās prieku, stāstot, kas tūlīt notiks. Nevietā ir arī tādi komentāri kā: "Skaties, tagad sākas aizraujošākā daļa!" Visiem priekšā ir lielais ekrāns, un ikviens vēro tieši tos pašus notikumus. Kontrolē savas emocijas un runājamo ierīci – muti.

7. Tajos kinoteātros, kuros ēdieni un dzērieni ir daļa no filmas skatīšanās piedzīvojuma, krēslu rokturos ir iestrādāti dzērienu turētāji. Tavs dzēriena turētājs atrodas pie tavas kreisās rokas. Ja to neievērosi, neesi pārsteigts, ka tavu dzērienu būs izdzēris blakussēdētājs. Tomēr nepārspīlē – popkorna ēšanai nav jābūt skaļai, kā arī atraugas pēc gāzēto dzērienu lietošanas smieklīgas šķitīs tikai tev.

8. Ja filma tevi garlaiko, gulēt ir atļauts, bet krākt gan ne. Tāpat arī nav pieklājīgi uzkrauties uz blakussēdētāja pleca, ja vien tas nav tavs dzīvesdraugs, ar kuru kopā atnāci.

9. Bučošanās un maigošanās seansa laikā... Romantiski? Jums varbūt. Bet apkārtējiem nav jājūtas nepatīkami tādēļ, ka jūs, tā vietā, lai pavadītu laiku intīmās rotaļās guļamistabā vai citā, no svešām acīm slēptā, vietā, esat pārpratuma pēc atnākuši uz kinoteātri. Katrai lietai ir sava vieta.

10. Neej uz kino, ja esi saaukstējies. Klepojot un šņaukājoties visu filmas laiku, tu ne tikai traucē apkārtējiem baudīt kino seansu, bet arī inficē viņus ar saviem baciļiem. Ja tev šķiet, ka risini šo problēmu, nemitīgi sūkājot klepus tabletes, tu kļūdies. Tev ir jābūt mājās un jāārstējas. Vēlreiz – mājās un jāārstējas! Ja esi nopircis biļetes laikus un pēkšņi saslimis, uzdāvini tās kādam, kurš ir vesels.


* Kristīnas Sprūdžas starptautiskā karjera sabiedrisko pasākumu organizācijas, etiķetes, komunikācijas un protokola jautājumos mērāma intensīvā un daudzveidīgā profesionālajā pieredzē 20 gadu garumā Valsts prezidenta kancelejā, Saeimas kancelejā, Aizsardzības, Ārlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, NATO samita birojā, LR pārstāvniecībā Briselē, Eiropas Komisijas Sekretariātā Briselē un MBA studijās Moorehead University, ASV, kā arī vadot Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas biroju.

Iepriekš:

Vai mūsdienās etiķete un labas uzvedības manieres ir svarīgas?