Drukāt šo lapu
27.10.2013 12:28

Kāpēc jāaizsargā sklandrausis?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kāpēc jāaizsargā sklandrausis? www.calis.lv

Eiropas Komisija (EK) aizsargājamo produktu sarakstā iekļāvusi sklandrausi.

Līdz ar to sklandrausim, kas ir tradicionāls Kurzemes novada ēdiens, tiks piešķirts EK garantētās tradicionālās īpatnības sertifikāts un to kā īpašu ģeogrāfiskās izcelsmes produktu turpmāk aizsargās Eiropas Savienības līmenī. EK ziņojumā skaidro, ka sklandrausis, ko parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu, ir apaļš plācenis, gatavots no stingras rudzu miltu mīklas un pildīts kārtās ar vārītu kartupeļu un burkānu pildījumu. Ko par to saka Pierīgas ēdināšanas guru?

Pāvels Skopa, Siguldas restorāna "Re: Restaurant" šefpavārs:
"Pagaidām sklandrausi neesmu gatavojis, bet tas noteikti ietilpst manos plānos. Manuprāt, šis ēdiens ir gana oriģināls, izskatīgs un ar savām tradīcijām, lai tas nestu aizsargājamā produkta vārdu. Savukārt, ja jāizceļ vēl kāds no vietējiem produktiem, tā būtu liellopu aste. Diez vai tas varētu būt EK aizsargājamais produkts, bet tas varētu spilgti raksturot Latvijas garšu."
 
Elmārs Tannis, šovu pavārs, vairāku restorānu īpašnieks no Baltezera:
"Daudzi ēdieni ir aizgūti no vāciešiem vai krieviem, taču sklandrausis ir īstens latviešu ēdiens. Tomēr jāatzīst, ka reti esmu ēdis garšīgu sklandrausi. Manuprāt, sklandrausi vajadzētu modernizēt – pielāgot mūsdienu garšām un ēdienkartei. Interesanti arī tas, ka burkāni nav ļoti populāri latviešu ēdienkartē. Svaigus vēl ēdam, bet pagatavotus ļoti maz. Domāju, ka tā ir trauma no padomju laikiem, kad bērnudārzos un armijās bija jāēd pārvārīti vai pārcepti burkāni bez garšas un krāsas. Burkāni ir ļoti garšīgi, ja tos noblanšē, apcep sviestiņā, lieliskas ir burkānu zupas vai sklandrauši ar perfekti sagatavotu pildījumu."
 

Normunds Skauģis, Babītes novada maizes ceptuves "Lāči" īpašnieks:

"Šis ir tradicionāls latviešu ēdiens, un tas ir īpašs ar savu pagatavošanas tehnoloģiju, receptūru un garšas īpatnībām. Pašlaik sklandrausi necepam, bet esam mēģinājuši. Pieprasījums pēc tā nav ļoti liels. Tam ir ļoti īss pārdošanas laiks – sklandrausis būtu jāpārdod tajā pašā dienā, kad to pagatavo. Produkts ir interesants, un ir svarīgi tūristiem parādīt, ko latvieši ēduši senāk un kas mums ir raksturīgs. Mēs maiznieku EK esam iesnieguši salināto rudzu maizi. Taču arī skābais krējums un biezpiens būtu pelnījuši, ka tos reklamē un aizsargā."