Drukāt šo lapu
23.11.2011 17:33

Smakumuiža

Autors  Raivis Bahšteins
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ropažu novada Zaķumuižas iedzīvotāji ir vīlušies. Pēc desmit gadu ilgas smakšanas šovasar pirmo reizi tika veikti valsts apmaksāti smaku mērījumi, kuros konstatēja, ka iedzīvotājiem netīkamā lidojošo šķīvīšu rūpnīca patiesi neievēro vides prasības.

Iedzīvotāji jau domās gandrīz atvadījās no rūpnīcas vai vismaz neciešamās un kodīgās smakas, taču – velti. Ražotne, kas iekārtojusies vēsturiskajā parka teritorijā, smird atkal. Šovasar veiktā smaku testēšana apstiprināja, ka zaķenieku sūkstīšanās nav velta – testēšanas pārskats skaidri vēstīja, ka smaka no Zaķumuižā ērti iekārtojušās sporta lidojošo šķīvīšu ražotnes “Q Line” dūmeņa ne tuvu nav cilvēkam draudzīga. Zaķumuižas iedzīvotāji jau gatavojās atviegloti uzelpot. Tomēr cerības ir iesprūdušas tai pašā rūpnīcas skurstenī. Pat divos – tagad iedzīvotāji novērojuši, ka lielāka smaka nāk no blakus skursteņa. “Šķiet, viņi nevis caur garo skursteni laiž, kur it kā ir tie filtri, bet laiž caur mazo skursteni, un tas notiek pārsvarā. Tā visa Zaķumuiža smird. Siltākā laikā burtiski kā cēlos uz darbu pēc septiņiem, tā jau smirdēja – un tā visu dienu,” noskurinās iedzīvotāja un Zaķumuižas bibliotēkas darbiniece Laimdota Kundziņa.


Ciematā ienāk smaka

“Smaka nav tikai pašā Zaķumuižā vien, tā iet gar mežu uz privātmāju rajoniem, jo pat tur cilvēki sūdzas, ka smird, nevar vairs izturēt. Veļu nevar izžaut vasarā, savelkas ar smārdu,” sūrojas L. Kundziņa, kura jūlijā pilna cerību par smakas izgaišanu pozēja RAA pie neprātīgi smaržojoša jasmīna krūma. “Beidzot arī valsts ir ieinteresēta, tas nozīmē, ka Zaķumuižas iedzīvotāji ir uzvarējuši!” toreiz sacīja Laimdotas kundze. Tagad viņa ir sarūgtināta un atzīst, ka nekas nav mainījies Zaķumuižā negribētā uzņēmuma attieksmē pret iedzīvotājiem. Viņa pieļauj, ka “Q Line” ignorējuši Lielrīgas reģionālas vides pārvaldes (LRVP) prasības. Vasarā veiktajos mērījumos konstatēts, ka smaka Zaķumuižā pat divtik pārsniedz normu.

Kā liecina SIA “Q-Line” interneta vietnē publicētā informācija, uzņēmums sācis darboties 2001. gadā kā Somijas kompānijas “NASTA” meitas uzņēmums. Mēnesī šeit saražo vairāk nekā trīs miljoni šķīvīšu. Saražoto uzņēmums eksportē uz valstīm, kur ir populārs sportings jeb šaušana pa lidojošajiem šķīvīšiem, – Krievijā, Āzijas valstīs un tepat, Eiropā. Šķīvīšu ražošanai pamatā tiek izmantota darva, kuru pārstrādājot rodas nepatīkamā smaka. L. Kundziņai pat radušās aizdomas, ka rūpnīca, atdarot par publikācijām "Rīgas Apriņķa Avīzē", vasaras otrajā pusē īpaši centusies izsvēpēt Zaķumuižas iedzīvotājus no viņu mitekļiem. “Nu jau gāja pavisam augstos toņos, ražotne ņirgājas par Zaķumuižas iedzīvotājiem,” nopūšas L. Kundziņa.

Ražotne varētu pamest parku

Lielrīgas reģionālas vides pārvaldes vecākā inspektore Natālija Tolkačova tikai nupat ieguvusi savā pārziņā iepriekš “Q Line” smaku mistēriju. Kā skaidro N. Tolkačova, pēc vasarā konstatētajiem vides prasību pārkāpumiem viņai uzņēmumā solīts, ka tiks veiktas pārrunas ar izejvielu piegādātāju, jo smakas intensitāte esot tieši atkarīga no izejmateriālu kvalitātes. Tagad esot pienākusi kvalitatīvāku izejvielu partija, kuru uzņēmums sāks lietot apmēram pēc nedēļas, kad atsāks darbību pēc dažu nedēļu pauzes. Tad arī jāveic nākamie smaku mērījumi, norāda N. Tolkačova. “Jāsagaida, nākamie smaku mērījumi un brīdis, kad Latvijā atgriezīsies uzņēmuma vadītājs, kurš ir komandējumā,” piebilda N. Tolkačova. Viņa atcerējās, ka uzņēmuma pārstāvis ieminējies pat par to, ka ražotne, kuras darbība iedzīvotājiem tik ļoti cērtas kaklā, varētu pat mainīt atrašanās vietu.

Ropažu novada pašvaldības būvvaldes vadītāja vietniece Renāte Gremze apstiprināja, ka patiešām jau šobrīd uzsāktas pārrunas par to, ka rūpnīca varētu pārcelties uz citu vietu. Jau pirmdien būvvaldes darbinieki devušies apskatīt kādu zemesgabalu Zaķumuižas rūpnieciskajā zonā, kas varētu atbilst lidojošo šķīvīšu ražotnes izvirzītajām prasībām – pieejai elektrībai un gāzei. “Q Line” īpašnieks būvvaldei atzinis, ka esot centies daudz ko darīt smaku novēršanai, “bet diemžēl rezultāta nav”, piebilst R. Gremze. “Nevaram pārvietot rūpnīcu uz meža vidu vai attālu nostūri, taču nevar pieļaut, ka rūpnīca pārceļas un sāk kaitēt iedzīvotājiem citur,” viņa atzīst.

R. Gremze uzsver – rūpnīca jāpārceļ nostāk no apdzīvotām vietām, taču tai jāatrodas uzņēmējiem izdevīgā teritorijā: “Tai pašā laikā noteikti nevēlamies, lai “Q Line” pamet mūsu novadu, jo ikviens uzņēmums ir svarīgs novada attīstībai.” Tomēr uzvaru Zaķumuižas iedzīvotāji varēs svinēt vien tad, kad pārrunas ar ražotni būs nesušas augļus un tā kūpinās citviet, viņa piebilst.